image

Politie vraagt burgers om foto's van verdachten

zaterdag 3 januari 2009, 16:11 door Redactie, 27 reacties

De Amsterdamse politie wil dat burgers actief meehelpen met het voorkomen van inbraken, door foto's van verdachte personen op te sturen. Wie vermoedt dat er een mogelijke inbreker in de buurt rondhangt, moet foto's van de verdachte maken en die naar de politie mailen. In een brief adviseert de politie om te letten op "aantal verdachten, het vervoer, kleding, nationaliteit en uiterlijk." Wie een foto mailt kan daarna een kaart ontvangen om het gehele signalement te noteren. Met de actie hoopt de politie de sociale controle in de wijk te vergroten.

"Gebeurt er iets afwijkends? Vertoont iemand in de wijk opvallend gedrag? Zijn er mensen die anders zijn, mensen die er normaal gesproken niet thuishoren? Kijk ook of mensen zoekend gedrag vertonen, in de ruiten van auto's gaan kijken. Doet iemand raar?", zo staat in een brief die bewoners uit de wijk Oostenburg ontvingen. Inmiddels werkt men aan een "fotoontvangstcentrale". Naast het bewaren en beoordelen van de foto's, zal men ook de gegevens van de inzender opslaan.

Reacties (27)
03-01-2009, 17:07 door Anoniem
Gelukkig hadden de burgers in Oost-Duitsland niet massaal cameratelefoons, anders had dit soor de Stasi bedacht kunnen zijn.
03-01-2009, 17:41 door Anoniem
Volgens mij is dit niet helemaal toegestaan.... bewijs wordt niet volgens de juiste weg verkregen
03-01-2009, 17:52 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-01-2009, 18:49 door Anoniem
Toen was ik de sleutel vergeten thuis. En kroop 's nachts eventjes over de schutting om door het open raam te kunnen klouteren op 1 hoog. Staat de politie een dag later met een tekening van mijn kont voor de deur.
"Weet u het zeker mevrouw?"
"Ja hoor, zo zag ie eruit" hoor ik de oude vrouw nog zeggen tegen de politie agent.
"Shit!" denk ik. Heeft ze me toch nog net door het raam zien glippen.
Dus ik mijn broek naar beneden en mocht voor het eerst van mijn leven de politie op verzoek dit keer moonen !
03-01-2009, 19:26 door Eghie
Er komt me iets op, als [url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Portretrecht]Portretrecht[/url].

En dan voornamelijk dit stuk:

De volgende omstandigheden kunnen een redelijk belang vormen voor iemand om zich tegen publicatie te verzetten:

* privacy-overwegingen. Een dader of slachtoffer van een misdrijf die niet in een krant of encyclopedie wil worden afgebeeld kan zich hierop beroepen. Een politicus, bekend zakenman, topsporter of ander algemeen bekend persoon, kan zich hier niet zo gemakkelijk op beroepen.

Daarnaast zie ik inderdaad grote relaties met wat de [url=http://home.wanadoo.nl/hhvdijk/arjan/nsb.htm]NSB[/url] eerder ook deed. Ik hoop echt niet dat we daarna terug gaan.
03-01-2009, 19:53 door Anoniem
Richt alle webcams op politie-bureau's, registreer alle politie-voertuig bewegingen, maak video/foto's van politie-mensen in actie.

Dit zijn mensen met een goed geweten en zij maken nooit fouten.
Maar mochten ook zij nu, per ongeluk misschien, de fout in gaan, is het uw plicht als trouwe burger dit (al dan niet publiekelijk) kenbaar te maken.

Deze week nog, 2 politie-agenten in uniform in een drogisterij , in werktijd, die privé-aankopen deden.
Zij kochten en testen after-shave.

En ja ik heb een foto en filmpje van deze hardwerkende mensen.
Ze werden kwaad toen ze betrapt werden.
Ze konden helaas niets doen, de video-beelden in de winkel zeiden al genoeg zei ik, deze zijn door de hoofd inspecteur van dienst nog een week opvraagbaar bij de drogisterij. (daarna maakt de harddisk recorder opnamen over deze opnamen).
03-01-2009, 22:10 door Anoniem
Op de openbare weg mag je alles fotograferen dus portretrecht gaat hier denk ik niet op. Maar er zullen best wel grondwettelijke zaken worden geschonden. En wat denk je van burgers die hun buurman een hak willen zetten? Politiestaat is nabij...
Door EghieEr komt me iets op, als [url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Portretrecht]Portretrecht[/url].

En dan voornamelijk dit stuk:

De volgende omstandigheden kunnen een redelijk belang vormen voor iemand om zich tegen publicatie te verzetten:

* privacy-overwegingen. Een dader of slachtoffer van een misdrijf die niet in een krant of encyclopedie wil worden afgebeeld kan zich hierop beroepen. Een politicus, bekend zakenman, topsporter of ander algemeen bekend persoon, kan zich hier niet zo gemakkelijk op beroepen.

Daarnaast zie ik inderdaad grote relaties met wat de [url=http://home.wanadoo.nl/hhvdijk/arjan/nsb.htm]NSB[/url] eerder ook deed. Ik hoop echt niet dat we daarna terug gaan.
03-01-2009, 23:14 door Lamaar
Door IceyoungAls jij nou op let en ik let op jou dan kunnen we samen elkaar lekker verraden en dan is Justitie blij.

De letters NSB komen plotseling in mij op
Bij mij ook. En Stalin bijvoorbeeld.
04-01-2009, 14:04 door Anoniem
Wie ben ik om te bepalen dat iemand in mijn buurt verdacht zou zijn, en welk nut heeft het doorsturen van een statisch beeld van een vermeend verdacht persoon naar de politie ? Immers kan de politie helemaal niets met zo'n melding, zeker als er niet direkt sprake is van een strafbaar feit. Ook heeft de politie geen tijd om onderzoek te gaan doen naar de identiteit van een onbekend persoon op een foto die vooralsnog niets heeft misdaan.

Een dubieus voorstel, waar bovendien in de praktijk niets van terecht zal komen.

"Bij mij ook. En Stalin bijvoorbeeld."

NSB, Stalin, Stasi, whatever. Wat is je bedoeling, er een links/rechts discussie van te maken ofzo, terwijl partijen aan beide kanten van het politiek spectrum bezig zijn steeds verder onze privacy te schenden ? ;)
04-01-2009, 14:10 door Anoniem
"In een brief adviseert de politie om te letten op "aantal verdachten, het vervoer, kleding, nationaliteit en uiterlijk." "

Wanneer kan ik bij de politie een cursus nationaliteitsherkenning volgen ? Immers is de nationaliteit van een persoon lang niet altijd af te lezen aan het uiterlijk, dit is meer natte vingerwerk, en het is vreemd om te pretenderen dat een burger met het blote oog de nationaliteit zou kunnen vaststellen.
04-01-2009, 14:13 door Anoniem
Hoe makkelijk is het trouwens om bijvoorbeeld 's avonds (donker) vanuit je huis ongemerkt en dus zonder flitser een goede duidelijke foto te maken van een 'verdacht persoon' op straat ? Of pleit de politie ervoor om naar iemand toe te lopen, voor hem te gaan staan, en met flitser een duidelijke foto te maken ? ;)
04-01-2009, 14:43 door Anoniem
there is no privacy, get used to it :(
04-01-2009, 17:40 door Anoniem
tuurlijk willen ze dat.
kunnen ze nog meer mankracht voor het flitswerk inzetten..
04-01-2009, 19:32 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-01-2009, 21:17 door Anoniem
het beste lijkt het mij om iedereen die je ziet te fotograferen en die foto's in te leveren bij de instanties. Op een gegeven moment zijn er dan 17 mln verdachten en dan zitten we weer op dezelfde situatie als nu. Immers gezien dit soort overheids verzoeken zijn we zowiezo allemaal al verdachten. Dat opgeteld bij het feit dat er niets meer mag in nl, maakt het hele land tot een soort gevangenis, waar de directie wel zal zorgen dat alles volgens zijn regeltjes verloopt.
Carol
04-01-2009, 21:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-01-2009, 21:55 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-01-2009, 00:45 door Anoniem
Volgens mij reageerde de NSB op iedereen die een andere meening heeft als de machthebbenden voorstellen.

Sinds wanneer zijn diefstal en insluiping een andere meening??
Of willen we een maatschappij waarin diefstal, insluiping, molest e.d. getolereerd wordt, het hoort er nou eenmaal bij?

Is de politie niet een officiele instantie die de sociale controle van de burgers naar justitiele banen leidt, om zo recht te laten spreken en de verdachten zich te laten verdedigen??
05-01-2009, 08:14 door Anoniem
@ Peter V :

Je bedoel reacties van het niveau gelijk aan jouw mening over het Palestijns/Israelische conflict, waar je nog maar even aan wilde geven dat de Palestijnen niet moeten zeuren, en enkel rechteloze terroristen zijn ?
05-01-2009, 09:32 door Anoniem
@ Peter V :

"En dan de redactie van Security.nl, ik zou jullie graag willen verzoeken eens op te houden met deze overloze discussies."

Hoe bedoel je dat. Bovenstaand artikel had niet gepubliceerd mogen worden, enkel vanwege het feit dat jij je eraan stoort ?
05-01-2009, 10:40 door Anoniem
Door Jos Visser
Door AnoniemVolgens mij is dit niet helemaal toegestaan.... bewijs wordt niet volgens de juiste weg verkregen

Studietip: De leuke OU cursus "Formeel Strafrecht", met daarin onder andere het interessante leerstuk bewijsrecht. Tot die tijd: Geen domme opmerkingen meer maken.

Er bestaat ook nog een privacy wetgeving Jos....
05-01-2009, 11:58 door SirDice
Zijn dit niet diezelfde badgasten die het nut van camera toezicht niet in zien?

http://www.security.nl/artikel/25901/1/Amsterdamse_politie_ziet_nut_beveiligingscamera%27s_niet.html
05-01-2009, 13:14 door Anoniem
Door SirDiceZijn dit niet diezelfde...

Lijkt erop dat zij hun verantwoordelijkheid afschuiven naar de burger
05-01-2009, 14:12 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
06-01-2009, 23:39 door Anoniem
Op de openbare weg mag je alles fotograferen dus portretrecht gaat hier denk ik niet op.

Probeer dan maar eens zo'n nepsmeris die staat te flitsen te fotograferen zodat z'n gezicht herkenbaar op de foto komt. Ik kan je uit ervaring zeggen dat ze alles zullen doen om dat te voorkomen, inclusief intimidatie en het oproepen van versterking om je tegen te houden.
06-05-2009, 18:00 door Anoniem
in de wet staat toch dat foto's niet mogen worden aangewend als zijnde bewijsmateriaal, althans niet voor het gerechtshof want een foto kun je immers bewerken zodat het lijkt alsof het waar is wat er op staat !
Ik vraag me af waarom flitspalen en auto's dan wel mogen, die kunnen ze net zo goed bewerken waardoor het lijkt alsof het klopt wat erop staat !
Sinds de invoering van de flitsautomaten hebben ze meteen deze wet volledig onder de grond geschoffeld !
Nu gaan ze vragen of de bevolking foto's wil maken van mogenlijke verdacht uitziende mensen, zijn ze wel helemaal fris om te vragen of we voor verraders willen spelen ?
Voor mij staat 1 ding wel vast: wat ze in het Oostblok langzaam gaan vergeten willen ze hier invoeren met hun beleid n.l het COMMUNISME

W.J
10-10-2009, 09:47 door Anoniem
Ik vind dat dit is toegestaan tegen dit gepeupel, zij vragen ook niet of ze je dochter aanranden, mensen zonder reden slaan, stelen als de raven, teveel om op te noemen, ik vind dat alles geoorloofd is doen zij ook, wat ik bedoel is wettelijk en beschermd de goede en het andere is voor hen die het verschil niet weten en alles doen dat ze denken. Het was natuurlijk beter van niet, maar de tijd wil het zo en ook die het doen lokken het uit.
Diaspora
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.