image

CBP: Politie mag onschuldige kentekens niet opslaan

donderdag 15 januari 2009, 14:50 door Redactie, 8 reacties

De politie mag kentekens die het automatisch scant niet zomaar bewaren, zo heeft het College bescherming persoonsgegevens (CBP) bepaald. De privacywaakhond publiceerde vandaag regels voor het toepassen van automatische kentekenherkenning door de politie. Het opslaan van "onschuldige" kentekens leidt tot een niet-gerechtvaardigde inbreuk op de persoonlijke levenssfeer en is in strijd met de wet. Alleen als een kenteken direct voor een "hit" zorgt mag politie het opslaan, in alle andere gevallen moet het de gescande kentekens direct vernietigen. "Anders wordt iedereen die over een weg rijdt waar kentekenherkenning plaatsvindt als een potentiële verdachte beschouwd." De politie mag kentekens dus ook niet voor bestaande onderzoeken opslaan.

Door middel van automatische nummerplaatherkenning, ANPR, kan de politie gescande kentekens op automatische wijze vergelijken met de kentekens die in estanden zijn opgeslagen waarover zij reeds beschikt. Als sprake is van een ‘hit’ kan de politie vervolgens direct efectief optreden: een auto in beslag nemen of een boete innen. De politie past ANPR al geruime tijd toe, terwijl de juridische aspecten van het middel nog niet volledig zijn uitgewerkt, wat ten koste van de privacy van de automobilist kan gaan, aldus het CBP.

Reacties (8)
15-01-2009, 15:00 door Anoniem
Kan de politie van Amsterdam in dit licht dan ook even het preventief registreren van scooters en berijders uitleggen?
Oftewel: heel leuk dat CBP, maar meer dan een wassen neus is het niet jammer genoeg ...
15-01-2009, 16:33 door Anoniem
Ik wacht met smart op een uitspraak van het CBP over het opslaan van vingerafdrukken op paspoorten, dat vind ik nog een stapje enger dan de kentekens.
15-01-2009, 17:41 door Anoniem
CBP = wassen neus die wordt gefinancierd via de overheid.

Overheid zet standaard te hoog in, zodat men altijd in het midden uitkomt. Het polder model, uiteindelijk wordt iedereen genaaid.

Deze kikker begint het al aardig warm te krijgen in het steeds maar warmer wordende water!
15-01-2009, 17:48 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-01-2009, 18:56 door Anoniem
@iceyoung

Omdat de boef meestal zijn gsm thuis laat liggen, met zo'n ANPR systeem heb je tenminste nog iets.
15-01-2009, 22:48 door Aelfhere
Hoe meer ik over het CBP lees, hoe meer ik de opmerking over de wassen neus begrijp. Dit is dan wel een aardige uitspraak. Die vingerafdruk is vandaag in het EU-parlement behandeld...aangenomen:(
16-01-2009, 09:50 door Arno Nimus
Door Anoniem@iceyoung

Omdat de boef meestal zijn gsm thuis laat liggen, met zo'n ANPR systeem heb je tenminste nog iets.
Wat heb je dan precies? Het kenteken van een gestolen auto bedoel je???

Tja... Jammer...
17-01-2009, 20:32 door Anoniem
Het scannen van kentekens is per definitie in strijd met de grondwet( artikel 10en 11 geloof ik, recht op privacy) en dus zal een ieder die de zaak voor de rechter wil brengen automatisch zijn zaak geseponeerd zien evenals mensen die een boete voor het niet kunnen of willen tonen van een i.d. hun zaak nooit voor de rechter kunnen krijgen en dus niet hoeven te betalen.
Justitie weet donders goed dat deze zaken in strijd zijn met de grondwet en er is dan ook geen jurisprudentie over te vinden voor zover mij bekend.
Kortom : Iedere Nederlander word geacht de wet te kennen ,maar vooral de grondwet.
Bij een controle zonder absoluut gegronde redenen , kan men gewoon weigeren om zich te identificeren .
Ook de razzia`s waarbij complete snelwegen worden afgezet en alle voertuigen worden doorzocht is een voorbeeld van dictatoriale waanzin, en men kan weiegren om hieraan mee te werken)
Oom agent kan dan stoere praat uiten en dreigementen tot aanhouding uiten om mensen toch te overtuigen om mee te werken , maar dit is maar bluf. Indien toch een boete word uitgedeeld moet men deze laten voorkomen en 100 procent kans dat de zaak geseponeerd word om jurisprudentie te voorkomen voor zover ik het kan doorzien.
Een ieder die heer meer over kan vertellen nodig ik hierbij uit om een uitgebreide reactie te geven zodat men weet wat te doen staan i.h.g.v. een situatie waar men te maken heeft met de gestapo (sorry voor de vergelijking maar agenten worden tegenwoordig absoluut geselcteerd op volgzaamheid en niet op intelligentie)
(meneer , wij doen gewoon ons werk. Jaja dat zeiden de nazi`s ook op hun rechtzaak in Neurenberg)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.