image

Justitie wil IP-adressen Omroep Gelderland

vrijdag 9 januari 2009, 08:47 door Redactie, 17 reacties

Justitie in Arnhem wil van Omroep Gelderland de IP-adressen van mensen die op de website van de omroep hebben gereageerd op berichten over de zaak-Wiegmink. Volgens Justitie is er vooralsnog sprake van een verzoek. De omroep geeft de IP-adressen niet af, omdat het vindt dat die onder de journalistieke bronbescherming vallen. Alex Wiegmink uit Drempt werd in januari 2003 vermoord. Een 47-jarige Arnhemmer zit vast als verdachte.

"Wij zijn geen verlengstuk van Justitie en mogen dit ook niet zijn en denken dat dit valt onder bronbescherming. Het zijn mensen die in goed vertrouwen hun materiaal plaatsen en waar wij gebruik van hebben gemaakt om wat meer feiten te achterhalen en dat betekent niet dat we dit zomaar af gaan geven", aldus hoofdredacteur Ton Mallo. Het is al de derde keer dat Justitie de omroep dwingt tot het vrijgeven van journalistieke bronnen. Politie laat weten dat de gegevens kunnen helpen bij het onderzoek, maar weet dit niet zeker. De omroep vindt dat de rechter moet bepalen of het de gegevens moet afstaan.

Reacties (17)
09-01-2009, 09:03 door Anoniem
Waarom zou omroep Gelderland het IP adres bewaren van mensen die gereageerd hebben.
De omroep heeft er geen belang bij en is eveneens geen ISP zodat het ook niet onder die bewaarplicht valt. En als je ze niet hebt....

Mogelijk heeft Jusitie de vraag aan de verkeerde partij gesteld. De provider zal tenminste deze adressen hebben, maareh ook vele anderen (die niet gerelateerd zijn aan deze case).

-RB
09-01-2009, 09:08 door d.lemckert
Terechte reactie van de Omroep. Niet per definitie weigeren, maar door de rechter laten bepalen of de door de politie gestelde 'waarde' inderdaad aanwezig is.
09-01-2009, 09:14 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-01-2009, 09:16 door Anoniem
Door d.lemckertTerechte reactie van de Omroep. Niet per definitie weigeren, maar door de rechter laten bepalen of de door de politie gestelde 'waarde' inderdaad aanwezig is.

Dus WEL altijd 'per definitie' het/een verzoek weigeren, laat ze maar met een gerechtelijk bevel komen, zoals het hoort in een rechtsstaat.
09-01-2009, 09:32 door Anoniem
Het is al de derde keer dat Justitie de omroep dwingt tot het vrijgeven van journalistieke bronnen.

tot zover even de journelastieke dwaling van dit stukje

dan over de inhoud:

Dit is natuurlijkdie diep bedroefend.

Men wil "anoniem" helpen om een onderzoek te bespoedigen en in plaats van dat Justitie deze hulp dankbaar in ontvangst neemt, eist zij opheffing van de anonimiteit van de hulpverleners.[/quote]
Dus toch maar zorgen dat je via 1 of meer (buitenlandse) proxy's gaat in zo'n geval
09-01-2009, 10:53 door d.lemckert
Door Anoniem
Dus WEL altijd 'per definitie' het/een verzoek weigeren, laat ze maar met een gerechtelijk bevel komen, zoals het hoort in een rechtsstaat.

Niet helemaal mee eens, maar da's denk ik een kwestie van semantiek.

'Per Definitie' betekent in mijn optiek in dit soort situaties, dat er geen overleg mogelijk is en dat de betrokken partij in de 'niet-meewerk modus' gaat. Da's niet helemaal hoe het hoort in een rechtsstaat. Overleg en toetsing door de rechterlijke macht. zo hoort het inderdaad.

dus:
Initieel weigeren
Door Opsporingsdienst laten argumenteren waarom afgeven van gegevens noodzakelijk is
Door betrokkene laten argumenteren wat de schade aan zelf danwel derden is
Door rechter laten toetsen
Uitspraak en daarnaar handelen.
09-01-2009, 11:34 door Anoniem
Als die omroep al 3 keer gedwongen wordt die gegevens af te staan tegen haar wil en ze nog steeds opslaat zit er daar organisatorisch iets niet helemaal goed. Wat je niet hebt kun je niet afstaan, en logging uitzetten is zo gebeurd.
09-01-2009, 12:17 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-01-2009, 13:45 door Anoniem
Volgens mij wilt de plisie het ip adres van een bepaalde transactie... ze moeten een stuk specifieker zijn naar mijn idee.
09-01-2009, 14:18 door Anoniem
Volgens mij weet de politie dat ze kans hebben. Anders was er al lang een gerechtelijk bevel geweest. Die dingen worden aan de lopende band weggegeven
09-01-2009, 15:18 door Anoniem
dan gebruik je toch gewoon een proxy? lach me dood... domme politie..
09-01-2009, 15:34 door Anoniem
Vreemd. ISP's zijn wettelijk verplicht om verkeersgegevens te loggen en te bewaren en toegankelijk te houden voor justitie en aivd. Daar zijn gigantische investeringen voor gedaan. Laten ze die informatie uit hun eigen systemen halen als ze dat zo nodig moeten weten...

Het kan zeer onbetrouwbaar zijn om zomaar een reeks ip-adressen uit de database van de host te plukken. Die systemen zijn op geen enkele manier genormeerd.

Punt twee: het gaat om een verzoek. Maar is er in die reacties dan sprake van een strafbaar feit? Gaat het om een bedreiging of achterhouden van informatie? En waarom geen verzoek in de media of informanten zich zelf willen melden bij de politie? Eventueel via meld misdaad annoniem? Waarom moet het allemaal zo hard gespeeld worden?
09-01-2009, 17:51 door Anoniem
IP adres zijn special gemaakt om strafbaar feit aan dachlicht brengen. ZO kan je worden veroordeeld wanneer illegaal bestanden download via torrent website. Ik vind dat eigelijk iets te ver gaan om iemand teveroordelen omdat copyight heeft geschenisd. De stichting brien wil iedereen achter slot en grendel stopen. ALs om bewijs matriaal gaat om moord vind dat mee moet werken om verdachten zijn IP Address geven aan justitie!
09-01-2009, 18:42 door Anoniem
Het scheelt wel dat er bij Omroep Gelderland bijna alleen maar incompetente mensen rondlopen ;)
Via het kijk- en luistergeld (ja, bestaat nog steeds, maar dan via belasting) krijgen ze zo'n 5 keer zoveel inkomsten als een andere omroep en dat geld wordt ook zeker wel uitgegeven. Alleen jammer dat het niet aan goede programma's of competente mensen is.

Het zal me verbazen als ze weten waar de logs met de IP's staan.
09-01-2009, 18:52 door Bill Torvalds
Door Anoniemdan gebruik je toch gewoon een proxy? lach me dood... domme politie..

Ja precies je kan in een internet cafe zitten, een shell account bij iemand hebben een ip adres is in dat geval echt niet persoonlijk en dat denken hun juist wel!
09-01-2009, 23:42 door Anoniem
Door Anoniemdan gebruik je toch gewoon een proxy? lach me dood... domme politie..

Lach me dood, meeste proxy geven netjes in de proxy header weer vanaf welk ip adres het request wordt aangevraagd.

Internet cafees zijn uitgerust met camera's of verlangen identificatie.&
10-01-2009, 00:45 door Anoniem
Hoelang bestaat het televisie programma Opsporing Verzocht al niet?
Kijkers krijgen informatie en men wordt, sorry werd verzocht om te bellen met algemene of lokale politienummers. Gewoon, met de telefoon. Hoe anoniem dat was?
Vroeger verzocht de politie de burgers om medewerking. Vroeger had ambulance-personeel ook minder problemen. Heb ik te lang onder een steen geleefd misschien?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.