image

Braziliaanse hackers vernietigen tropisch regenwoud

zondag 14 december 2008, 09:12 door Redactie, 1 reacties

Braziliaanse hackers zijn medeverantwoordelijk voor de vernietiging van het tropisch regenwoud in de Amazone, zo waarschuwt Greenpeace. Meer dan honderd houtkap- en steenkoolbedrijven zijn geïdentificeerd die hackers inhuurden om hun quota te verhogen. De hackers kraakten de overheidsdatabase waarin staat hoeveel een bedrijf mag kappen en vervoeren. De schade bedraagt 1,7 miljoen kubieke meter tropisch hardhout, genoeg om 780 Olympische zwembaden mee te vullen. De Braziliaanse overheid wil nu zo'n 833 miljoen dollar van de betrokken bedrijven zien, die zich vaak ook aan andere delicten schuldig maken.

Het onderzoek naar de "houthackers" loopt al sinds vorig jaar april en inmiddels zijn 202 mensen aangehouden. Om de houtkap beter in beeld te brengen en structureren, stapte de Braziliaanse overheid in 2006 over op een online systeem, dat bijhoudt hoeveel bedrijven mogen kappen en vervoeren.

"Door het vergunningensysteem te hacken, hebben deze bedrijven hun houttransport legitiem doen lijken. In werkelijkheid verhandelen ze illegaal gekapt hout, dat het probleem van ontbossing alleen maar vergroot, en een gebrek aan controle in de gebieden waar ze kappen laat ze geloven dat ze er mee weg komen", zegt Andre Muggiati van Greenpeace.

Reacties (1)
14-12-2008, 14:17 door Anoniem
De geneugten van privatisering.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.