image

IMSI-catcher toegestaan voor traceren mobiele telefoons

vrijdag 9 januari 2009, 11:23 door Redactie, 10 reacties

De politie heeft de IMSI-Catcher, een apparaat om de locatie van telefoons en identiteit van de eigenaar te achterhalen, rechtmatig gebruikt bij het oplossen van een grote juwelenroof in Utrecht, zo oordeelde de rechtbank gisteren. Op 7 mei vorig jaar beroofde een bende uit Colombia en Mexico op kinderlijk eenvoudige manier een diamantverkoper. Door middel van de aanwezige camera's en IMSI-catcher wist politie dezelfde avond nog de verdachten aan te houden. Volgens de advocaat van de verdachten had justitie het apparaat niet mogen gebruiken, omdat dit alleen bij ernstige delicten zoals terrorisme toegepast mag worden. De aanhouding zou dan ook onrechtmatig zijn geweest, maar daar was de rechtbank het niet mee eens.

Een aantal getuigen kon de nummerplaat van de gehuurde vluchtauto doorgeven. Via het telefoonnummer van de huurder en de gestolen mobiel van de diamantverkoper was het voor rechercheurs kinderspel om de verdachten te lokaliseren en aan te houden. De advocaten vermoeden dat justitie het apparaat inzette voordat de minister van justitie de vereiste toemstemming had gegeven. Het OM ontkent dit echter. In 2007 maakte een advocaat van een straatrover ook al onsuccesvol bezwaar tegen het gebruik van de IMSI-catcher.

Reacties (10)
09-01-2009, 12:28 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-01-2009, 12:41 door Arno Nimus
... omdat dit alleen bij ernstige delicten zoals terrorisme toegepast mag worden.
Zie hier, de glijdende schaal... Kinderpornofilter, anybody???
09-01-2009, 12:53 door Eerde
Dat iets technisch mogelijk is is niet tegen te houden. Net als (privacy gevoelige)info.
Ik blijf erbij dat we dus eens serieus (en anders) over zaken als privacy moeten gaan nadenken. En dat we ook het inzetten van deze middelen door overheid, maar het wachten is op dezelfde apparatuur voor particulier gebruik, eens tegen het licht moeten houden.

Kijk op dit moment zou je een rel ontketenen als we bij mensen transponders zouden implanteren. Totdat er iemand op het lumineuze idee komt om het te 'verkopen' als een mensenrecht en vrijheidsmiddel....
B.V. de roep om TBS'ers niet meer op verlof of op proef vrij te laten, we kennen allemaal de gevolgen, toch is ons hele rechtsysteem erop geënt dat mensen gerehabiliteerd kunnen of dienen te worden. Opeens lijkt het (verplicht)implanteren van een transponder een mooi idee.

Zo zal het ook gaan met het rekeningrijden.... "Nee, echt gelooft u mij, dat zal enkelen alleen gebruikt worden voor het verzenden van de rekening", totdat er 3 kleine meisjes vermoord worden, dan roepen Petertje R. de Viezerik en Co. om het hardst deze gegevens vrij te geven.

Ook de imsi-catcher al dan niet in privé handen, het is immers maar een apparaatje met wat software*, gaat die kant op. Ja grote boeven vangen... even kijk wat is de popie waan van de dag ? Terroristen en KP, klinken goed ! Doen !!

Maar in 2020 gaat het als volgt;
Je krijgt een automatisch afgeschreven boete van 575,= Euro vanwege het feit dat:: "U op 3 januari 2020 om 16:15:07 een scheet heeft gelaten in Groningen op het dorpsplein ter hoogte van huisnummer 256a".
De DNA snuffelaar van de gemeente Groningen heeft u kunnen achterhalen middels de DNA databank, codenaam PRDV en voor dit ernstige milieudelict (Sinds Alles Goor de verkiezing verloor doet milieu het ook goed naast terrorisme en KP) bent u door de softwarematige rechter veroordeeld tot betaling van genoemde boete. Uw automatisch gegenereerde verweer, beroep en bezwaar zijn meegewogen.


Waarvan akte.

*http://www.spyworld.com/equipment/listings/l0010.html
09-01-2009, 17:12 door Jachra
Vandaag,12:28 door Iceyoung
Taps worden al lang gedaan het probleem is dat je het verkregen materiaal niet in een rechtzaak kon gebruiken echter wel voor opsporingen misbruikt worden.

Beetje off topic maar wel leuk om te weten:
Het heeft daarom ook geen zin om nummer herkenning uit te zetten als je 112 belt want dat wordt wel doorgegeven inclusief plaatsbepaling en eventueel ook nog in welke richting je jezelf verplaatst. (in geheel Europa)

Een echt geheim nummer bestaat niet. Er zijn genoeg mogelijkheden om dit direct zichtbaar te maken.
09-01-2009, 18:19 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-01-2009, 00:01 door Anoniem
Een IMSI-catcher is gewoon te koop als je weet waar je moet zoeken.
Net als een onafluisterbare politie portofoon. (Er zijn er een paar honderd per jaar 'zoek') of wapens.
Alleen, wie wil er een paar duizend Euro uitgeven aan zoiets.

Vertouw geen enkele telefoon.
Ook als je 'niets te verbergen hebt'.
Ook niet als je GSM uitstaat. Er kan meegeluisterd worden zonder jou medeweten.
Gebruik zoveel mogeluik versluierd taalgebruik.
Ik vind dat we ons met hand en tand moeten verweren tegen dit soort praktijken.
10-01-2009, 09:14 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-01-2009, 11:02 door Anoniem
Door Anoniem...Net als een onafluisterbare politie portofoon. (Er zijn er een paar honderd per jaar 'zoek')...

Dat zoek zijn mag kloppen, maar dat er werkende politieporto's zijn klopt niet. Deze kunnen a) geweerd worden van het net en voordat het zover is kunnen ze op afstand geblokkeerd worden. En als je roept ddat het niet zo is...plaats eens een linkje naar een aangeboden (werkende) C2000 (politie)portofoon.
12-01-2009, 12:03 door HooGLaNDeR
Ik zeg : Gerechtigheid!
01-12-2010, 17:10 door Anoniem
Ik zeg: Hoe meer recht hoe minder gerechtigheid.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.