image

Firefox extensies veiliger dan plugins

maandag 9 februari 2009, 14:54 door Redactie, 2 reacties

Een van de sterke punten van de opensource browser Firefox is de mogelijkheid om extensies en plugins te gebruiken en als het om veiligheid gaat zit er een verschil tussen de twee. Plugins zijn externe software programma's die de browser bepaalde dingen binnen websites laat doen. Aangezien het om uitvoerbare code binnen de browser gaat kunnen ze alles doen, zoals Flash of Java laten zien. Dit opent de browser en diens gebruiker voor allerlei beveiligingsrisico's.

Extensies zijn kleine applicaties die met dezelfde technologie zijn gemaakt als Firefox zelf. Door de nauwe integratie moeten extensies de functionaliteit van de browser vergroten. Ze kunnen elk onderdeel van de browser aanpassen en hebben dezelfde rechten als de browser. Net als plugins kunnen extensies een risico vormen. Toch zijn er verschillen tussen de twee.

Trojaans paard
Gevaarlijke extensies zijn wereldwijd door Mozilla beheerders via een centraal mechanisme uit te schakelen. "Dit kan ook voor plugins, maar ik betwijfel of Mozilla abrupt Flash of Java voor alle gebruikers zal uitschakelen in het geval van een zero-day", zegt Giorgio Maone, ontwikkelaar van de Firefox extensie NoScript. Extensies beschikken op hun beurt over een veilig en effectief update mechanisme, waardoor beveiligingsupdates meteen te installeren zijn. Iets wat niet voor de meeste plugins geldt.

Daarnaast zijn de meeste extensies opensource en worden ze op addons.mozilla.org aangeboden. "De enige betrouwbare plek voor het installeren van add-ons." Mozilla kan de broncode van alle aangeboden uitbreidingen bekijken en scant alle content automatisch met behulp van virusscanners. Niet dat dit een garantie is. Vorig jaar werd er een plugin met een Trojaans paard in een Vietnamese plugin ontdekt, die niet door Mozilla's scan was opgemerkt. Maone besloot het verschil duidelijk te maken nadat IT-journalist Roger Grimes had gezegd dat NoScript en Flash beide beveiligingsproblemen introduceren, iets waar de Italiaan het niet mee eens was.

Reacties (2)
09-02-2009, 16:40 door Zarco.nl
Add-ons veiliger dan plug-ins?
Hmm, wat moet je daar nou van denken?

De maker van NoScript voert drie verschillen in de beveiliging van plug-ins en add-ons:

1. Extensions which are found to be unsafe can be promptly disabled worldwide by Mozilla admins using a remote centralized mechanism. This is true for plugins too, but Im very dubious that Mozilla would abruptly kill Flash (or even worse, Java) on all its users in reaction to a zero-day vulnerability disclosure&
2. Extensions enjoy a safe and very effective update mechanism, which allow security updates to be deployed almost instantly. The same cant be said for most, if not all, the most popular plugins.
3. The vast majority of Firefox extensions are open sourced. Those hosted on AMO, which is the only place where you can to safely install add-ons from* where Firefox sends you to safely install add-ons, must allow per-policy code reviews, therefore even in those rare cases where native executable code is included, this must comes with its sources, no matter the license. This allows manual screening against malicious extensions (all the hosted add-ons are also automatically scanned by anti-virus software anyway), or more focused security code reviews like the one Wladimir Palant performed recently.

1. is een reactief mechanisme en maakt het product dus niet veiliger. Als beiden uitgeschakeld kunnen worden is dat een menselijke actie, geen garantie dus dat onveilige zaken geweerd worden.

2. is een reactief mechanisme en maakt het product dus niet veiliger. Als de maker een lek niet repareert, blijft het lek. Als de gebruiker niet update, blijft het lek.

3. Open-source is geen garantie voor veiligheid. Bovendien gaat het over plug-ins en add-ons, niet over het downloaden van code via mozilla.com versus de rest van Internet.

Ik deel zijn mening absoluut niet in dezen. Beide typen software kunnen kwaad aanrichten via een browser. Of de ene of de andere gevaarlijker is naar mening subjectief.
09-02-2009, 22:23 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.