image

ENISA brengt Nederlandse cybercrimebestrijders in kaart

zondag 15 februari 2009, 11:34 door Redactie, 4 reacties

Het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) heeft een monster van een rapport gepubliceerd dat de cybercrimebestrijders van dertig lidstaten in kaart brengt, waaronder Nederland. Het 602 pagina's tellende document geeft een overzicht van welke instanties en organisaties zich bezighouden met de bestrijding van cybercrime, onderzoek uitvoeren en onderlinge relaties. En dat zijn er nogal wat in Nederland, zoals de GBO.Overheid, OPTA, GOVCERT.nl, NAVI, ICTU, Team High Tech Crime en het CBP.

Daarnaast zijn er ook nog tal van academische partijen en andere organen actief in het beschermen van netwerken en voorlichten van gebruikers. De conclusie van het rapport is dan ook dat netwerkbeveiliging en bestrijding van cybercrime in elk land behoorlijk verschilt. Verder geeft het document een overzicht van elf beveiligingsincidenten die in 2008 plaatsvonden.

Reacties (4)
15-02-2009, 11:56 door Anoniem
ICTU?

Dan kun je ook wel elke andere ICT organisatie noemen die IB serieus neemt.
15-02-2009, 17:55 door Anoniem
ICTU is niet echt een instantie die specifiek iets met cybercrime doet of zich in brede zin met opsporing bezighoudt. In die lijn missen er nog wel een paar: KLPD (als moederorganisatie van THTC), regionale high-tech crime units van de politie, NFI, AIVD/MIVD en wellicht ook FIOD-ECD. En als je het NAVI noemt moet je die andere netwerkclub (NICC) ook noemen.

Wat opvalt is dat met name instanties die gelieerd zijn aan MinBZK en MinEZ genoemd worden, wellicht omdat die clubs het meest met Enisa samenwerken?

Anyway, als je alle instanties en hun 'broodheren' naast elkaar zit wordt pijnlijk duidelijk hoe verspreid/versnipperd Nederland in qua aanpak van Cybercrime. Dit wordt ook nog eens duidelijk doordat elk van deze clubs slechts een handvol experts in dienst heeft. Die werken best een beetje samen, maar hoeveel effectiever zou het zijn als ze (bijna) allemaal voor dezelfde organisatie zouden werken?
16-02-2009, 15:03 door Anoniem
Voor België is het al niet veel beter...

Man man man, Zo op het eerste zicht zijn "maar" een 7-tal overheden vergeten, En blijkbaar is België op industrieel/academisch vlak ook niet actief. AES is blijkbaar uit 'thin air' ontstaan...
18-02-2009, 11:29 door spatieman
qoute:
geeft een overzicht van welke instanties en organisaties zich bezighouden met de bestrijding van cybercrime,
end qoute./

Bezighoud???
Koffie drinken, etc, en dat was het dan ook...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.