image

Google privacychef aangeklaagd wegens laster

dinsdag 3 februari 2009, 09:45 door Redactie, 4 reacties

Google privacychef Peter Fleischer en drie andere topmannen moeten zich wegens laster en het "niet kunnen beheren van persoonlijke gegevens" voor een Italiaanse rechtbank verantwoorden. De aanklacht is het gevolg van een YouTube filmpje waarop een gehandicapte tiener wordt lastiggevallen. Google is het niet eens met de rechtszaak en laat weten dat dankzij de samenwerking met de zoekgigant justitie de pestkoppen kon identificeren en straffen. Daarnaast vindt het niet dat het wegens de inhoud kan worden aangeklaagd.

Op verzoek van de Italiaanse autoriteiten verwijderde Google het gewraakte filmpje. Toch vinden de Italianen dat Google het filmpje in de eerste plaats nooit had mogen toestaan. "Dit is vergelijkbaar met het aanklagen van een postbode wegens het bezorgen van dreigbrieven in de post", aldus een woordvoerder. "Het aansprakelijk stellen van neutrale platformen wegens geplaatste content is een directe aanval op een vrij en open internet."

De vier kunnen een maximale gevangenisstraf van drie jaar krijgen. Het zou de eerste keer zijn dat een privacychef wordt aangeklaagd wegens de acties van zijn werkgever. In Italië zijn internet content providers op hun website verantwoordelijk voor de content van derden.

Reacties (4)
03-02-2009, 10:33 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-02-2009, 12:20 door Anoniem
De Italiaanse autoriteiten denk er altijd zo extremist over. Toen op 1 mei 1994 Ayrton Senna zich tepletter reed in de tamburello bocht waren het de italiaan zelf die slecht wegdek onderhielden. De italiaanse overheid zijn goed in rechtzaken en veroordelen van mensen. Het is onmogelijk voor GOogle om iedereen die vidoe's post op YouTube in de gaten houden!
Als dan toch mensen gaat veroordelen kan je beter censorship onderhouden.
03-02-2009, 12:41 door Anoniem
google vergelijkt zichzelf hier met een postbode. Maar ze is meer dan dat, want ze slaat in dit geval de filmpjes ook op en levert de interface om door de content te zoeken. Een ISP die enkel de transport dienst levert is mijns inziens meer de rol van postbode toebedeeld. Hier zou Google de bioscoop kunnen zijn die films van andere toont aan z'n klanten...
03-02-2009, 13:58 door Eerde
Net zo kansloos als die 'zaak' tegen GW.

Maar als ik Google was zou ik voor de grap Italië ff afsluiten voor Google&Co. Eens kijken of ze dan nog steeds die aanklacht door willen zetten, Google kan immers niet aan censuur gaan doen, slechts achteraf naar eigen inzicht en binnen de wet verwijderen/toestaan (het is immers een particulier bedrijf).

Toch mooi dat er al vele crimineeltjes op deze manier gepakt zijn. Ik denk dat het slachtoffer en/of zijn ouders/verzorgers dat ook zullen vinden en dan is een klacht tegen Mr G/. natuurlijk belachelijk en onhoudbaar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.