image

"Google Latitude is geschenk voor stalkers"

vrijdag 6 februari 2009, 12:58 door Redactie, 5 reacties

De nieuwe dienst van Google waarmee je via Google Maps kunt zien waar je vrienden zich bevinden, is een geschenk voor stalkers, nieuwsgierige werkgevers, jaloerse partners en obsessieve vrienden, zo stelt Privacy International. Deze week werd Google Latitude voor mobiele telefoons gelanceerd, die het mogelijk maakt om de eigen locatie en die van vrienden via Google Maps op te vragen. Volgens de privacywaakhond is het systeem niet voldoende beveiligd om gebruikers tegen de traceertechnologie te beschermen. Privacy International noemt het zelfs een directe bedreiging voor de privacy.

Gebruikers moeten eerst toestemming geven voordat anderen hun locatie kunnen bekijken. Volgens Privacy International stelt deze beveiliging niets voor als iemand anders zonder toestemming van de gebruiker deze toestemming regelt. "Het gevaar doet zich voor als een tweede partij fysieke toegang tot de telefoon heeft en Latitude inschakelt. Op dit moment zou dit nog niet op afstand mogelijk zijn."

Telefoon van de baas
De privacywaakhond schetst vijf scenario's waar misbruik mogelijk is. Zo zou een baas zijn werkgevers een met Latitude ingeschakelde telefoon kunnen geven, maar ook in het geval van ouders, partners of anderen die een mobiele telefoon "cadeau doen" kan er een addertje onder het gras zijn. Als oplossing stelt men voor dat de gebruiker regelmatig een bericht krijgt dat Latitude is ingeschakeld.

"Privacy International gelooft dat Google een onnodig gevaar voor de privacy en veiligheid van gebruikers heeft gecreëerd. Zoals het er nu naar uitziet, is Latitude een geschenk voor stalkers nieuwsgierige werkgevers, jaloerse partners en obsessieve vrienden. De gevaren voor de privacy en veiligheid van de gebruiker zijn slechts beperkt tot de fantasie van degene die de technologie misbruikt", aldus directeur Simon Davies. Stalkers beschikken echter al langer over manieren om telefoons van spyware te voorzien om gesprekken af te luisteren en zoals iedereen met enige beveiligingskennis weet, fysieke toegang, is complete toegang.

Reacties (5)
06-02-2009, 13:54 door Eerde
Stalkers beschikken echter al langer over manieren om telefoons van spyware te voorzien om gesprekken af te luisteren en zoals iedereen met enige beveiligingskennis weet, fysieke toegang, is complete toegang.
Hier gaat het natuurlijk om.

Hoe weet een werknemer dat zijn PC/laptop/mobiel niet voorzien is van een achterdeur of key-logger ? Zeker bij 'closed source' prut kan dat lastig te ontdekken zijn, bv de laatste generatie rootkits. En wat dacht je van het monitoren van netwerken ?

Verder gaat WC-eend "O-wat-ben-ik-belangrijk-op-privacy-gebied" er aan voorbij dat je, naast installatie;
a. het programma (Google maps) zelf moet starten (tenminste bij mijn N95/Symbian S60) en ook nog eens apart Latitude aan moet zetten.
b. Je dan icoontjes ziet van jezelf en anderen in Google maps op de kaart.
c. vervolgens kan je het ook tijdelijk uit zetten, per sessie en per contact
d. je zelf een lokatie handmatig kan opgeven ('fake' zo je wilt).

Eigenlijk zou je dus kunnen redeneren dat door punt d. het een probaat middel TEGEN stalkers en ander al te nieuwsgierig tuig is ;)
06-02-2009, 14:01 door Anoniem
Nee zeg dat je met Google Maps iemand kan gaan stalken!. Je kan met Google Map iemand zijn huis plaatse op de google map zeten met inclusief foto's er bij! Het is altijd leuk om dit tedoen foto, maar je moet wel aanmelden bij google. En als tebond maakt verwijderd Google je account en sta je op zwart lijst bij google. Er is maar een manier en dat is geen gebruik maak van de google Service voor aanmelden. Van dat aanmelden op google map, google piscasweb, youtube komt alleen maar rottigheid!
06-02-2009, 16:27 door Anoniem
Het bericht over het lek in de afluisterdienst Mobile Spy waar dit artikel naar verwijst is er nog steeds. Het enige wat nog extra veranderd moet worden in de url is de page parameter van view naar view_old.

Toegestane url voor demogebruiker:
http://www.mobilespylogs.com/member/index.php?page=view&callid=2717843&rectype=0

Niet-toegestane url voor demogebruiker:
http://www.mobilespylogs.com/member/index.php?page=view&callid=2719845&rectype=0

Niet-toegestane url voor demogebruiker die toch bekeken kan worden:
http://www.mobilespylogs.com/member/index.php?page=view_old&callid=2719845&rectype=0
09-02-2009, 13:00 door Anoniem
Google Latitude is geschenk voor criminelen. De onderwereld maakt gebruik van Google Latitude, jij krijgt een mobiel telefoon en drugs dealers kunnen je overal volgen waar je ook bent en als je niet aan je afspraken houd ter plekken liquideren dankzijn je mobiel telefoon.!
13-04-2009, 22:32 door Anoniem
Nou als je met dat soort lui omgaat (drugs dealers en onderwereld) dan ben je volgens mij niet echt goed bezig.

Als je kijkt naar zo'n applicatie, betekend dit wel dat dit a goed beveiligd moet zijn aan de google kant.
Met betrekking tot de beveilig op het toestel, als het je eigen telefoon is en iemand anders die zou de optie willen activeren dan zou diegene een wachtwoord moeten invullen.

Zelf heb ik er geen enkel bezwaar tegen als dit vrij op mijn telefoon staat, mits het goed beveiligd is aan de kant van google.
De applicatie op de telefoon hoeft voor mij niet beveiligd te zijn met een wachtwoord, niemand komt aan mijn telefoon behalve ik!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.