image

Tor ook handig voor politie (Podcast)

zondag 28 december 2008, 13:37 door Redactie, 14 reacties

Tor is niet alleen handig voor activisten in landen die de vrijheid van meningsuiting niet accepteren, ook justitie vaart er wel bij de anonimiseringstool te gebruiken. Met Tor is het mogelijk om anoniem te internetten en dat is handig voor opsporingsdiensten bij het verrichten van onderzoek, aldus Andrew Lewman van het Tor-project in de nieuwste editie van de podcast.

Onlangs presenteerde het team een drie jarenplan, waarmee het team de richting voor de toekomst aangeeft. Hiermee wil het niet alleen transparantie tonen, ook zoekt het naar sponsoren om de punten uit de roadmap te verwezenlijken. Het belangrijkste punt is de gebruiksvriendelijkheid, maar ook zaken zoals de prestaties hoopt men te verbeteren. Daarnaast wil men de software voor mobiele telefoons gereed maken. Burgers gebruiken hun mobieltje steeds vaker om mee te surfen.

Lewman merkt op dat de tool eigenlijk voor iedereen bedoeld is die zijn of haar surfgedrag privé wil houden. En dat zouden meer mensen moeten doen, want er zijn nog altijd teveel gebruikers die niet stilstaan bij de hoeveelheid informatie die ze tijdens het surfen achterlaten en voor je het weet is het te laat, gaat Lewman verder. Naast Lewman komt ook Jeroen van Beek aan het woord. Hij schreef het programma eCL0WN, waarmee mensen met een mobiele telefoon een paspoort kunnen kopiëren.

Heb jij weleens Tor geprobeerd of durf je er niet meer zonder te surfen? laat het ons weten!

Reacties (14)
28-12-2008, 17:49 door wizzkizz
Ik heb het wel eens geprobeerd, maar het ging traag als dikke stront door een hele dunne trechter. Toen ik besloot zelf een steentje bij te dragen door een server in te richten als Tor-node, schrok ik behoorlijk van het dataverbruik, de server mocht 500GB in de maand verstoken, maar binnen een dag had ie er al meer dan 100 gehad, waarop ik de stekker daar maar weer uit getrokken heb.
Ik had hem kunnen cappen, maar eigenlijk kon ik de server ook wel goed gebruiken voor andere doeleinden.

Ik gebruik nu een proxy-server waar ik middels SSH op inlog. Hij staat onder mijn beheer (niet op mijn naam natuurlijk), maar er maken veel meer mensen gebruik van. Voor mij is dat wel een redelijk compromis tussen anonimiteit en snelheid, want hij hangt aan een 100/100 Mbit verbinding. In praktijk wordt de snelheid meestal bepaald door de snelheid van de internetverbinding waar ik dan aanwezig ben. Zeker als je gebruik maakt van draadloos netwerk, is het sowieso een must om al je verkeer te encrypten, maar omdat de server in een datacentrum "ergens" staat (niet in NL, wel europa), is het ook nuttig om allerlei filters (vrijwillige filtering van "kp"/terreursites bijvoorbeeld door ISP onder druk van KLPD) en deep-packet inspections van je ISP mee te omzeilen.
28-12-2008, 18:05 door Anoniem
Sorry voor de off-topic, maar wat heb ik een hekel aan podcasts zeg.
Wat is er mis met een leesbaar artikel (behalve als je blind bent natuurlijk).
28-12-2008, 18:23 door Anoniem
Tor is een prachtige uitvinding, maar naar mijn ervaring inderdaad nogal eens traag. Anderzijds: enig geduld wordt vaak beloond, want het duurt soms even voordat er een redelijk vlotte verbinding tot stand is gekomen, maar dan gaat het laden van pagina's meestal een stuk vlotter. Het maakt ook wel uit op welk moment van de dag je Tor gebruikt: 's avonds gaat het allemaal erg moeizaam, maar 's ochtends wil het nogal eens goed lukken. Tot nu toe heb ik echter geen echt supersnelle verbindingen kunnen krijgen, jammergenoeg. Ik hoop dat dit project verder ontwikkeld wordt, want enige privacy op het internet lijkt me geen overbodige luxe.
28-12-2008, 20:51 door brenno
Door AnoniemSorry voor de off-topic, maar wat heb ik een hekel aan podcasts zeg.
Wat is er mis met een leesbaar artikel (behalve als je blind bent natuurlijk).
Ander medium. Soms is het interview zelf horen en zelf je conclusies trekken ook wat waard.
28-12-2008, 20:53 door brenno
Door AnoniemTor is een prachtige uitvinding, maar naar mijn ervaring inderdaad nogal eens traag. Anderzijds: enig geduld wordt vaak beloond, want het duurt soms even voordat er een redelijk vlotte verbinding tot stand is gekomen, maar dan gaat het laden van pagina's meestal een stuk vlotter. Het maakt ook wel uit op welk moment van de dag je Tor gebruikt: 's avonds gaat het allemaal erg moeizaam, maar 's ochtends wil het nogal eens goed lukken. Tot nu toe heb ik echter geen echt supersnelle verbindingen kunnen krijgen, jammergenoeg. Ik hoop dat dit project verder ontwikkeld wordt, want enige privacy op het internet lijkt me geen overbodige luxe.
De snelheid is een punt van aandacht in dat meerjarenplan. Overigens heb je wisselende ervaringen met Tor. Best wel snelle tot traag als dikke ....... Natuurlijk hangt het af van de exit nodes. Dus wordt exit node en je versnelt het netwerk :). Tot die tijd is de prijs voor anonimiteit een vertraging. In een aantal gevallen een zeer acceptabele keuze.
28-12-2008, 22:59 door Anoniem
Als ze het verbieden in Nederland weet je meteen dat het de politie is als je een verbinding vanaf het TOR netwerk krijgt (en als het van een bekend politie IP adres komt natuurlijk ook). Dus moeten ze het niet verbieden en kunnen ze het zelf dan ook gebruiken voor anonieme opsporing onder de dekmantel van gewoon gebruikers verkeer.
29-12-2008, 12:04 door Anoniem
Internet profider proberen TOR buiten hun netwerk houden. Wanneer je probeerd annoniem interneten dan gebruik je via een proxy ander IP address. zoals smarthide.com Dan word het internet traag, google werkt in iedergeval niet meer en zommigen site zijn geblockeerd. Website waar je een video kan bekijken zoals YouTube werken niet meer. Ik denk gewoon dat internet provider tegen zijn annoniem internet en die doen er alles aan om jou blockeren!
29-12-2008, 12:26 door Eerde
Dresden university heeft met JAP een aardig alternatief voor TOR en is niet zo traag.
29-12-2008, 13:05 door Anoniem
Door EerdeDresden university heeft met JAP een aardig alternatief voor TOR en is niet zo traag.

Daar heb ik goede ervaringen mee. Ik gebruik de gratis versie van JAP/Jondo al geruime tijd en die is redelijk vlot, zeker overdag. De betaalde versie is zelfs tamelijk snel te noemen. Voor wie hiermee eens kennis wil maken: op hun website (jondos.de) wordt uitgelegd hoe het allemaal werkt, het is nog eenvoudiger dan Tor. Privacy staat bij Jap hoog in het vaandel, (zelfs eventuele betalingen kunnen anoniem plaatsvinden). Ook hebben ze een aangepaste versie van Firefox ontwikkeld, die anoniem surfen in hoge mate mogelijk maakt (maar je kunt ook IE of Opera gebruiken). In principe kun je hiermee alle websites bereiken en ook You Tube weergeven gaat probleemloos.
Aanbevolen!
29-12-2008, 13:10 door Eerde
Dat "betalen" was nog in beta en je vulde gewoon maar een fantasie CC-nummer in, geen echte betaling dus.
29-12-2008, 14:35 door Anoniem
Door EerdeDat "betalen" was nog in beta en je vulde gewoon maar een fantasie CC-nummer in, geen echte betaling dus.

ja, maar nu werkt het met echt betalen en kun je diverse abonnementen nemen (kost heel weinig, zie website). Maar voor een eerlijke vergelijking met Tor moet je uitgaan van de gratis versie en die is prima te gebruiken.
29-12-2008, 14:55 door Anoniem
WizzKizz, mag ik gebruik maken van jou server? :P
29-12-2008, 21:56 door Anoniem
Door AnoniemSorry voor de off-topic, maar wat heb ik een hekel aan podcasts zeg.
Wat is er mis met een leesbaar artikel (behalve als je blind bent natuurlijk).

Heerlijk om de files mee te verzachten, dus toppie, die podcasts!
01-01-2009, 17:55 door wizzkizz
Door AnoniemWizzKizz, mag ik gebruik maken van jou server? :P
Ben bezig om het uit te breiden (naar een soort TOR netwerk all over the globe) en commercieel te gaan, maar ben nog niet gereed. Tot het moment dat ik zover ben is het op basis van "invited only".
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.