image

"Leeftijdsaanduiding voor websites helpt consument"

maandag 29 december 2008, 12:02 door Redactie, 5 reacties

Het gros van de internetgebruikers is grotendeels onwetend en daarom is een kijkwijzer voor websites helemaal niet zo'n gek idee, aldus Fraser Howard van de Britse virusbestrijder Sophos. Volgens hem zijn gebruikers onwetend over de technologie die ze gebruiken en de dreigingen waarmee ze te maken kunnen krijgen. "Dit is niet bedoeld als kritiek, een van de mooie dingen van technologie is dat het mensen in staat stelt om bepaalde dingen eenvoudig te kunnen doen. Maar deze onwetendheid maakt het makkelijk voor criminelen om mensen op te lichten, door hun gegevens via phishingaanvallen te stelen of hun machine met malware te infecteren."

Fatsoen
De kijkwijzer is een idee van Andy Burnham, de Britse Minister van Cultuur. Volgens hem zijn er voor het internet nieuwe fatsoensnormen nodig, waarbij hij samen met de Amerikaanse regering een plan wil ontwikkelen om Engelstalige websites van een leeftijdsaanduiding te voorzien. Het Britse kabinet beschouwt het internet als een gevaarlijke plek voor kinderen en wil deze doelgroep daarom beschermen.

"Als je kijkt naar de mensen die het internet ontwikkelden, dan hadden ze het bewust over plekken waar de overheid niet kon komen. Ik denk dat we die visie nu moeten herzien", gaat Burnham verder. Hij beseft dat zijn plan veel kritiek zal krijgen, en dat gebeurde ook na publicatie van het interview, maar dat het algemeen belangrijker is dan een paar gecensureerde websites.

Howard ziet in het plan een ander probleem dat de minister probeert aan te pakken, en dat is het misbruik van online diensten die iedereen gebruikt, zoals blogspot en Digg. Iedereen kan daar berichten achterlaten of blogs starten, wat cybercriminelen dan ook massaal doen om mensen naar kwaadaardige websites te leiden.

Reacties (5)
29-12-2008, 13:30 door Anoniem
De beste heer Burnham zegt: "I think it’s better when children are in a home where their parents are married" and "it’s not wrong that the tax system should recognise commitment and marriage" (http://en.wikipedia.org/wiki/Andy_Burnham).
Kortom, weer zo'n moraalridder, net als in Australie en hier te lande. Wat is er in Hemelsnaam aan de hand dat westerse regeringen tegenwoordig opeens zo fatsoenlijk willen zijn?
Het is te hopen dat het bij een wijzer blijft, maar ik vermoed dat een leeftijdsfilter binnenkort verplicht wordt.
Mooie taak voor de providers lijkt me.
Maar hoe weet de provider dan dat niet paps maar zoonlief (van 7) achter de pc zit?
Deze regering zegt: iedere Nederlander zijn eigen internet-account!
Oja, en NAT-ten wordt voor particulieren verboden!
Amen
29-12-2008, 14:43 door Anoniem
moeilijk hoor al die chaos
29-12-2008, 15:12 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-12-2008, 19:25 door Skizmo
En daar gaan we weer.... weer een nitwit die niet begrepen heeft hoe het werkt.

Ten eerste, er komen dagelijks teveel sites online om ze allemaal te checken. Ten tweede, wat wou je doen. .. een logo ofzo aan die sites geven dat ze goedgekeurd zijn ? Te simpel om te vervalsen. Een lijst bijhouden met goedgekeurde sites ? Wie gaat er nou eerst op een lijst kijken voordat ze de site bezoeken . .bijna niemand. Een vorm van ID invoeren ofzo ? Zit niemand op te wachen en wordt dus niet geaccepteerd.

Het internet is net een snelweg, als je erop rijdt moet je zorgen dat je weet hoe het moet.
02-01-2009, 10:16 door Anoniem
Ik denk dat ze prima weten hoe het werkt. Gewoon alle sites die geen leeftijdsaanduiding hebben tegenhouden vóór het bij de ISP's komt. En klaar is engeland.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.