Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Vraag: gewoon laster of identiteitsfraude?

08-12-2008, 11:24 door Anoniem, 10 reacties
Een grappige mijnheer/ mevrouw heeft een YouTube account aangemaakt op mijn naam om vervolgens uit mijn naam een van mijn zakelijke partners valselijk te beschuldigen. Is dit gewoon laster? Heeft iemand hier ervaring mee, ik kan me voorstellen dat men bij YouTube Logs bijhoudt, maar ze doen er op de site alles aan om persoonlijk contact te vermijden...

Ik zou graag willen achterhalen wie dit heeft gedaan en of/ hoe ik stappen kan ondernemen om betreffende persoon kan aanpakken...

Dank alvast,
Reacties (10)
08-12-2008, 17:33 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-12-2008, 20:57 door SirDice
Aangifte doen van het valselijk beschuldigen van jouw zakelijke partners en laat vrouwe Justitia haar werk doen. Laster is een misdrijf. Dan ga ik er wel vanuit dat je kan bewijzen dat het laster is. Maar dat moet niet zo'n probleem zijn lijkt me?
08-12-2008, 21:37 door Anoniem
Door Iceyoung
Vind ik ook. Iedereen kan Iceyoung heten, maar ik ben de enige echte:-)
Door Iceyoung...Als ik het goed begrijp heet jij bijv. Jan Jansen en heeft iemand een account Jan Jansen aangemaakt en beweert dan onwaarheden en doet zich voor als jouw persoon.

- Kun je wat specifieker zijn wat hij dan doet !!! ...
09-12-2008, 09:43 door Anoniem
Door Anoniem
Door Iceyoung
Vind ik ook. Iedereen kan Iceyoung heten, maar ik ben de enige echte:-)
Door Iceyoung...Als ik het goed begrijp heet jij bijv. Jan Jansen en heeft iemand een account Jan Jansen aangemaakt en beweert dan onwaarheden en doet zich voor als jouw persoon.

- Kun je wat specifieker zijn wat hij dan doet !!! ...

Ja ja graag wat meer smeuïge details.... ;)
09-12-2008, 10:00 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-12-2008, 10:16 door Anoniem
Toegang verschaffen tot een geautomatiseerd systeem door het aannemen van een valse hoedanigheid is strafbaar als misdrijf (Art 138a WvS)

Op basis hiervan kun je aangifte doen.

Oh, en vwb dat laster verhaal: Het is pas laster als het niet waar is.
09-12-2008, 10:45 door SirDice
Door AnoniemOh, en vwb dat laster verhaal: Het is pas laster als het niet waar is.
Dan zou het altijd nog smaad kunnen zijn en is net zo goed strafbaar.
09-12-2008, 11:13 door Anoniem
"Toegang verschaffen tot een geautomatiseerd systeem door het aannemen van een valse hoedanigheid is strafbaar als misdrijf (Art 138a WvS)"

Klinkt allemaal leuk en aardig, maar waarschijnlijk heb je daar als slachtoffer in dit geval helemaal niets aan. Het gaat immers niet om het oneigenlijk toegang verschaffen tot een systeem waarbij een bestaand account van een ander wordt misbruikt.

Verder is er volgens mij nog nooit iemand veroordeeld op basis van artikel 138a WvS wegens het gebruiken van een valse naam bij het aanvragen van een account voor een gratis internet dienst, mede gezien de wet bedoeld is om het misbruik van accounts van derden bij het inbreken in systemen te voorkomen, en niet om situaties zoals die hier geschetst worden aan te pakken.

Wat dat betreft is een aanklacht wegens smaad waarschijnlijk beter te gebruiken.

"...om vervolgens uit mijn naam een van mijn zakelijke partners valselijk te beschuldigen. "

Is die zakelijke partner bereid om mede aangifte te doen ? Of verkeert deze in de veronderstelling dat jij hem hebt benaderd ?
09-12-2008, 16:40 door Anoniem
Verloren zaak, begin er niet aan want anders kun je schadevergoeding betalen en een taakstraf van 240 uur naar je toe geslingerd krijgen.
10-12-2008, 13:35 door Security Consultant
Lastige zaak inderdaad, want het is me niet helemaal duidelijk of jouw naam en toenaam, inclusief bedrijfsnaam en andere specifiek voor jou geldende informatie genoemd worden. Je kan in dit geval ook flink discussieren over het feit of het wel of geen identiteitsdiefstal is. Technisch gezien niet, maar er zitten meer kanten aan.

Je zit er waarschijnlijk niet op te wachten een dergelijke Youtube link op dit forum te zetten. Stuur anders een linkje van het filmpje naar securityconsultant [at] live [dot] nl, dan kan ik er even naar kijken,
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.