image

E-mail staatssecretaris Jack de Vries gehackt

woensdag 17 december 2008, 14:07 door Redactie, 11 reacties

Een door de Revu ingehuurde beveiliger is erin geslaagd de persoonlijke mailbox van Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries te kraken, een aanval op de privémail van vice-premier Wouter Bos mislukte. Veel nieuws leverde de kraakactie niet op, wel media-aandacht, toch beweert het blad in "landsbelang" te hebben gehandeld. Het wilde namelijk weten hoe goed de e-mail van Nederlandse politici is beveiligd, waarbij het refereert naar de aanval op Sarah Palin's e-mail. Daar wist de zoon van een Democratische afgevaardigde het wachtwoord te resetten.

Ook in dit geval dreigt de aanvaller er niet zo makkelijk af te komen. Op computervredebreuk staat een gevangenisstraf van één jaar en een boete van 16.750 euro. Inmiddels heeft De Vries aangifte gedaan, tot grote verbazing van de Revu: "We wilden laten zien hoe makkelijk het is om binnen te dringen in mailadressen en dat vrijwel iedereen te hacken is. Zelfs iemand van de overheid. Hopelijk schroeven ze naar aanleiding van het artikel de beveiliging op. Wij hadden geen kwaad in de zin, maar er zijn genoeg anderen die dat wel hebben."

De Vries ziet het belang van de actie niet: "Het is treurig dat sommige media menen op deze wijze nieuws te moeten maken. Opnieuw wordt de grens van het betamelijke verder overschreden", zo laat hij weten.

Reacties (11)
17-12-2008, 14:30 door Anoniem
Waarom blijven mensen/ journalisten deze acties toch iedere keer uitvoeren? Dan weet ik er nog wel een paar:

- Ik ga inbreken om duidelijk te maken dat de fysieke beveiliging van 99% van de woningen niet in orde is.
- Ik steek een bureau in de fik om aan te tonen dat de brandinstallatie niet werkt.
- Ik verkracht een vrouw in een park om aan te tonen dat de verlichting soms zeer te wensen over laat.

Houd toch op. Iedereen weet dat zaken niet goed zijn beveiligd. Dat vernadert echt niet door dit soort zaken. Je verandert de mindset namelijk niet van mensen. Er wordt hoogstens wat extra techniek naar binnen gekruidt. En dat is slechts 10% van de oplossing.

Ook de aandacht voor deze aanval van Revu zal in no time overwaaien zonder dat er iets gebeurt. Maar daar is het Revu ook niet om te doen. Die letten alleen op verkoopcijfers en media aandacht.
17-12-2008, 14:34 door Anoniem
Deze actie mag dan geen schoonheidprijs winnen, maar het onderstreept natuurlijk weer de laksheid van hoe slecht de informatiestromen van de overheid beveiligd zijn. Ik weet niet of het ging om een prive email adres of een ministeriele postbus, dan zou het wellicht een storm in een glas water zijn.

Verleden jaar bij een onderzoek naar de beschikbaarheid van gevoelige documenten op P2P netwerken waren ook brieven en rapporten gevonden. Dit leek ook weer te wijzen op het ontbreken van security bewustzijn. Het is tijd dat er eens grondig in het "beleid" van de diverse ministeries wordt geploegd en trainingen en social engineering acties worden ondernomen om de daadewerkelijk situatie bij de Rijksoverheid m.b.t. informatiebeveiliging (beleid).

Overheid heeft een voorbeeld te geven aan de burgers, deze situatie getuigd daar niet van

R3tr0
17-12-2008, 15:00 door Anoniem
Toch heb ik liever dat journalisten dit voor het publiek kenbaar maken, dan dat iemand met dit gegeven stilletjes het e-mailverkeer van de overheid blijft volgen.

Het is juist schandalig dat de overheid slecht met onze gegevens omgaat. Dit keer is het (weer) om de verkoopcijfers te doen, waarvoor de volgende keer?
17-12-2008, 15:10 door Anoniem
Hebben ze nog iets interessants gevonden, bv. strategieen om de JSF er door te drukken?
17-12-2008, 15:28 door Anoniem
Door AnoniemHebben ze nog iets interessants gevonden, bv. strategieen om de JSF er door te drukken?

Nee en daarom is het ook weer de grootste kul om hier te veronderstellen dat het toch allemaal niet goed beveiligd is.
Je zou zelfs het tegenovergesteld kunnen beweren; Een bewuste politicus die geen vertrouwelijke informatie in zijn mail heeft/verstuurt..... !

Beetje moe wordt ik altijd van dit soort security 'roddel&achterklap', 'tuurlijk zijn er issues maar die worden echt niet door een door de Revu ingehuurde 'beveiliger' (!?) ontdekt.
Dit is gewoon weer een 'verdeel & heers' rookgordijn.
17-12-2008, 16:45 door Anoniem
Door Anoniem
Overheid heeft een voorbeeld te geven aan de burgers, deze situatie getuigd daar niet van
R3tr0
En om welke e-mail box gaat het dan? Misschien wel zijn persoonlijke hotmail/gmail/etc.... Blijkbaar weet je het beter en beschik je over alle details...

Blijft een onnodige actie van de Revu. Wanneer "de overheid" bij de pers een fijne computerkraak zet is het de "de media" die jankt als een klein kind.

Gewoon niet meer doen...
17-12-2008, 20:36 door Anoniem
Het zegt nog meer over het niveau van dat blad dan over het niveau van beveiliging van dat hetnet-account
17-12-2008, 23:25 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-12-2008, 00:37 door Eerde
Aaangifte doen, wat een laf mannetje ! Hij zou door het stof moeten gaan en publiekelijk zijn excuus moeten aanbieden aan de NL bevolking !

Dit heeft verder ook geen schijn van kans. Het gaat om een groot maatschappelijk belang en dan moet dit kunnen en kan dus ook.

Het is echt te gek voor woorden dat de emails van iemand met zo'n functie gecracked kan worden.... bizar en duidelijk een reden voor wat ontslagen. Dat zou de Balkenende norm moeten zijn.
18-12-2008, 11:06 door d.lemckert
Door EerdeAaangifte doen, wat een laf mannetje ! Hij zou door het stof moeten gaan en publiekelijk zijn excuus moeten aanbieden aan de NL bevolking !

Dit heeft verder ook geen schijn van kans. Het gaat om een groot maatschappelijk belang en dan moet dit kunnen en kan dus ook.

Het is echt te gek voor woorden dat de emails van iemand met zo'n functie gecracked kan worden.... bizar en duidelijk een reden voor wat ontslagen. Dat zou de Balkenende norm moeten zijn.

Jij hebt het geloof ik echt niet begrepen!

Het ging hier om zijn PRIVE mail adres. een adres dat jij en ik ook gewoon hebben. Iedereen heeft daar maar gewoon uit te blijven!
De journalist heeft geen enkel excuus. Er is GEEN ENKEL landsbelang bij gemoeid. Het had een ander verhaal geweest als zijn ministerieel account was opengebroken, of had gebleken dat hij via zijn mailadres allerlei contacten met buitenlandse inlichtingendiensten had gehad.

Get a life en ga eens nadenken. Als deze op zijn eigen belang uitziijnde journalist de enveloppen met kerstkaarten had opengemaakt en dat had gemeld in de pers was diezelfe journalist ondersteboven aan zijn kloten opgehangen! Persoonlijk denk ik dan ook dat dit een open en closed case van overtreding Artikel 138 is. 12 maanden zitten en ander werk gaan zoeken lijkt me een hele mooie voor dit misselijk stuk vreten.

Aangifte doen is de juiste reactie
22-12-2008, 16:30 door Anoniem
eens.
inbreken: mag niet
Prive mail account: heeft niets te maken met zijn publieke functie.
En zowiezo: inbreken mag niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.