image

ALDI software is badware

vrijdag 5 december 2008, 17:11 door Redactie, 5 reacties

Internetgebruikers zijn gewaarschuwd voor de Foto Manager van supermarktketen ALDI, aangezien het programma zich niet aan de regels voor "nette software" houdt is het tot badware bestempeld. De software laat gebruikers "foto's spelenderwijs bewerken, archiveren en presenteren" en regelt tevens de bestelling van fotoafdrukken. Tijdens de installatie wordt niet gemeld dat het ook de 'Photo Service' en 'Print Service' applicaties en Firebird SQL Server bevat. Daarnaast laadt de software zichzelf bij elke systeemstart en blijven de gebundelde applicaties achter als de gebruiker de Photo Manager verwijdert.

Regels
Dit is in strijd met de regels voor "nette software", zoals die door Stopbadware is opgesteld, een initiatief van de universiteiten van Oxford en Harvard en gesteund door grote bedrijven als AOL, Google, Lenovo, PayPal, Trend Micro en VeriSign.

Niet gebruiken
Stopbadware probeerde ALDI een maand lang via e-mail te bereiken, maar ontving alleen standaard ontvangstberichten. "We adviseren dat gebruikers de ALDI Photo Manager niet installeren, tenzij ze het gedrag niet erg vinden of wachten tot de applicatie met de aanbevelingen die we doen is aangepast", zo waarschuwt de organisatie.

Reacties (5)
05-12-2008, 20:09 door prikkebeen
Mja, gaat weer lekker. Ik wilde eens kijken of er ook ergens voor wordt gewaarschuwd op de website naar aanleiding van de klachten. Nee dus. Toen ik de Foto Manager wilde downloaden gaf mijn browser aan gestopt te zijn omdat die in een oneindige lus was geraakt. Dit was met Ubuntu/Firefox.
Fotoboek printen hetzelfde resultaat. geweldig dat het niet werkt, dan blijf je tenminste verschoond van deze knoei software. De gemiddelde gebruiker vindt straks dat zijn pc traag wordt mede door dit soort software en mag weer een gang naar de reparateur maken. Uiteraard op eigen kosten.
Jammer dat bedrijven zich op deze manier aanprijzen, het doet meer kwaad dan goed voor bedrijf en consument.
05-12-2008, 22:24 door Anoniem
Ik heb afgelopen week software van het Kruidvat geladen om een webalbum te maken. Ontdek nu ook dat dit allerlei vervelende gevolgen heeft waar niet voor gewaarschuwd is bij de installatie.
Als ik foto's van mijn camera wil copieren naar mijn pc opent nu ook ineens automatisch een Kruidvat programma en ook onder de rechter muisknop bij het aanklikken van een fotobestandje zie ik nu Kruidvat Fotoservice verschijnen als extra optie.
Heel vervelend dat dit soort dingen ongevraagd mee geinstalleerd worden en weer een heel gedoe dat te herstellen.
08-12-2008, 13:55 door Obi1r
De Consumentegids heeft afgelopen zomer een test gedaan, waar Albelli.nl als beste eruit kwam.
Dat advies blindelings gevolgd en de software op mijn PC gezet en 2 foto albums gemaakt... tot nu toe niks geen problemen.
Volgens de test ook de meest gebruikers vriendelijke software, niet onbelangrijk blijkt nu wel.
09-12-2008, 10:42 door Anoniem
Firebird SQL Server is een prima SQL Server, hij is snel, betrouwbaar en vraagt weinig resources. Ook nog open source. Goede keuze van ALDI dus! Veel programma's installeren een database-backend, zonder hier expliciet melding van te maken. Automatische deinstallatie van firebird is niet fijn als je de database ook voor andere zaken gebruikt, koppeling met Aldi software ligt niet voor de hand, het is immers een algemene database server (of installeren ze . Het enige wat Aldi op dit punt te verwijten valt is dat ze de installatie van Firebird niet duidelijk vermelden met daarbij aanwijzing voor deinstallatie. Maar hé wat wil je. Aldi is geen softwarehuis, die willen fotoafdrukken verkopen. Dat staat ook duidelijk op de pagina van Aldi, het is software voor het nestellen, beheren en bewerken....

Kwestie van spijkers op laag water zoeken.
12-12-2008, 13:03 door Anoniem
Door AnoniemFirebird SQL Server is een prima SQL Server, hij is snel, betrouwbaar en vraagt weinig resources.

Firebird is idd een prima database engine maar hioeft helemaal niet geinstalleerd te worden om gebruikt te worden; hij kan ook prima embedded gebruikt worden zonder dat hij apart geinstalleerd wordt en als service hoeft te runnen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.