image

BBC censureert kritiek op botnet-kaping

dinsdag 24 maart 2009, 09:11 door Redactie, 4 reacties

De BBC heeft op alle commotie rondom het "botnet-experiment" gereageerd door te zeggen dat dit in het maatschappelijk belang was, maar kritiek op de operatie wordt vakkundig verwijderd. In samenwerking met een beveiligingsexpert huurde de omroep een botnet van zo'n 20.000 machines om spam mee te versturen naar eigen e-mailadressen en wijzigde het de achtergrond van de geïnfecteerde machines. Volgens een ICT-jurist overtrad de BBC hiermee de wet, de omroep vond de demonstratie echter noodzakelijk. "We vonden dat het in het algemeen belang was om niet alleen te vertellen wat malware kan doen, maar dit ook te laten zien." Daarbij merkt uitvoerend producent Mark Perrow op dat men tevens de primeur op televisie had.

Graham Cluley, consultant van de Britse virusbestrijder Sophos, was niet van de actie onder de indruk en vond dat de BBC de grens van het toelaatbare had overschreden. Op de reactie van Perrow plaatste hij zijn mening over de uitzending en die was vrij kritisch. "De BBC heeft het met dit programma verknald, als ze naar gerespecteerde mensen uit de IT-security industrie hadden geluisterd, hadden ze zich gerealiseerd dat ze zich in een schemer gebied begaven."

Cluley zegt verder dat de BBC niet het recht had om de verantwoordelijkheid af te nemen van de mensen die in hun eigen beveiliging tekort schoten. Daarnaast noemt hij een aantal scenario's die zich hadden kunnen voordoen, mocht het experiment met het botnet fout lopen, zoals het per ongeluk verwijderen van bestanden. De BBC vond de posting van Cluley ongeschikt en verwijderde die, daarbij verwijzend naar de huisregels. Daarin staat dat reacties niet mogen uitlokken of beledigend voor anderen mogen zijn.

Reacties (4)
24-03-2009, 10:49 door Korund
Weet iemand wanneer de documentaire wordt uitgezonden?
24-03-2009, 11:43 door Anoniem
Door CarborundumWeet iemand wanneer de documentaire wordt uitgezonden?
Zie: http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/click_online/7932816.stm
24-03-2009, 11:43 door Anoniem
Zie http://tweakers.net/nieuws/59070/gevangen-botnet-biedt-blik-op-verzamelde-gegevens.html
25-03-2009, 10:00 door Anoniem
Zie: http://thepiratebay.org/torrent/4781440/aaf-click.2009.03.14.repack_bbc_botnet_report
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.