Privacy - Wat niemand over je mag weten

Europees parlement stemt in met vingerafdruk in paspoort

16-01-2009, 03:21 door Aelfhere, 4 reacties
Het Europees parlement heeft gister ingestemd met een wetsvoorstel van de Europese Commissie dat per 28-06-2009 opname van ten minste twee vingerafdrukken in het paspoort verplicht stelt.
De wet gaat gelden voor de meeste van de Schengen landen. Denemarken heeft een uitzonderingspositie en moet nog voor de invoering bepalen wat het gaat doen t.a.v. de wet. Engeland valt nit onder de regeling, maar de huidige regering daar zegt gelijke tred te willen houden met de Europese wet.

Bij implementatie van de wet zullen alle paspoorten in Nederland voorzien worden van een chip waarop een vingerafdruk van twee vingers en een scan van het gezicht opgeslagen zijn. Sinds 2006 is de chip met gezichtsscan al in gebruik. De chip zal worden beveiligd tegen misbruik.
Eerder werden soortgelijke chips gekraakt, van afstand afgelezen en werden gegevens op de chip aangepast.
Kamervragen van de SP in 2008 over de beveiliging van het paspoort werden afgedaan met de reactie dat er niets schort aan de beveiliging mits alle procedures goed worden gevolgd.
Inreactie op de veiligheid van het huidige wetsvoorstel zegt Europarlementariër Gerard Batten (Independent Democratic Group): we weten alemaal dat er niet zoiets bestaat als een veilig medium om dit soort gegevens op te slaan. Persoonlijke en hoogst gevoelige informatie van letterlijk miljoenen Britten is de afgelopen jaren op straat beland. Iedereen in de UK weet dat zijn persoonlijke informatie niet veilig is bij de overheid.

Voor de rest van het artikel zie: http://zaplog.nl/zaplog/article/europees_parlement_stemt_in_met_vingerafdruk_in_paspoort
Reacties (4)
16-01-2009, 10:41 door KwukDuck
Whats next? Gedeeltelijk of volledig DNA profiel? Heel veel verschil zit er niet meer in dus die stap is dichtbij denk ik.

En als we dat toch alles met chips doen, waarom dan niet één universele chip voor alles, Paspoort, bank, ov, alles in een. voor de veiligheid van uzelf natuurlijk!

Moge dit land snel aan zichzelf ten onder gaan......
16-01-2009, 12:56 door Anoniem
Dat DNA profiel werd door een andere EP wel genoemd en gevraagd inderdaad. Als het goed is drie jaar voor een evaluatie van dit systeem. Dan zal ongetwijfeld blijken dat er veel mis is met de beveiliging en de precisie van vingerafdrukken. Dat is nu uiteraard ook bekend, maar we moeten natuurlijk door (grote druk van de US). Dan zal het moment rijp zijn om het over DNA te hebben.
16-01-2009, 16:25 door Anoniem
Je dna hebben ze al van je kinderen. Ga maar goed zoeken Ik vermoei me niet meer.
24-01-2009, 16:32 door Anoniem
Kunnen we nog iets doen om dit tegen te houden?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.