image

Berners-Lee: Aftappen bedreigt toekomst internet

donderdag 12 maart 2009, 12:07 door Redactie, 8 reacties

Het gebruik van deep packet inspection (DPI) om de inhoud van dataverkeer te bekijken vormt een serieuze bedreiging voor de toekomst van het internet, aldus Tim Berners-Lee, de geestelijk vader van het web. Berners-Lee gaf zijn waarschuwing gisteren voor het Houses of Parliament in Londen. Hij werd bijgestaan door andere beveiligers die van mening zijn dat DPI adverteerders en bedrijven een gigantische hoeveelheid informatie over ons "leven, haat en angsten" geeft. Zo raadplegen mensen in het geval van gezondheidsklachten als eerste het web.

Door de toegenomen rekenkracht is DPI nu werkelijkheid geworden en kunnen server tegelijkertijd data doorsturen en de inhoud bekijken. "DPI bedreigt het vertrouwen tussen de internetgebruiker en internetprovider", liet Robert Topolski weten, hoofd techniek van het Open Technology Initiative. Volgens hem zit er een groot verschil tussen het gebruik van DPI en het monitoren van zoekopdrachten met toestemming van de gebruiker, om zo gerichte advertenties aan te bieden.

DPI is geen aftappen
Advertentiebedrijf Phorm, dat DPI gebruikt voor het aanleveren van gerichte advertenties, verdedigde het gebruik van de technologie. Het zou namelijk alle gegevens verwijderen die het aan een individu kunnen koppelen. Topolski merkt op dat dit niet de hoofdzaak is, aangezien Phorm de persoonlijke informatie van mensen zonder hun toestemming kaapt. "Omdat bedrijven zoals Phorm alleen verantwoording aan hun aandeelhouders afleggen, brengt dit privacy van gebruikers en hun data in gevaar."

Beveiligingsexpert Robert Graham is het niet met Berners-Lee eens, die DPI de elektronische variant van het openen van andermans post noemde. "Nee, dat is het niet. Het is te vergelijken met het wegen van de post om te bepalen hoe je het best de pakketjes kunt bezorgen", gaat Graham verder. "Het mooie van onze maatschappij is dat we ons verkeer kunnen versleutelen als je niet wilt dat iemand het leest, en je kunt het via TOR voor aanvullende bescherming anonimiseren. Het lijkt me beter om ervoor te zorgen dat deze vrijheden bewaard blijven, dan vechten voor een wereld waar de overheid en Google onze e-mail kunnen lezen, maar ISP's niet."

Reacties (8)
12-03-2009, 12:13 door Anoniem
" Beveiligingsexpert Robert Graham is het niet met Berners-Lee eens, die DPI de elektronische variant van het openen van andermans post noemde. "Nee, dat is het niet. Het is te vergelijken met het wegen van de post om te bepalen hoe je het best de pakketjes kunt bezorgen", gaat Graham verder. "

Berners-Lee richt zich dan ook op de toepassing van DPI t.b.v. marketing. Robert Graham heeft het eerder over QoS (Quality of Service) waarbij DPI gebruikt wordt om bepaalde soorten traffic voorrang te geven (denk bijvoorbeeld aan VoIP verkeer). Daar zal Berners-Lee ook geen bezwaar tegen maken ?
12-03-2009, 13:06 door Anoniem
Ik denk dat de mensheid een heel goed track record heeft in het gebruik van op zich prima technologie voor uitermate twijfelachtige doeleinden. Ik denk dat we de uitspraken van Berners-Lee dan ook in dat licht moeten bekijken.
12-03-2009, 13:21 door Eerde
Eerde adviseert JAP ipv TOR ;)
12-03-2009, 15:49 door Night
....... bedreigt toekomst internet. Kweet niet meer waar, maar heb wel eens eerder zoiets gehoord ;-)
en het viel achteraf altijd mee.

Wat erger is de inbreuk op de privacy en vrijheid van het individu. dat heb ik ook eerder gehoord. De gevolgen daarvan voor de maatschappij vielen op de lange termijn zelden mee.
12-03-2009, 19:19 door Anoniem
Door AnoniemIk denk dat de mensheid een heel goed track record heeft in het gebruik van op zich prima technologie voor uitermate twijfelachtige doeleinden. Ik denk dat we de uitspraken van Berners-Lee dan ook in dat licht moeten bekijken.
Door Night....... bedreigt toekomst internet. Kweet niet meer waar, maar heb wel eens eerder zoiets gehoord ;-)
en het viel achteraf altijd mee.

Wat erger is de inbreuk op de privacy en vrijheid van het individu. dat heb ik ook eerder gehoord. De gevolgen daarvan voor de maatschappij vielen op de lange termijn zelden mee.


Hear hear !!!
12-03-2009, 21:36 door rob
Door AnoniemBerners-Lee richt zich dan ook op de toepassing van DPI t.b.v. marketing. Robert Graham heeft het eerder over QoS (Quality of Service) waarbij DPI gebruikt wordt om bepaalde soorten traffic voorrang te geven (denk bijvoorbeeld aan VoIP verkeer). Daar zal Berners-Lee ook geen bezwaar tegen maken ?

QoS is geen DPI. QoS kijkt alleen naar de meta-informatie (protocol headers), en inspecteert niet de data die verstuurd wordt.

Graham is in dit verhaal ook niet objectief:

...gaat Graham verder. "Het mooie van onze maatschappij is dat we ons verkeer kunnen versleutelen als je niet wilt dat iemand het leest, en je kunt het via TOR voor aanvullende bescherming anonimiseren.

Oftewel, Graham heeft eigen-belang in dit verhaal, en is niet objectief.

En door het noemen van versleuteling en TOR, valt ie al door de mand. Want je moet dus wel je verkeer versleutelen als je niet wilt dat een ander het leest? Oftewel: hij geeft toe dat het wordt uitgelezen met DPI. Alsof we dat nog niet wisten...

Verder vind ik het versleutelen of gebruiken van TOR geen optie voor de normale internet gebruiker, die toch niet weet hoe dat dan zou moeten.
13-03-2009, 11:50 door Anoniem
Nu commercieel voor marketing, over 15 jaar vastgelegd in een wet dat ISP's bepaalde DPI-data moeten opslaan (want ambtenaren begrijpen er toch geen donder van)...

Ik vraag me af waarom we eigenlijk het briefgeheim nog niet hebben opgeheven... Of leuk: laten we een politieagent neerzetten bij elke brievenbus die opschrijft wie je bent en aan wie je verzendt (dat is feitelijk de bewaarplicht namelijk). Nederland zou op z'n achterste benen staan, maar zolang 90% van Nederland te onwetend is om het te begrijpen....
15-03-2009, 13:04 door spatieman
ik zou het ook geen pretje vinden, als ik informatie zoek om een C4 bom met GSM detonator te maken, en dan een advertentie onder mijn neus krijg, dat ik me maar eens moet melden bij het riag of dergelijke, dan zou ik pas echt afdraaien..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.