image

Worm veroorzaakt chaos bij Britse marine

vrijdag 16 januari 2009, 09:33 door Redactie, 5 reacties

Een nog onbekende worm is erin geslaagd het communicatienetwerk van bijna de gehele Britse marine uit te schakelen, waardoor men niet meer kan internetten en e-mailen. Naar verluidt zou 75% van netwerken op Britse marineschepen besmet zijn geraakt. Op het vliegdekschip Ark Royal is de situatie nog steeds niet onder controle en zijn technici bezig om het IT-systeem te herstellen. Volgens een matroos is het complete chaos aan boord. "Ze laten ons onze telefoons gebruiken, maar voor tal van zaken hebben we het internet nodig, en hoe zit het met de mensen die zijn uitgezonden?" De matroos merkt verder op dat vanwege het ontbreken van e-mail er ook onbekend is hoeveel mensen er aan boord komen.

"Het is beangstigend dat een virus zich zo ver en snel door het netwerk kan verspreiden. Het was een duur systeem voor wat wordt beschouwd als een van de veiligste sectoren", zegt parlementslid Mike Hancock. Een woordvoerder van Defensie laat weten dat het NavyStar netwerk op een aantal schepen nog steds niet werkt, toch zouden wapens en navigatie niet in gevaar zijn gekomen. Die bevinden zich in een gescheiden en beter beveiligd systeem.

Reacties (5)
16-01-2009, 09:53 door Anoniem
Dit deed me denken aan een bericht uit begin 2007. "Britse atoomwapens binnenkort op Windows"

http://frontpage.fok.nl/nieuws/73914
16-01-2009, 10:23 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-01-2009, 12:06 door Anoniem
OMG, SkyNet has become self-aware :)
16-01-2009, 15:37 door spatieman
wilt u dit schip laten zinken ?
Ja of nee
17-01-2009, 17:49 door wizzkizz
Door IceyoungDe prijs van het systeem zal gebaseerd zijn op de Hardware dus heeft het geen zin dit als argument op te voeren voor een software probleem.

Tevens is het ook knap benangstigend om te lezen dat bij een Internet onderbreking de gehele vloot drijgt stil te liggen.
Wellicht een goede les om naast de electronische hulpmiddelen ook de conventionele methodes intact te houden.

Naast het trainen van het ingereedheid brengen van fysieke verdedigingsmiddelen, vliegtuigen, kanonnen ect. in geval van oorlog of aanvallen moeten die mensen ook getraind worden in het verhelpen van dit soort zaken onder stress.
De "nieuwe oorlogen" zullen grotendeels digitaal worden.
Reken maar dat de IT'ers daar werken onder stress :p
Maar dat de hele vloot stil dreigt te liggen, is natuurlijk bullshit. Er zijn zat andere communicatiemogelijkheden aan boord van schepen, dus comms met de wal kunnen ze altijd hebben. Het is alleen lastig voor de niet-kritische werkstations die zich in een afgescheiden netwerk bevinden. Alle systemen die kritisch zijn voor de inzet van een schip bevinden zich op andere, fysiek totaal gescheiden netwerken en zijn onkwetsbaar voor dreigingen van internet (hebben ook niet de mogelijkheid om USB-sticks, floppy's of andere opslagmedia te gebruiken).

Tenminste, zo zit dat op NL schepen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.