image

Kwart Britse overheidsdatabases illegaal

maandag 23 maart 2009, 12:29 door Redactie, 7 reacties

De Britse overheid schendt op ongekende schaal de privacy van haar burgers door allerlei illegale databases aan te leggen en te gebruiken, zo concluderen onderzoekers. Academici van de Universiteit van Cambridge kwamen tot de schokkende ontdekking dat van de 46 databases in de publieke sector er 11 illegaal, 29 dubieus en slechts 6 goedgekeurd zijn. Onder de verboden databases bevinden zich die voor de opslag van DNA-gegevens en verwijsindex voor kinderen. "Minder dan 15% van de onderzochte publieke databases is effectief, proportioneel en nodig, met een terechte juridische basis voor mogelijke privacyschendingen. Toch hebben sommige van hen nog steeds operationele problemen", zo stellen de onderzoekers.

De databases kunnen verstrekkende gevolgen voor burgers hebben. Zo heeft een 13-jarige meisje vanwege een incident in een speeltuin voor de rest van haar leven een crimineel verleden, aangezien de politie de gegevens van het incident, waarvoor de inmiddels volwassen vrouw alleen werd gewaarschuwd, pas wil vernietigen ze 100 jaar is. Maar ook alleenstaande moeders die bang zijn dat hun kind wordt afgenomen als ze over postnatale depressies praten zijn slechts enkele van de schrijnende voorbeelden. Met name kinderen lopen risico. Drie van de grootste databases zouden de jeugd moeten ondersteunen, maar missen hun doelen.

Kosten
"Groot-Brittannië loopt uit de pas in vergelijking met andere ontwikkelde landen, waar gegevens over gevoelige zaken zoals gezondheidszorg en sociale dienstverlening lokaal worden bewaard. In Groot-Brittannië worden gegevens steeds vaker gecentraliseerd en tussen gezondheidszorg, sociale instanties, politie, scholen, lokale overheden en de Belastingdienst gedeeld."

Naast de privacy kosten de databases ook handen vol met geld. Alleen in de publieke sector wordt in Groot-Brittannië 16 miljard pond per jaar uitgegeven en staan er de komende vijf jaar nog uitgaven van 105 miljard pond te wachten. Slechts 30% van de IT-projecten door en bij de overheid is een succes.

Reacties (7)
23-03-2009, 14:10 door Sokolum
Ach ja, je hebt toch niets te verbergen? Wie hoor ik dat nog roepen....
23-03-2009, 15:13 door Night
Legaal of illegaal wordt uiteindelijk bepaald door de rechter, niet door universitair onderzoek. Het zou erg boeiend zijn als iemand dit onderzoek aangrijpt als basis voor een aanklacht tegen de overheid.

Politiestaten kunnen ongestraft gegevens vastleggen maar Groot Brittanië?
Die zullen zicht toch aan de eigen wetgeving houden? We zullen het weten als de eerste aanklacht binnenkomt en de reactie van de Britse overheid komt.
23-03-2009, 16:10 door spatieman
oh, u drinkt graag een glaasje..
nou ,u en uw kind zijn vanaf nu krimineel...
23-03-2009, 16:54 door Anoniem
Ach, heeft uw oma een erfelijke ziekte? dan kunnen wij u niet verzekeren.
23-03-2009, 17:03 door Anoniem
Door SokolumAch ja, je hebt toch niets te verbergen? Wie hoor ik dat nog roepen....

Een heel hoop sukkels die nog steeds niet hebben begrepen wat de impact is van een inbreuk op privacy door overheden.
Overigens zou het mij in het geheel niet verbazen als dit soort onderzoeken soortgelijke resultaten opleveren in Nederland.
23-03-2009, 17:19 door Anoniem
In Nederland komt toch ook een gecentraliseerde database ivm gezondheidszorg komend jaar?
24-03-2009, 16:01 door Anoniem
<quote>
In Groot-Brittannië worden gegevens steeds vaker gecentraliseerd en tussen gezondheidszorg, sociale instanties, politie, scholen, lokale overheden en de Belastingdienst gedeeld."
</quote>

Dit is in "Republica Banana de Hollanda" toch al lang een (dagelijkse) prakijksituatie ?

M.a.w. als je 1 keer een verkeerde opmerking maakt tegen iemand van zo'n instantie, dan worden de andere instanties allemaal tegen je opgezet "bedoelt als therapie", want je staat geregistreerd als onhandelbaar en met een verwarde geest ?!
Raar, maar waar !!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.