image

Virusaanval legt overheid Bulgarije en Nieuw-Zeeland plat

zaterdag 10 januari 2009, 11:45 door Redactie, 4 reacties

Een virusaanval heeft zowel bij de Bulgaarse en Nieuwe-Zeelandse overheid voor chaos gezorgd. Het gehele informatiesysteem van het Bulgaarse Ministerie van Binnenlandse Zaken moest eraan geloven, wat ambtenaren in hun werkzaamheden bemoeilijkte. Met name de afdelingen verantwoordelijk voor het uitgeven van identiteitspapieren en de verkeerspolitie werden getroffen. Om wat voor malware het ging is niet bekend gemaakt, maar het zorgde ervoor dat een deel van het systeem geblokkeerd moest worden. Het verwijderen van de malware ging traag, doordat IT'ers elke computer één voor één moesten controleren. "Gebeurtenissen zoals dit gebeuren niet alleen hier, maar ook andere landen hebben dit soort problemen", aldus Mihail Mikov, de Minister van Binnenlandse Zaken.

Muterend virus
Daarmee slaat hij de spijker op de kop, want een paar duizend kilometer verder had de Nieuw-Zeelandse overheid inderdaad soortgelijke problemen. Het e-mailsysteem van het Ministerie van Volksgezondheid werd door een hardnekkig "muterend" virus getroffen. Uiteindelijk besloot de overheid het e-mailsysteem uit te schakelen om een antwoord op de bijna een week durende infectie te vinden.

Vanwege het probleem, kon het ministerie een verklaring niet per e-mail aan de pers verstrekken, maar moest die via de telefoon worden voorgelezen. Wederom geen duidelijkheid over het soort malware. Een ambtenaar liet weten dat computers elke vijf minuten een blauw scherm kregen en continu herstart moesten worden.

Reacties (4)
10-01-2009, 12:13 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-01-2009, 21:31 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-01-2009, 00:32 door Jachra
Door Iceyoung
Virusaanval legt overheid Bulgarije en Nieuw-Zeeland plat

Vals alarm, het was de screensaver die aansprong, voor de zekerheid was de tijd al ingesteld op 5 uur maar het bleek toch nog te snel zijn. Alle ambtenaren kwamen met de schrik vrij.

+10 points!
12-01-2009, 03:23 door Anoniem
Met "een paar duizend kilometer verder" zit je in Turkmenistan of zo.. om in Nieuw-Zeeland te geraken moet je toch echt ca. 20.000 kilometer verder zijn. Kortom, aan de andere kant van de wereld. (Òòòòòh, das best ver rijden)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.