image

Gestolen laptops zichtbaar op Google Maps

dinsdag 3 februari 2009, 15:38 door Redactie, 17 reacties

Wie zijn laptop is verloren kan voortaan op Google Maps zien waar de machine zich bevindt. Dankzij geolokalisering via WiFi en GPS is het mogelijk dat gestolen laptops hun locatie kenbaar maken, die dan via Google Maps is te bekijken. Computers en laptops moeten wel van een door Computrace ontwikkelde firmware worden voorzien die dit mogelijk maakt. Een aantal leveranciers voegt de firmware inmiddels standaard aan laptops en computers toe. Krijgt het bedrijf een melding van een gestolen computer binnen, dan verstuurt het via internet een "stil signaal" om informatie over de machine te verzamelen.

Daarbij wordt gebruik gemaakt van verschillende methoden, zoals het vastleggen van toetsaanslagen, het scannen van het register en van bestanden, geolokalisering en andere onderzoekstechnieken om vast te stellen wie de computer in bezit heeft en hoe deze wordt gebruikt. De informatie wordt dan voor de klant via een speciale pagina en Google Maps inzichtelijk gemaakt. Om de computer terug te krijgen kan men vervolgens justitie inschakelen. Aangezien de oplossing in de firmware aanwezig is, maakt het niet uit of het besturingssysteem opnieuw wordt geïnstalleerd of de harde schijf geformatteerd.

Reacties (17)
03-02-2009, 15:58 door KwukDuck
Uh, nee dank u.
Ik let wel gewoon goed op waar ik mn laptop laat en alsie gestolen wordt pech, belangrijke data heb je als het goed is op backup en op de laptop is het beveiligd.

Ik zal even spy-firmware gaan installeren op m'n eigen machine zeg, is natuurlijk wachten op het eerste lek waar kwaadwillende misbruik van kunnen maken.
03-02-2009, 16:05 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-02-2009, 16:12 door Anoniem
Nu jah, ik vind het een goeie oplossing, alleen al om te demotiveren om laptops te stelen zeg maar.. nu is het een gouden handel. En het kan lekker ongestraft want niemand die naar een officieel aankoop bewijs vraagt oid.

Tuurlijk kan iemand misschien de firmware cracken en dit gebruiken om je te tracen of wat dan ook, maar naar ik begrepen hebt wordt dit alleen opgevraagd bij diefstal en niet elke laptop terug vinden in googlemaps.

Kortom ik vind het een goed initiatief!
03-02-2009, 16:23 door Anoniem
"Om de computer terug te krijgen kan men vervolgens justitie inschakelen"
Alsof justitie daar echt tijd aan gaat besteden > hahahaha laat me niet lachen.

"Computrace ontwikkelde firmware"
Is zeker ook nog gratis ook > dacht het niet toch.

Wil je dit tot een wereldwijd succes maken, wat je nooit lukt, dan had je daar veel eerder mee moeten beginnen.
Er zijn teveel machines zonder deze firmware, en aangezien justitie hier volgens mij niet echt aan meewerkt, werkt het systeen ook niet. Ik denk niet dat als als vandaag mijn labtop word gestolen, de polite naar Friesland afreist ,en even mijn labtop gaat ophalen, en weer bij mijn terugbrengt. Wat denk je trouwens dat zo'n grapjes gaat kosten , en wie gaat hier voor opdraaien ????

Verder kan ik op de machine ook een ander O.S. installleren, en er mee besluiten niet internet mee op te gaan , maar gewoon als 2de machine of als tekstverwerker. Of ik installeer de firmwire niet, i.v.m een ander O.S.

Trouwens er zijn ook nog eens genoeg tools voor het een ander uit te pluizen. Dit terzijde dat een gewone boef hier geen kaas van heeft gegeten.

Maar werken zal dit echt niet.
03-02-2009, 16:37 door Anoniem
alsof google nog nie genoeg over je weet :P
03-02-2009, 16:41 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-02-2009, 17:50 door Eerde
Ik zal even spy-firmware gaan installeren op m'n eigen machine zeg...
En
Verder kan ik op de machine ook een ander O.S. installeren,
Lezen is een heel apart vak !

Verder is het artikel weer eens wazig en slecht geschreven.

Die "frimware" zal dus in het Bios, Rom, permenent RAM of eprom moeten zitten. Als alle fabrikanten dat doen is binnenkort iedere laptop van die mogelijk voorzien.

Ik denk dat het (opzettelijk) verkeert geschreven is. Nergens blijkt uit het verhaal dat je zelf de lokatie in GE kan opvragen, alleen dat je een gestolen Laptop kan melden, waarna dat bedrijf de functie activeert. Dat keylog gebeuren is natuurlijk nergens voor nodig en ook niet interessant. Je wilt je laptop terug en de plisie moet je aangifte dat die gestolen is gewoon opnemen, wat is er mooier als je bromsnor meteen kan vertellen waar die is ? Kunnen die gasten ook eens scoren.

Alles wat je verder forensisch wilt weten kan eventueel nadat de laptop terug is.
03-02-2009, 17:57 door Anoniem
...Daarbij wordt gebruik gemaakt van verschillende methoden, zoals het vastleggen van toetsaanslagen, het ...[/quote]
Knap amateuristisch. Als je toch al de toestaanslagen registreert, waarom dan ook niet gelijk even de vingerafdrukken op de toesten meesturen naar Google? Dan heb je pas een product :-)

Groeten,
Hopsa
03-02-2009, 19:28 door Anoniem
Locate pc doet het ook redelijk en is gratis.

mvg Gerrit
03-02-2009, 22:35 door Bitwiper
Het is voor justitie natuurlijk ook erg handig te weten waar laptops naar keuze zich bevinden voordat deze gestolen worden. Zeker als daarbij een keylogger, een microfoon en een camera geactiveerd kunnen worden...
03-02-2009, 22:56 door Anoniem
Door KwukDuckUh, nee dank u.
Ik let wel gewoon goed op waar ik mn laptop laat en alsie gestolen wordt pech, belangrijke data heb je als het goed is op backup en op de laptop is het beveiligd.

En de laptop is encrypt bedoel je waarschijnlijk :)
04-02-2009, 09:54 door rw73
Op zich een goed initiatief, alleen laat dat keyloggen maar achterwege, dat is vragen om moeilijkheden.
Ik vermoed wel dat er tooltjes zullen komen om de firmware onklaar te maken. Voor de dief wordt het in ieder geval minder interessant, want hij zal minder voor z'n laptop krijgen en het zal opvallen dat er met de laptop gerommeld is.
04-02-2009, 11:43 door Anoniem
"Aangezien de oplossing in de firmware aanwezig is, maakt het niet uit of het besturingssysteem opnieuw wordt geïnstalleerd of de harde schijf geformatteerd."

"Die "frimware" zal dus in het Bios, Rom, permenent RAM of eprom moeten zitten. Als alle fabrikanten dat doen is binnenkort iedere laptop van die mogelijk voorzien."

Kan iemand misschien wat duidelijker uitleggen hoe dit in zijn werking gaat?
04-02-2009, 11:54 door Anoniem
het scannen van het register
[...]
maakt het niet uit of het besturingssysteem opnieuw wordt geïnstalleerd of de harde schijf geformatteerd.

Klinkt als een windows-only tool. Linux installeren en er is geen register meer te scannen.
06-02-2009, 14:37 door Anoniem
Vaag verhaal, een 'stil signaal' versturen is werkelijk onmogelijk via internet. Alsof je een internet broadcast kunt sturen aan iedere internet pc op aarde. Dit zou dus betekenen dat de laptop zelf op bepaalde tijden contact op zal nemen met een 'thuis' server om te controleren of hij nog legaal is. Ik ben erg benieuwd hoe je dit in de bios kunt regelen, knap als de bios zelfstandig een ip verbinding kan opzetten. Als dit technisch mogelijk is, dan wil ik inderdaad niet zo'n laptop hebben, aangezien je dan werkelijk geen controle meer hebt over communicatie van je laptop met de 'buitenwereld'.
15-03-2009, 13:06 door spatieman
lekker verhaal.
zelf de eigenaar is dan zichtbaar op G maps.
31-01-2011, 14:34 door Anoniem
ECHTE Laptop dievn (geen gelegenheids dief) passen eerst een KILLDISC toe op uw laptop, bye bye all software ook firmware or whatever en ze installeren dan bv nieuwe XP software die kon je 2-3 jaar geleden kopen zo veel je wou zonder pc...100% beveiliging bestaat niet...computer deven zijn je altijd een stap voor..will je gegevens van andere computers kraken.. volg dan een hacker cursus...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.