image

Gratis kortingsbon bevat Trojaans paard

maandag 23 februari 2009, 11:59 door Redactie, 3 reacties

Nu Valentijnsdag voorbij is, kiezen cybercriminelen voor een nieuw lokaas om nietsvermoedende internetgebruikers te infecteren, namelijk de kortingsbon. In massaal verstuurde spamberichten verwijzen de virusschrijvers naar websites die helpen om geld te besparen. De professioneel ontworpen pagina's maken bezoekers duidelijk dat ze via drie eenvoudige stappen flink wat dollars kunnen verdienen: "klikken, printen en knippen." Het installatiebestand is in werkelijkheid een Trojaans paard dat besmette machines onderdeel van het Waledac botnet maakt. Zelfs als bezoekers het .exe bestand niet downloaden lopen ze nog steeds risico, aangezien de pagina vol met exploits zit.

Volgens beveiligingsexpert Jeremy Conway van Sudosecure is het succes van dit soort campagnes te verklaren doordat bedrijven het nog steeds vertikken om een streng beveiligingsbeleid te implementeren dat het downloaden en installeren van software door eindgebruikers verbiedt. Ook het niet of te laat installeren van beveiligingsupdates ziet hij als reden. "Niemand zei dat computer- en netwerkbeveiliging makkelijk is, dus zet je schouders eronder en los het fundamentele probleem op, in plaats van anderen de schuld te geven, zoals de anti-virus industrie." Dat neemt niet weg dat detectie van de laatste Waledac varianten behoorlijk slecht is.

Eind vorig jaar werden ook al kortingsbonnen ingezet als lokaas. Toen ging het om zogenaamde korting bij McDonalds en Coca Cola.

Reacties (3)
23-02-2009, 12:23 door Anoniem
Er is niks gratis op internet. Do people ever learn ?????????
23-02-2009, 13:06 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
24-02-2009, 08:10 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.