image

OM start elektronisch verdachten dossier

zondag 28 december 2008, 13:28 door Redactie, 10 reacties

Digitale dossiers doen het goed in Den-Haag, want na het elektronisch kinddossier en het patiëntendossier komt er nu ook een digitaal dossier voor verdachten. Met het elektronisch verdachten dossier wil het Openbaar Ministerie het toepassen van supersnelrecht vergemakkelijken. Door de informatie sneller tussen politie, rechters, advocaten en bijvoorbeeld de reclassering uit te wisselen, kan men verdachten sneller voor de rechter brengen. Een andere reden voor digitalisering van de dossiers is voorkomen dat die kwijtraken. Hoelang de gegevens blijven bewaard is afhankelijk van de ernst van het misdrijf.

Reacties (10)
28-12-2008, 14:25 door Anoniem
Zomaar wat gedachten na het lezen van dit artikel:

Het OM garandeert dat de informatie die uitgewisseld wordt, 100% correct is en door de verdediging gecontroleerd is voordat het rondgestuurd wordt?
Vooral als nu opeens "super"-snelrecht om de hoek komt kijken. Ik dacht dat zorgvuldigheid zo hoog in het vaandel stond.

Hoe wil het OM voorkomen dat op deze manier geen onschuldigen veroordeeld worden? Data is zo makkelijk te manipuleren. Dat is nu juist de reden waarom er niet meer electronisch gestemd mag worden. Misschien tijd voor een nieuwe actie-groep?

En hoe willen ze omgaan met bewijsmateriaal. Ook digitaliseren?
Of mag dat straks tijdens een rechtzaak opeens wel ontbreken?

En dan hebben we het hier over het dossier van een "verdachte", en niet van een veroordeelde.

Voordat de overheid alles gaat digitaliseren en uitwisselen, is het misschien een goed idee om de privacy van de burger eerst eens duidelijk te verwoorden (bv in de grondwet) en hier een goede waakhond op te zetten die machtsmiddelen heeft om zowel de politiek als bedrijfsorganisaties te straffen als ze deze wetten overtreden.
Tevens zou het een goed idee zijn, om de burger eerst eens te vragen hoeveel privacy hij/zij wil opgeven.

Denk hierbij ook aan de toekomst: wat voor een wereld willen we aan onze kinderen achterlaten.
28-12-2008, 15:01 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
28-12-2008, 21:11 door Anoniem
achja als je mijn EPD al op straat mikt kan mijn 'schone' strafblad er ook wel bij
28-12-2008, 23:59 door Anoniem
Het eerste uitgangspunt is dat met een digitaal dossier de stukken wel volledig zullen zijn en op tijd gereed zijn voor een zitting. Waar heb ik zoiets meer gehoord: o ja, toen we een jaar of 10 geleden het weer eens hadden over het papierloos kantoor. Nu weet ik uit ervaring dat de meeste tijd voor die stukken gaat zitten in het tijd hebben en de juiste informatie hebben om ze op te stellen. Laat dat met het digitale dossier nu geheel niet beter worden!

Het tweede argument dat er is gegeven gaat over het doel van de dossiers. Het gaat in eerste instantie nog om dossiers die daadwerkelijk gebruikt worden en verdachten daarmee vervolging krijgen. Maar het digitaleverdachtendossier wil men verder gaan gebruiken: verdacht zijn is een ruim begrip aan het worden en met deze dossiers is het alleen maar aantrekkelijker aan het worden om dat voor controle en opsporing uit te breiden. Waar blijven de remmende voorwaarden, de grenzen?
29-12-2008, 05:15 door Anoniem
lol dit is slechts het begin, het zal nog veeeeel erger worden..
29-12-2008, 08:26 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-12-2008, 14:53 door spatieman
dosiers kan je manipuleren......
29-12-2008, 14:56 door Anoniem
Zeer goed initiatief !!!

Maar dan ook alleen als ze er duidelijk bij vermelden dat elke wereldburger (te beginnen bij nederlanders) bij voorbaat verdachte is, totdat het tegendeel is bewezen. En aangezien je misschien vrijuit gaat voor misdrijf A, blijven er nog talloze misdrijven over, nog maar te zwijgen van die welke nog gepleegd moeten worden. Dus data mag nooit vernietigd worden.

Dus... zo'n dossier is prima. Iedereen alle privacy inleveren en verplicht elke week een update doen in een ander electronisch dossier wat je politieke voorkeur is, wat je de afgelopen week hebt uitgevoerd en wat je korte en lange termijn plannen zijn (zowel prive als werk). We geven het tenslotte alleen aan de overheid en we hebben niets te verbergen.

Ik kan echt niet wachten, wat een geweldige wereld gaat dit worden.

Groeten,
Hopsa
29-12-2008, 15:06 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-12-2008, 15:18 door Anoniem
Door Iceyoung
Door spatiemandosiers kan je manipuleren......


Zekers

Je kan er bijvoorbeeld een S bij doen dan krijg je dossiers ;-)

hetgeen je waarschijnlijk ook bedoelde.

sorry, kon het niet laten

Ik vind 3 "s"-en op een rij hier toch meer op zijn plaats.

Groeten,
Hopsa
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.