image

Bezit van malware niet strafbaar in VS

zondag 8 februari 2009, 10:15 door Redactie, 8 reacties

Het Cybercrime Verdrag van de Raad van Europa werd ook door de Verenigde Staten ondertekend, toch is het bezit van malware daar niet strafbaar. Het uit 2001 stammende verdrag stelt dat het bezitten van malware om een misdrijf mee te kunnen begaan op zichzelf ook een misdrijf is. Er is echter een voorziening aanwezig die een uitzondering mogelijk maakt zolang de verkoop, distributie of het op andere wijze beschikbaar stellen van wachtwoorden, toegangscodes of andere data om toegang tot een computer te krijgen maar bestraft wordt. In dit geval is het bezit van malware geen misdrijf, maar waarom hanteren de VS deze uitzondering?

Vrijheid van meningsuiting
Volgens Susan Brenner is het mogelijk dat het strafbaar stellen van malware in strijd met de vrijheid van meningsuiting is en computercode valt daaronder. Een andere reden is dat anti-virusbedrijven en onderzoekers malware voor legitieme doeleinden moeten kunnen bezitten. Het Cybercrime Verdrag stelt wel dat de malware voor het plegen van een misdrijf moet zijn bedoeld, maar mogelijk waren de VS toch nog bezorgd dat het strafbaar stellen tot problemen voor legitieme onderzoekers zou kunnen leiden.

Brenner stelt zichzelf dan ook de vraag of de VS de wetgeving moeten aanpassen en het bezit van wormen en Trojaanse paarden moeten bestraffen, net zoals het verboden is om gereedschap te verzamelen waarmee je kunt inbreken.

Reacties (8)
08-02-2009, 10:42 door Bill Torvalds
Je mag dus volgens hun alleen sloopgereedschap bij de discounter kopen als je ook daadwerkelijk gaat slopen en niet inbreken.
08-02-2009, 11:09 door Arnoud Engelfriet
Ik had begrepen dat het ging om de vraag of malware-onderzoekers nu ook strafbaar zouden worden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar als je de tekst met een schuin oog leest, kan het er per ongeluk soms toch onder vallen. En als er dan in het verdrag een uitzondering staat waarmee je die discussie vermijdt, en je ook nog eens die rare Europeanen wilt laten zien dat je toch soeverein bent, dan kan ik begrijpen dat je voor de uitzondering kiest.
08-02-2009, 12:21 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-02-2009, 15:03 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-02-2009, 15:25 door Eerde
De doodstraf zou er op moeten staan, dan lost het malware probleem zich vanzelf op !
Het doet sterk denken aan de onzinnige wet in [url=http://www.schneier.com/blog/archives/2007/08/new_german_hack.html]Duitsland.[/url]
08-02-2009, 20:01 door Anoniem
Het feit dat men malware voor onderzoek wel op de computer zou moeten kunnen hebben, zou je gewoon op moeten lossen door mensen een vergunning ervoor aan te laten vragen. Voor het krijgen van die vergunning moeten duidelijke regels gelden. Vervolgens kun je het strafbaar maken als iemand malware bezit.
Wel zo handig natuurlijk om een verschil te definieren tussen malware besmettingen en malware besmetters.
08-02-2009, 22:22 door spatieman
men kan een wet de keel van de mensen afduwen, als de overheid zelf schijt hebt aan die regelgeving.
10-02-2009, 05:15 door Anoniem
Euhhh mag je in Nederland wel malware verzamelen ???


trouwens, nergens iets over te vinden in onze wet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.