image

Mini-laptops ideaal doelwit voor cybercriminelen

woensdag 4 maart 2009, 12:49 door Redactie, 10 reacties

Gebruikers van mini-laptops lopen extra risico om slachtoffers van cybercriminelen te worden, zo waarschuwen analisten en beveiligers, en niet voor de eerste keer. Vorig jaar werden de draagbare computers al tot security nachtmerrie uitgeroepen. De eenvoud van de machines en de gebrekkige kennis bij gebruikers zouden ideaal voor aanvallers zijn. "Het internet is vol gevaren, ongeacht welke computer je gebruikt. Netbooks worden voornamelijk voor internet gebruikt en dan nemen de gevaren alleen maar toe, met name als er geen virusscanner is geïnstalleerd", zegt Sam Yen van Symantec.

Vanwege de lage prijs ontbreekt vaak beveiligingssoftware. "Eerlijk gezegd is de beveiliging van netbooks nog niet op het gewenste niveau", gaat analist Pranab Sarmah verder. Hij wijst erop dat fabrikanten er alles aan doen om de machines zo goedkoop mogelijk voor de consument te maken. Vanwege de gebrekkige software en beperkte rekenkracht laten bedrijven de mini-laptops daarom massaal links liggen. "Als ik voor de zaak zou werken, zou ik een netbook niet als optie beschouwen. Het heeft meer beveiliging nodig, dat op dit moment ontbreekt", waarschuwt Eric Ashdown van Accenture.

Het grootste probleem is dat de meeste eigenaren van een netbook beginners zijn en niet weten hoe ze zichzelf op internet moeten beschermen. Dat kan volgens Ashdown ook een geluk zijn, aangezien de mini-laptops vaak geen vertrouwelijke informatie bevatten en hackers voor het geld gaan. "Als hacker zou ik waarschijnlijk niet voor een netbook kiezen. Wat kan ik daar vinden? gezinsfoto's?"

Reacties (10)
04-03-2009, 13:52 door Eerde
Onzinnig FUD rapport waarvan iedereen kan inzien dat het niet klopt.
1. meer dan bij andere computers die aan het Internet hangen hebben netbooks juist GNU/Linux geinstalleerd staan.
(Op mijn Acer-One staat een volledige versie van openSuSE 11.0 / KDE 4.1)
2. Mensen met netbooks zijn natuurlijk niet behept met gebrekkige kennis, stelliger die zal hoger dan gemiddeld zijn, omdat deze mensen bv middels wifi of mobiel-als-modem 'en route' het Internet benaderen, daarvoor is enige kennis van zaken nodig.
3. De netbooks zijn helemaal niet in de zin van eenvoudige nmachines gebrekkig, ze kunnen meer dan de gemiddelde desktop van 7 jaar geleden.
4. Op een netbook hoort ook helemaal geen OS van M$, dat is vragen om problemen (ook al bij DT PC's).
5. Het is een typisch WC-eend FUD verhaal !
6. "Vanwege de gebrekkige software en beperkte rekenkracht laten bedrijven de mini-laptops" Dus deze WC-eend geeft toe dat de software van M$ gebrekkig is en wat het met rekenkracht heeft te maken is mij een raadsel.
04-03-2009, 14:43 door prikkebeen
"Het grootste probleem is dat de meeste eigenaren van een netbook beginners zijn en niet weten hoe ze zichzelf op internet moeten beschermen."

7. Mij lijkt juist dat een grote groep al bestaande internetters dit als gadget aanschaffen en dus al iets van internet afweten.
8. De vele in omloop zijnde filmpjes laten ook vooral zien hoe snel die netbooks opstarten zonder te vermelden dat dit zonder de benodigde bepantsering is die nodig is om Windows enigzins veilig te laten werken.
9. Misleidende reclame van de kant van MS.
10. WC eend.
11. mede door MS is ook het OLPC project effectief de strot omgedraaid door Windows XP te pushen. Door de bepantsering waren die dingen niet meer vooruit te branden en niet meer televeren voor een fatsoenlijke prijs.
04-03-2009, 15:27 door Anoniem
"Het internet is vol gevaren, ongeacht welke computer je gebruikt. "

Bovenstaande uitspraak klopt inderdaad. Verder is het artikel vrij onzinnig te noemen. Of iemand een beginner is heeft weinig te maken met de vraag wat de fysieke omvang van een laptop is. Voor zakelijk gebruik, zeker voor het configureren van netwerk apparatuur, is het apparaat ideaal. Wat betreft de 'eenvoud' van de machines - je kunt er precies hetzelfde OS op draaien als op een desktop, met dezelfde firewall software, en dezelfde antivirus software.

Een virusscanner krijg je, op een trial na, bij geen enkel systeem kado, en de vraag of er een goede virusscanner draait op een systeem met up to date virus definitions heeft meer te maken met de kennis van de gebruiker, en de bereidheid om hier iets in te investeren (danwel een gratis virus scanner zoals AVG of Avast te gebruiken) dan met het gebruikte model (mini-) laptop.

"Vanwege de gebrekkige software en beperkte rekenkracht laten bedrijven de mini-laptops daarom massaal links liggen."

Hoezo is de software gebrekkig, je kunt er immers dezelfde software op installeren als op een andere desktop of laptop. Misschien niet iedere high-end applicatie, maar lang niet iedere gebruiker heeft een P4 dual processor nodig met 4GB ram. De meeste desktops die tegenwoordig geleverd worden zijn voor de gemiddelde office gebruiker eerder overkill ;)
04-03-2009, 15:30 door Anoniem
"Mini-laptops ideaal doelwit voor cybercriminelen"

"Als hacker zou ik waarschijnlijk niet voor een netbook kiezen (omdat hackers voor het geld gaan)."

Nogal tegenstrijdig ?
04-03-2009, 17:01 door prikkebeen
Door Anoniem"Mini-laptops ideaal doelwit voor cybercriminelen"

"Als hacker zou ik waarschijnlijk niet voor een netbook kiezen (omdat hackers voor het geld gaan)."

Nogal tegenstrijdig ?

Ja, inderdaad. Je kunt aan een ip adres of browser user agent niet zien wat voor pc er achter zit.
Maar goed, de boodschap is: koop een/onze virusscanner.
04-03-2009, 17:16 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-03-2009, 17:19 door HellBenderVQ
Mini-laptops worden nu gewoon populair. De boodschap van dit verhaal is:
Huiver huiver, en koop snel onze virusscanner ;)
Oftewel, het is nogal overdreven
04-03-2009, 17:44 door Anoniem
Vorige gezien bij de Mediamarkt: een InternetSecurity van G Data speciaal voor netbooks. Omdat die toestellen immers geen cd-drive hebben, wordt de software op een 2 GB USB-stick geleverd (dus die heb je er nog bij voor dezelfde prijs).

Marketing alweer? Natuurlijk, maar ik vind het wel een slimme oplossing!
04-03-2009, 18:10 door spatieman
mijn idee..
die virusscanner wat er standaard op zit, werkt hooguit 3 maanden, daarna mag je de creditcard trekken......
op bijde machines, die ik kocht, zat standaard fabrieksshit op.

CD erin, en formateren, meteen out of the box......
05-03-2009, 10:38 door Anoniem
In mijn ervaring zijn juist de Netbooks een van de weinig, misschien wel het enige, marktsegment voor non-Mac PC's waar er standaard apparatuur leverbaar is met iets anderd dan Windows. Ik heb zelf een EeePC en ik kan me zelfs herinneren dat de standaard Xandros Linux flavor (die ik er gelijk af heb geknald) begon te roepen over een virus scanner.

Ik snap niet zo goed waarom Netbooks een ideaal doelwit zijn, boven gewone laptops. Wellicht omdat veel "gewone" laptops "van de zaak" zijn en daar standaard virusscanners op zitten? Niettemin blijft dat volgens mij Netbooks de enige in hun soort zijn waar er Linux leverbaar is, toch niet het favoriete target van de meeste malware schrijversch.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.