image

500 keer pinpasfraude op NS-stations

donderdag 11 december 2008, 23:27 door Redactie, 13 reacties

Het redactielid van Security.nl dat tot twee keer toe op een NS-station slachtoffer van skimming werd staat niet alleen, dit jaar is er al zeker 500 keer melding van pinpasfraude bij kaartjesautomaten gemaakt. Volgens de Spoorwegpolitie is er de laatste maanden een sterke stijging zichtbaar, maar kan het die niet verklaren. In de meeste gevallen is skimming het werk van Roemeense criminelen, waarvan er dit jaar al twintig gearresteerd zijn. Opmerkelijk genoeg ontbreken er cijfers over vorig jaar, het is dus onbekend hoeveel slechter de situatie daadwerkelijk is geworden.

Geen NS-probleem
Tegenover Security.nl liet de NS nog weten dat de massale fraude op de stations "geen NS-probleem is". Toch onderneemt de vervoerder nu actie en gaat het vanaf volgende week de kaatautomaten van voorzetmondjes voorzien, wat het skimmen zou bemoeilijken. Op maandag gaf de politie nog het advies om aan de voorzetmondjes te "rukken", om zo eventuele voorzetstukken van criminelen te ontdekken. Het advies werd later ingetrokken, omdat de gevoelige voorzetmondjes juist bedoeld zijn om skimming te herkennen. Wie te hard aan het voorzetmondje rukt, kan uiteindelijk de pinautomaat buiten werking stellen. Netwerk maakte deze uitzending over skimming op NS-stations.

Afschermen
In tegenstelling tot de beruchte HFT201 automaten in de detailhandel, waarbij de criminelen meteen de pincode en de inhoud van de magneetstrip opslaan, hebben ze bij de NS nog steeds de pincode nodig. Als de criminelen die niet kunnen afkijken is er niets aan de hand, aangezien ze dan alleen de magneetstrip hebben gekopieerd. Het advies is dan ook om tijdens het pinnen de code met de hand af te schermen.

Reacties (13)
12-12-2008, 00:19 door Anoniem
Tot voor kort kon je in België gewoon betalen met je Nederlandse Maestro bankpas zonder pincode. Das wel zo handig.
12-12-2008, 02:26 door Anoniem
Het advies om de code met de hand af te schermen komt van security consultants die hun kop in het zand steken. Ze hebben er met het grootste gemak ook al toetsenborden tussen gestopt. Gewoon contant of met je chipkaart betalen. Het pinnen is oud, onveilig en de kosten worden op ons allemaal doorberekend.
12-12-2008, 08:15 door Anoniem
Tja, ik meende te herinneren dat de eerste gevallen van skimming op NS stations gebeurde. (Geen verwijt richting NS)
Het vervelende is dat de NS automaten een relatief 'simpele' card entry hebben in vergelijking tot een 'normale' geld automaten.

Maar het blijft gewoon oppassen helaas.
12-12-2008, 08:48 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-12-2008, 09:04 door Anoniem
DUSSSS.........
12-12-2008, 09:51 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-12-2008, 11:27 door Anoniem
hmm, ben benieuwd of dit een extra excuus voor de ov-chipkaart wordt.
12-12-2008, 14:22 door spatieman
wat denk je zelf.........
12-12-2008, 19:24 door Anoniem
Het redactielid van Security.nl dat tot twee keer toe op een NS-station slachtoffer van skimming

Het advies is dan ook om tijdens het pinnen de code met de hand af te schermen.

Uit het verhaal blijkt dat de skimmers niks zonder pincode kunnen hoe kan een security prof nou een slachtoffer hiervan zijn?
13-12-2008, 10:08 door Anoniem
Door Anoniemhmm, ben benieuwd of dit een extra excuus voor de ov-chipkaart wordt.
Mjah, niet echt, IceYoung heeft namelijk wel een punt.

Er zijn twee verschillende NS kaartjes automaten, een oude waarmee je met 4x0 een kaartje voor een andere route kan kopen en een nieuwe met touchscreen en een dikke handleiding die je niet kan lezen want je hebt toch haast. Als je deze automaten niet vertrouwd moet je naar de balie in het station zelf en ook al koop je een maand abonnement je mag 50 euro cent extra betalen omdat je het niet bij het kaartjes automaat hebt gehaald.

Met andere woorden, de NS treitert de burger onnodig geld uit de zak, veroorzaakt een hoop leed met slecht beveiligde kaartjes automaten, ik denk niet dat dat voor chipkaarten zal wijzigen, en doet vervolgens alsof haar neus bloed.

Het enige waar we op kunnen wachten is een verhoging van de tarieven, want dat is de enige zekerheid die de NS (bi-)jaarlijks biedt.
13-12-2008, 11:45 door Redactie
Door Anoniem
Het redactielid van Security.nl dat tot twee keer toe op een NS-station slachtoffer van skimming

Het advies is dan ook om tijdens het pinnen de code met de hand af te schermen.

Uit het verhaal blijkt dat de skimmers niks zonder pincode kunnen hoe kan een security prof nou een slachtoffer hiervan zijn?

Het betreffende redactielid heeft geen geld verloren, dat neemt niet weg dat wel zijn pas preventief werd geblokkeerd.
13-12-2008, 22:22 door Anoniem
En deze discussie is helemaal niet nodig als de Nederlandse banken hun pinpassen met een chip beveiligen.

Het is echt schokkend om te zien dat alle banken met hun security 5 jaar achterlopen, en nog erger dat bedrijven en consumenten hier de wrange vruchten van plukken.

De NS verdient inderdaad ook niet de schoonheidsprijs door de klanten te verplichten om kaartjes via de automaat te kopen.

Risicomanagement is verworden tot de vraag wat het kost om de klanten schadeloos te stellen en hoe te voorkomen dat de massa erachter komt hoe belabberd het gesteld is met security bij de banken.
14-12-2008, 15:15 door Anoniem
Door AnoniemEn deze discussie is helemaal niet nodig als de Nederlandse banken hun pinpassen met een chip beveiligen.

En... Wat gaat dat opleveren als ze je PIN hebben afgekeken met een keylogger of camera???
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.