image

Ziekenhuis bewaart patiëntendossiers in onbeveiligde loods

vrijdag 13 maart 2009, 12:10 door Redactie, 13 reacties

De patiëntendossiers van de inwoners van Vlaardingen en Schiedam zijn zonder problemen voor iedereen toegankelijk. Begin dit jaar is in Schiedam het nieuwe Vlietland Ziekenhuis opgeleverd. Door een tekort aan vloeroppervlak zag het ziekenhuis zich genoodzaakt om de patiëntendossiers in een onbeveiligde loods van een verhuisbedrijf op te slaan.

“Ik meldde mij samen met mijn collega bij de receptie van het verhuisbedrijf, en vroeg naar de afdeling van het Vlietland Ziekenhuis. Ons werd de weggewezen: ‘Hier de trap op, en dan de deur naar links.’ …en binnen waren wij, in geen velden of wegen iemand te bekennen, enkel archiefkasten met tienduizenden medische dossiers. Iedere werkgever kan in wezen hier de medische achtergrond van zijn sollicitanten vrij nalopen. ..of de geslachtsziekte van de buurman, noem maar op. Het ligt openbaar te grabbel, iedereen kan hier vrij rondneuzen", aldus Arnout Hoekstra, SP-fractievoorzitter van de gemeente Vlaardingen. De wethouder is gisteren gevraagd om actie te ondernemen.

Reacties (13)
13-03-2009, 12:14 door Anoniem
Goede timing dit bericht, mensen accepteer EPD!

Dan kunnen dit soort dingen nooit meer gebeuren *kuch* *kuch*
13-03-2009, 12:21 door Anoniem
Ok dit is niet leuk, woon zelf in schiedam en het enige ziekenhuis in schiedam is dat ziekenhuis. Voel me nu niet zo goed.
13-03-2009, 12:57 door Anoniem
Anoniem : Je hebt toch niks te verbergen?
13-03-2009, 13:02 door Anoniem
Door AnoniemOk dit is niet leuk, woon zelf in schiedam en het enige ziekenhuis in schiedam is dat ziekenhuis. Voel me nu niet zo goed.

Dan zou ik als ik jou was toch even de dokter laten kijken waarom je je niet zo goed voelt.
Ik laat hier morgen wel weten wat de dokter bij jou gevonden heeft.
13-03-2009, 13:20 door Anoniem
Door AnoniemAnoniem : Je hebt toch niks te verbergen?

(andere anoniem hier)
Dat is niet het punt. Het punt is dat iets wat veilig moet zijn niet veilig is. Als je een vreselijke enge ziekte hebt dan wil je toch niet dat iedereen dat weet? Er zijn helaas mensen die je er toch anders om gaan behandelen.
13-03-2009, 13:40 door Anoniem
Lijkt mij ook een goede opslagplaats voor afgedankte computer(-onderdelen) van het ziekenhuis. Tenmiste als ze de papieren dossiers eerst allemaal (laten) digitaliseren. Ik bedoel, waarom zou je een harde schijf grondig wissen als je een loods voor opslag van dezelfde harde schijf tot je beschikking hebt?

Met de beveiliging van die harde schijf zit het wel goed. Het EPD is immers goedgekeurt door Klink!
13-03-2009, 15:08 door Anoniem
Door AnoniemOk dit is niet leuk, woon zelf in schiedam en het enige ziekenhuis in schiedam is dat ziekenhuis. Voel me nu niet zo goed.

Beste Anoniem.
Geen zorgen. Ik ben er zojuist even langs gefietst en je kunt gerust zijn.
Probeer iets meer te bewegen en wat minder te drinken en dan zou het over een week of 4 over moeten zijn.
Als je klachten aanhouden wel even terug naar het Vlietland, ok ?
Prettig weekend !
13-03-2009, 15:43 door Kukel
Gevalletje 'slot op de voordeur, achterdeur open', maar wel grappig dat het EPD er bij gehaald wordt. Vaak weten mensen niet hoe informatie nu beveiligd is, maar accepteren het (niet bewust)
13-03-2009, 15:55 door Anoniem
@Kukel:
Papier kan je niet downloaden en is makkelijk te vernietigen.
13-03-2009, 18:20 door Anoniem
Door Anoniem@Kukel:
Papier kan je niet downloaden en is makkelijk te vernietigen.

Kom kom, een beetje virus of goed gemutste hacker, weet wel raad met het schredden van je digitale bestanden
en dat downloaden valt ook wel mee hoor, alles is veilg en alle toestemmingen zijn ook geregeld
bv een verzekering zal NOOOIT in je dosier kijken ( nou ja, behalve dan die verzekering die een ziekenhuis heeft op gekocht )
en volgens de verantwoordelijken kan er ook geen vriendje in het dosier kijken hoor, dat is straks allemaal goed afgeschermd

dat u later uw dosier zelf via google kan vinden is puur toeval hahahahaha
14-03-2009, 14:57 door Anoniem
Dit geeft alleen maar meer aan het EPD niet te gebruiken. Een container met duizenden dossiers in nog altijd moeilijker in je zak steken dan een data drager met miljoenen dossiers.

Heeft iemand ooit eens geprobeerd een container met duizenden dossiers te kopiëren? Of wat dacht je van het doorspitten van die duizenden dossiers.. een bijna onmogelijke opdracht. Dit geldt helaas ook voor je arts, maar aangezien hij/zij weet wie je bent, hoeft hij/zij niet duizenden dossiers door te spitten om vast te kunnen stellen dat je eerder een loopneus heb gehad. Het is mij helemaal duidelijk dat de commerciële zorgverleners de drijvende kracht achter deze operatie zit. En als ze maar vaak genoeg tegen de overheid zeggen, dat het de gaten in de begroting zal dichten, gaat dit er gewoon komen. Immers, het maakt de baan van politicus een stuk zorgelozer. Mocht het later blijken een verkeerde keuze te zijn, dan zijn we toch weer twee verkiezingen verder. En zo gaat het met vele miljarden overheidsprojecten, die slechts enkele jaren later gewoon waardeloos blijken te zijn.

En het volk kiest keer op keer weer dezelfde trawanten, die ons, het volk, onnodig op kosten jagen zonder enige verantwoordelijkheid daarna. Ze verdwijnen uit beeld en belanden op het kapitalistische pluche van een of ander raad van bestuur. Gerechtigheid is ver te zoeken in onze ondemocratische samenleving.
15-03-2009, 12:57 door spatieman
ik lees zojuist in die documenten daar, dat balkie behandels is worden aan herpes dit jaar....
hehe...
17-03-2009, 19:39 door Anoniem
Al zou je in dit archief komen ,wat nu zeker niet meer lukt! ,dan kun je het dossier van je buurman toch niet vinden .
waar moet je zoeken ? hoe weet je waar je moet zoeken?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.