image

Ticketsites verstrekken IP-adres aan Amerikaanse overheid

woensdag 7 januari 2009, 15:58 door Redactie, 8 reacties

De Amerikaanse overheid bewaart allerlei informatie over reizigers, waaronder het IP-adres dat ze gebruikten voor het boeken van hun vliegticket. Sean O'Neill wilde wel eens weten wat Big Brother voor dossier over hem had aangelegd en diende een verzoek in. Hij ontving twintig velletjes met elke reis die hij sinds 2001 maakte. Wat hem het meest verbaasde, was de aanwezigheid van het IP-adres van zijn computer waarmee hij de tickets had gereserveerd. De informatie is afkomstig van de luchtvaartmaatschappijen en wordt vergeleken met profielen van bekende en vermoedelijke terroristen. Ook buitenlandse regeringen en opsporingsdiensten blijken gegevens te verstrekken.

De vraag is natuurlijk hoe veilig de opgeslagen informatie is. Het gaat niet alleen om Amerikanen, van iedereen die de Verenigde Staten binnenkomt of vertrekt worden gegevens bijgehouden. De wet verbiedt de overheid om de dossiers met private ondernemingen en luchtvaartmaatschappijen te delen. Na vijftien jaar wordt de informatie verwijderd, tenzij het onderdeel van een onderzoek is, dan is de houdbaarheidsdatum onbeperkt.

Daarnaast worden de niet versleuteld, maar volgens functionarissen zijn er zowel fysieke als elektronische maatregelen genomen om de dossiers te beveiligen. In hoeverre ambtenaren iemand als een potentieel gevaar zien blijft onbekend, die informatie mogen burgers niet weten.

Reacties (8)
07-01-2009, 16:30 door Anoniem
Big brother once again!
07-01-2009, 17:47 door Anoniem
allemaal via de proxie dan kan alleen een nederlandse tapkast bij de provider je nog pakken
07-01-2009, 22:03 door Anoniem
"volgens functionarissen zijn er zowel fysieke als elektronische maatregelen genomen"

Waarschijnlijk een bakstenen muur met schrikdraad...
08-01-2009, 08:46 door Anoniem
"Daarnaast worden de niet versleuteld, maar volgens functionarissen zijn er zowel fysieke als elektronische maatregelen genomen om de dossiers te beveiligen. "

Niet bepaald overtuigend, want een van de belangrijkste middelen om confidentiality te waarborgen is het gebruik van encryptie. Nu is het wachten op het eerste lek, waarbij informatie van duizenden reizigers op straat komt te liggen (als dit niet al is gebeurd) ?
08-01-2009, 09:07 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-01-2009, 10:14 door Anoniem
Euhm, wie denkt dat een terrorist zijn thuis-IP-adres zal gebruiken ...!?!? Het lijkt me dat je bij voorbaat kunt uitsluiten dat er ook maar 1 terrorist is die je op deze manier kan vangen. Alleen onschuldigen die toevallig vanaf dezelfde Internetcafé-PC een ticket boeken ..?
08-01-2009, 11:26 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-01-2009, 14:59 door Anoniem
@ Iceyoung :

Is die tiener een terrorist dan ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.