image

Anoniem e-mailen, hoe werkt dat precies? (Podcast)

maandag 12 januari 2009, 16:36 door Redactie, 3 reacties

Eind vorig jaar werd SmallMail aangekondigd, waardoor geheel anoniem en veilig e-mailen mogelijk wordt, wat ook voor bedrijven die vertrouwelijke informatie willen uitwisselen interessant is. De tool, die met 25.000 euro subsidie van NLNet werd opgezet, is oorspronkelijk bedoeld voor dissidenten en klokkenluiders die anoniem misstanden willen melden. Ook de bewaarplicht speelt een belangrijke rol waarom de tool in ontwikkeling is. Niet alleen is de met SmallMail verstuurde post dankzij het Tor-netwerk anoniem, die wordt ook nog eens met PGP versleuteld, zodat pottenkijkers geen kans krijgen. Mochten de autoriteiten een server in beslag nemen, zolang de private key ook privé blijft, is de e-mail veilig.

De grote vraag blijft hoe het grote publiek op anonieme e-mail reageert en of het hier wel op zit te wachten. Voor iedereen die wil dat zijn of haar informatie privé en geheim blijft, is SmallMail, onderdeel van het Small Sister-project, een tool om in de gaten te houden. Hoe de software precies werkt wordt uitgebreid in de Podcast van deze week besproken.

Reacties (3)
12-01-2009, 18:14 door Anoniem
http://www.quicksilvermail.net/ (wordt niet meer onderhouden).
http://www.danner-net.de/om.htm (proxy voor Windows XP/Vista)
http://mixmaster.sourceforge.net/ (command line Mixmaster voor *nix)

Anoniemer als Mixmaster bestaat niet. Maar je kunt alleen mail zenden en niet ontvangen. Ook raakt er een klein percentage van de verzonden mail via Mixmaster helaas kwijt.

Tor is leuk maar te ontwarren voor iemand die zowel het begin als het eindpunt van je Tor verkeer kan observeren.
12-01-2009, 21:24 door slasher
Kan dit niet afgeluisterd worden met Carnivore?
13-01-2009, 11:33 door Anoniem
Inderdaad, mixmaster e.d. zijn veel geschikter voor e-mail dan tor.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.