image

Biobank koppelt DNA aan patiëntendossier

zondag 21 december 2008, 13:29 door Redactie, 14 reacties

Amerikaanse onderzoekers zijn bezig om een menselijke DNA-database aan te leggen, die de grootste "biobank" van de VS kan worden. De Mayo Clinic wil de DNA-gegevens van 20.000 patiënten verzamelen en die koppelen aan hun patiëntendossier. Het doel zou zijn om een gepersonaliseerde aanpak in het behandelen en voorkomen van ziekten te kunnen bieden. Alleen de gegevens van patiënten die toestemming geven worden opgeslagen.

De informatie bestaat niet alleen uit medische gegevens, ook de woonplaats en of er bijvoorbeeld elektriciteitsmasten in de buurt staan zullen de onderzoekers noteren. Die houden vol dat de koppeling tussen DNA en patiëntendossier noodzakelijk is om de effectiviteit van een behandeling te meten.

Reacties (14)
21-12-2008, 13:53 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-12-2008, 15:28 door Anoniem
Het doel zou zijn om een gepersonaliseerde aanpak in het behandelen en ...

Meneer, voor u geen medische verzekering, vanwege gen daar en daar.
21-12-2008, 16:20 door Anoniem
en zo zijn we uiteindelijk een groot onderzoeksproject en kijkt de geneesmiddelenindustrie over de schouders van de overheid mee....
21-12-2008, 16:28 door spatieman
zelfde hier als EPD.
Helaas meneer, u krijgt geen levensverzekering, want volgens uw EPD gaat u binnen 3 maanden deud..
21-12-2008, 16:56 door Anoniem
allemaal wel leuk dat commentaar maar,
WAT DOEN WE ERAAN?
Het lijkt er op..NIETS.
Die meneer Klink lijkt met alle blunders weg te komen.

Dat geld overigens voor meer politieke zakenlui.

Wat zal hij in zijn kerst pakket hebben? (we noemen het geen bonus meer)
21-12-2008, 17:21 door Eerde
Dat soort koppelingen krijg je tzt ook bij het EPD, weer een reden om niet aan mee te doen dus.
21-12-2008, 17:27 door Anoniem
And so it begins
21-12-2008, 19:44 door Anoniem
Door EerdeDat soort koppelingen krijg je tzt ook bij het EPD, weer een reden om niet aan mee te doen dus.
yes, gewoon eerst een patientendossier, dan alle databases aan elkaar koppelen of centraal opslaan, en er steeds meer gegevens aan koppelen, rekeningrijder en OVchipkaart, gezichtsherkennende camera's, nu alleen nog een vingeravdrukscanner naast elke deur/kassa, en even het dna er aan toe voegen en welkom minority report en orwell's 1984...

wat mij zo gigantisch dwarszit is dat er bij de camera op straat, en bij het rekeningrijden enz enz bij het invoeren nadrukkelijk gezegd werd dat de gegevens niet aan elkaar gekoppeld worden of te lang opgeslagen werden. maar dat is nu net wat dus niet gedaan word, na zoveel jaar word de gemaakte wet lichtjes aangepast, en stapje voor stapje gebeurt er nu juist precies waar iedereen bang voor was, engeland gaat alle data binnenkort centraal opslaan, en de gegevens van het rekeningrijden blijken ineens ook heel handig te zijn om "verdachte personen" extra in de gaten te houden, wat ook nadrukkelijk niet gedaan zou worden...

en het big brother idee is niet eens het enige probleem, maar denk ook eens aan de bedrijven die deze systemen leveren en wat voor gegevens zij in handen hebben daardoor, of criminelen die straks via het internet letterlijk alle gegevens die men maar wil kan kopen, als ik bepaalde gegevens zelf in een kluis bewaar dan is het ook mijn eigen verantwoording als die kluis leeggehaald word, maar bij wie kan ik aankloppen als de regering mijn identiteit verliest of wanneer een crimineel m steelt?

daarnaast mis ik de voordelen voor mijzelf, het is handiger voor de arts, het ziekenhuis, de apotheek en misschien zelfs voor mijn werkgevers en verzekeraar, maar op welk punt heb ik er voordeel aan?
ik heb veel veranderingen meermalen tegen het licht gehouden en alle voordelen die ik kan vinden zijn eigenlijk altijd in het voordeel van partijen, groepen en bedrijven in plaats van in mijn voordeel, vooral als men kijkt naar het bewaren van dit soort gegevens en wat er mee gedaan word... vertel mij bijvoorbeeld eens waarom reisgegevens voor auto of openbaar vervoer langer dan mijn rijtijd bewaard moet worden? ik weet in ieder geval al 1 reden, OVchipkaartdata word gebruikt voor marketingdoeleinden en als je het niet wilt moet je even een opt out doen, ik wil iets niet dus moet ik daar zelf achteraan? wie van u heeft bv ooit een pizza thuisbezorgd gekregen omdat u niet gezegd had dat u dat niet wou?
22-12-2008, 11:37 door Anoniem
@ 19:44 Anoniem

Goed gesproken.

Wij zijn gelukkig wel zo scherp om de gevaren van dit alles te zien.
Het normale burgervolk komt hiermee (nog) niet in aanraking.(het is nu te laat om deze mensen te doen ontwaken.)

De snelwegen worden volgezet met camera's en detectiepoortjes/lussen, mensen realiseren zich niet dat aan deze ip-netwerk camera's diverse software pakketten komen te hangen die automatisch scannen op snelheid, dragen gordel, weggedrag, stuurgedrag, voldoende afstand houden en ga zo maar door.

De gevaren zijn oneindig.

Mobiliteit en vrijheid heeft een prijskaartje, die prijs is kassa voor de toelevering/beveiligings-bedrijven/staat/overheid die hieraan meewerken.

Uiteindelijk hebben we tolwegen waaraan men dik kan verdienen.
Automatische afschrijvingen en Nederland van begin tot eind in een eeuwig gedeelde waterdichte database.
Vrij bewegen zoals we kennen van vroeger is niet meer.

We hebben zelfs de electronische ov-volgchip.
Je brievenbus komt straks vol te zitten met papieren spam, dikke kassa voor de postbedrijven die dit voor lage bulkbedragen de goedkope postbezorgers je gleuf en huis volproppen.

Er zijn bedrijven die zich hier dus voor lenen, wat vertellen de werknemers hun kinderen voor het slapen gaan ?

Waarom vieren wij nog vrijheid ?
22-12-2008, 12:39 door Anoniem
Waar maken we ons druk om.

Deze DNA-database zal straks door HomeLand Security gebruikt worden om potentiele terroristen van eigen bodem te identificeren voordat ze werkelijk iets gedaan hebben.

Waar zou je anders zo'n database voor aan willen leggen.
Voor het publieke nut? Lijkt me niet kosten-effectief.
22-12-2008, 16:03 door Anoniem
Door AnoniemWaar maken we ons druk om.

Deze DNA-database zal straks door HomeLand Security gebruikt worden om potentiele terroristen van eigen bodem te identificeren voordat ze werkelijk iets gedaan hebben.

Waar zou je anders zo'n database voor aan willen leggen.
Voor het publieke nut? Lijkt me niet kosten-effectief.

Ik hoop zo dat U dit sarcastisch bedoelt. Ik geloof dat ze veel uit DNA kunnen halen, maar radicale ideeën of meningen, waaruit een terroristisch daden zullen voortkomen lijkt me nog steeds zonder twijfel, ONMOGELIJK!

De vraag wie nu als terrorist wordt gezien en wie later als terrorist wordt gezien moet men ook niet uit het oog verliezen. Iemand tegen een onrechtmatige oorlog en bezetting (bijv. Iraq, Afghanistan en mogelijk binnenkort Iran) is nu nog een idealistische pacifist, maar wanneer worden die als "ongewenst" betiteld. De OV-chipkaart hacker is nu nog een duivels handige kwajongen, straks een cyber-terrorist die het systeem in elkaar wil laten donderen als de twin-towers. De gemiddelde Nederlander, Amerikaan, Duitser etc. is hun vrijheid gewoonweg niet meer waard. De gruweldaden van de tweede wereld oorlog zijn door de tand des tijds gereduceerd tot een leuk avondje televisie op Veronica, die voor de zoveelste keer "De langste dag", "Saving Private Ryan" en "Band of Brothers" herhaalt. Als men spreekt over het afschaffen van de herdenking, gaan de rillingen over me lijf. En dat terwijl ik 30 jaar later ben geboren.

Men lijkt het gewoon niet te willen zien dat er een net om ons heel wordt getrokken waar men straks niet meer uit is te ontsnappen. En degene die wel wisten te ontsnappen zijn straks mogelijk nog slechter af, omdat zonder identiteit je buiten de "samenleving" staat waardoor je geen rekening, baan, geld, zorg, mobiliteit etc. kan hebben. Wat doe je dan? Het vervelende is, wat je ook doet het is tegen het systeem en dus ben jij ook een terrorist! ...en zo is het cirkeltje weer rond, waardoor nog meer stringente maatregelen die onze vrijheid nog verder beperken, gerechtvaardigd worden door onze overheid. ...en het volk zegt, ja.. en amen!
22-12-2008, 18:02 door Anoniem
Je bent niet een terrorist, je daden maken je een terrorist.
Echter je opvoeding en omgeving maakt voor een groot deel wie je bent.
Opvoeding en omgeving is echter tot op zekere hoogte wel af te leiden uit je DNA... namelijk je familiebanden.
Als je maar genoeg gegevens hebt, kun je een veel nauwkeuriger stamboom vaststellen dan het geboorteregister.
Echter dan moet je wel beginnen met grootschalige verzameling van al die gegevens.

Let wel ik ben hier dus absoluut geen voorstander van, maar dit is wel een punt wat voor overheden heel interessant is om te weten. Of het voor jezelf ook nuttig is zal ik me maar niet over uitlaten.
23-12-2008, 05:02 door Anoniem
Zij, welke hun vrijheid opgeven voor tijdelijke veiligheid, verdienen geen van beiden ...............................
23-12-2008, 08:33 door Anoniem
DNA-analyse kan binnen nu binnen 24 uur.

Dat is dus je gehele 'blauwdruk' ...
Als niemand daar de absolute gevaren van inziet dan is de wereld defenitief verloren,

iemand wakker ?

een selectie is snel gemaakt, ben jij het niet dan is het degene om wie je geeft ... (je kinderen?)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.