image

Moet je boeten voor een vraag? (Podcast)

woensdag 24 maart 2010, 18:04 door Redactie, 5 reacties

Deze week in de podcast de rechtszaak van IT-journalist Brenno de Winter tegen de gemeente Kaag en Braassem. Burgers die zich beroepen op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), die inzage in bepaalde overheidsdocumenten regelt, moeten daar in deze gemeente voor betalen. Ook komt de uitspraak van de Hoge Raad in de zaak over de OV-chipkaart aan bod. Gegevensverwerker Trans Link Systems (TLS) bleek het namelijk bij het juiste eind te hebben toen ze OV-chipkaart foto's niet aan justitie wilde verstrekken.

Maar er was veel meer privacynieuws. De bewaarplicht verkeersgegevens blijkt onder druk te staan door een onderzoek van de Europese Commissie. Daarnaast heeft ook het Duitse Constitutionele Hof problemen met de implementatie van de bewaarplicht. Beluister de hele podcast.

Reacties (5)
24-03-2010, 19:32 door Eerde
Mocht Brenno dit wob verhaal winnen en daar ga ik van uit ! Dan moeten die lui van die 900 Euro voor een paar bonnetjes ontslagen worden, zulke ambtenaren kunnen we zonder.
Maar ja in NL mogen ambtenaren burgertje pesten zoveel ze willen... helaas. Met de belastingdienst en SVB heb ik dergelijke gevallen lopen.

Belastingdienst maakt vout, ziet dat, weet dat, erkent dat telefonisch, maar toch moet ik bezwaar maken .... alsof het een gunst is dat ik überhaupt bezwaar mag maken tegen hun foute aanslagen.

SVB doet moeilijk over originele documenten van, nota bene, de Gemeente !
24-03-2010, 20:39 door brenno
Ja en besef eventjes dit: Ik krijg steun van Vrijschrift voor de kosten. Dat is de 150 euro griffierechten. Dat is nu door de rechter bijgesteld naar €41 voor een belastingzaak, maar toch.... Als ik win krijg ik dat geld terug, maar niet meer dan dat. Zie het hele dossier http://www.bigwobber.nl/category/wie-er-gewobt-is/gemeenten-en-stadsregios/kaag-en-braassem/ op BigWobber.

Stel jezelf dan de vraag hoeveel tijd hierin is gestoken door mij om alles te schrijven, Roger Vleugels (expert) om mij te helpen op juridisch vlak, Stichting Vrijschrift, de NVJ met raad en daad hulp geven en zeker 15 mensen die mij vrijwillig helpen. Dat wordt niet vergoed. Allemaal noodzakelijk om de Wob in leven te houden en niet tot speelbal van legesheffing te maken. Louter en alleen, omdat de VNG liever geen wobjes ziet en gemeenten denken dat ze dit mogen. Ofwel een denkfout die de persvrijheid bedreigt herstellen, is niet echt een winstklus....

En gisteren moest ik een bezwaar tikken voor €928 leges dat een krant moest betalen voor een paar bonnetjes die vlak ervoor waren verstrekt aan een onderzoekscommissie. Oh ja en volgende week moet ik een legeszaak bij de rechtbank in Maastricht aanhangig maken. Ofwel die veelkoppige monster vergt nogal wat werk om de kop in te drukken. Ondertussen dient de volgende obstructie zich al aan. Informatie krijgen is geen sinecure.
24-03-2010, 21:25 door Eerde
Kortweg is het gewoon zo dat ze die gegevens niet willen vrijgeven. Door leges als obstructiemiddel in te zetten hebben ze dus lak aan de wet. Het lijkt het hier wel een bananenrepubliek.
24-03-2010, 21:32 door brenno
Door Eerde: Kortweg is het gewoon zo dat ze die gegevens niet willen vrijgeven. Door leges als obstructiemiddel in te zetten hebben ze dus lak aan de wet. Het lijkt het hier wel een bananenrepubliek.

Bij deze heffing waar ik van de week de zitting voor had, kreeg ik de info. Het was meer een remmend middel. Maar sommige heffingen lijken er echt op gericht om inderdaad de inzage te stoppen. Dat zie ik ook wel zo.
25-03-2010, 12:37 door spatieman
de waarheid mag niet aan het licht komen van de overheid, men incasseert veel liever geld.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.