image

Grootschalige pinpasfraude door Roemeense skimmers

dinsdag 31 maart 2009, 11:21 door Redactie, 15 reacties

Het aantal incidenten waarbij Roemeense criminelen skimapparatuur plaatsen om zo pinpassen te kopiëren is de afgelopen weken sterk gestegen. Woensdag 18 maart wist politie dankzij een oplettende getuige drie Roemenen aan te houden die bezig waren met het skimmen van pinpassen op het NS-station 't Harde. De politie kreeg een melding dat het op het station mogelijk een kaartautomaat van de NS gemanipuleerd werd. Er zouden drie mannen bij betrokken zijn, waarvan er één in de wachtruimte zat en twee anderen zich in een auto ophielden.

Terwijl de politie arriveerde, bleef de getuige in contact met de politiemeldkamer en gaf alle bijzonderheden door die hij waarnam. Bij de komst van de agenten ging de man op het perron er direct vandoor. Met hulp van de getuige kon de politie hem kort daarop aanhouden. Ook werden de twee mannen in de auto aangehouden. De technische recherche trof inderdaad op de kaartautomaat skimapparatuur aan.

Gouda
Twee dagen later was het raak in Gouda, waar de politie drie mannen van 22, 24 en 25 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats aanhield op verdenking van skimmen. De politie kreeg de melding dat drie mannen zich verdacht ophielden bij de kaartjesautomaat op het station Willensplein. Twee van hen zouden op de uitkijk staan terwijl de derde aan de automaat rommelde.

Onderweg naar het station werd bekend dat de onderhoudsmonteur van de spoorwegen skimapparatuur had aangetroffen op de automaat. De drie verdachten waren inmiddels weggelopen richting winkelcentrum Goverwelle waar zij werden aangehouden. Bij de mannen werden schroevendraaiers, tape en plakband aangetroffen.

Wassenaar
Afgelopen zaterdag sloegen pinpasfraudeurs toe in Wassenaar. Surveillerende agenten ontdekten skimapparatuur op de pinautomaat van een bank aan het Stadhoudersplein. Terwijl de technische recherche de apparatuur veiligstelde, werden de agenten aangesproken door twee getuigen. Zij meldden dat zij, vlak voordat de agenten de apparatuur ontdekten, twee mannen bij de pinautomaat hadden gezien die zich verdacht gedroegen. Uit voorzorg onderzocht de politie zaterdag alle pinautomaten in Wassenaar. Er werd nergens apparatuur aangetroffen.

Weer NS-station in ’t Harde
Na de skimaanval van 18 maart ontving politie gisteren weer een melding dat er met een kaartjesautomaat op het NS-station in ’t Harde geknoeid werd. Aanrijdend ontving de politie een tweede melding over twee personen die zich verdacht gedroegen bij een kaartjesautomaat. Ter plaatse trof de politie het tweetal aan, die bij het zien van de politie op de vlucht sloegen. De politie zette de achtervolging in en wist in een bosperceel tussen het spoor en de A28 één van hen, een 26-jarige man uit Roemenië, aan te houden. De ander wist te ontkomen. In een poging de andere verdachte te traceren, zette de politie het SMS-alert in, maar de man is niet meer aangetroffen.

NS-station Haarlem
Net ontving Security.nl de melding dat de technische recherche vanochtend bezig was om op een NS kaartautomaat op Haarlem Centraal een skimming voorzetstuk te verwijderen. Het betrof hier een voorzetstuk van 10 centimeter bij 7 centimeter die op de PIN gleuf met dubbelzijdig plakband was aangebracht. Er was waarschijnlijk een mal van de voorkant van de PIN gleuf gemaakt. Ook deze automaat was van de "anti-skimming spikes" voorzien, die de NS als beveiliging tegen het skimmen aanbracht, maar waarvan al eerder bekend werd dat ze nutteloos zijn.

Achterdochtige Duitser
De angst om te pinnen zorgde er bij een achterdochtige Duitser ervoor dat hij de kaartlezer van een bank uit een geldautomaat rukte. De man vermoedde dat criminelen de lezer hadden gemanipuleerd om zo zijn pinpas te kopiëren. Met zijn blote handen trok hij de lezer van de wand en gaf die aan een hoogst verbaasde bankmedewerker. Volgens het personeelslid was de lezer enkele dagen geleden geïnstalleerd en helemaal in orde.

Reacties (15)
31-03-2009, 11:31 door Anoniem
Is het niet mogelijk dat op elk station in de ochtend een medewerker van de NS controleert of er skim apparatuur aanwezig is?
31-03-2009, 11:53 door Anoniem
Ik vraag me af of de technische recherche de gedupeerde mensen inlicht die waarschijnlijk gebruik hebben gemaakt van de gemanipuleerde geld- en kaartjesautomaten. Door te onderzoeken welke mensen transacties hebben gedaan na de vondst van een skimming voorzetstuk, kunnen gedupeerde op tijd gewaarschuwd worden.
31-03-2009, 12:33 door Anoniem
Door AnoniemIk vraag me af of de technische recherche de gedupeerde mensen inlicht die waarschijnlijk gebruik hebben gemaakt van de gemanipuleerde geld- en kaartjesautomaten. Door te onderzoeken welke mensen transacties hebben gedaan na de vondst van een skimming voorzetstuk, kunnen gedupeerde op tijd gewaarschuwd worden.


de rekeningnummers worden automatisch geblokkeerd en de klanten op de hoogte gebracht hiervan. Dat is goed geregeld hoor. Skimmen slaagt alleen als de apparatuur niet gevonden word, dan is de bank er ook niet van op de hoogte.
31-03-2009, 12:34 door Anoniem
Door AnoniemIs het niet mogelijk dat op elk station in de ochtend een medewerker van de NS controleert of er skim apparatuur aanwezig is?
Dat zou een goede optie zijn mits dit continu zou gebeuren. Een skimming hit-and-run actie duurt vaak (van wat er bekend van is) een half uur tot een uur. Dus binnen dat tijdsbestek zouden controles plaatst moeten vinden. Wel een dure grap als de NS dit zou uitvoeren.
31-03-2009, 13:04 door Anoniem
waarom zou je mensen waarschuwen na het vinden van skim apparatuur? de opgeslagen gegevens zijn dan nog niet in handen van de criminelen die er dus geen misbruik van kunnen maken.
31-03-2009, 15:45 door Anoniem
Misschien moeten ze bij de NS gewoon wat loketten openen??
31-03-2009, 16:28 door Anoniem
pin & chip?
31-03-2009, 17:08 door Anoniem
Terug met die muur !
31-03-2009, 19:21 door Anoniem
Houtplein Haarlem, ook het geval, me pas geblokkeerd, neem contact op met de bank.
31-03-2009, 21:40 door monica8
Dit zijn niet het aantal incidenten, dit zijn het aantal incidenten dat bekend word, hoofdzakelijk een aantal aanhoudingen.
Zou dit echt nieuw zijn of was de situatie vanaf 2006 tot nu niet anders? Hebben de banken de afgelopen jaren georganiseerde criminaliteit ongemerkt van miljoenen Euri voorzien? Waarom is er niet eerder wat aan gedaan? Aan de skimgetallen in de UK zie ik dat chip en pin ook niet helpt, waarom?
31-03-2009, 22:17 door Anoniem
Door Anoniempin & chip?
Ik gebruik bij dat soort automaten altijd m'n chipknip. Ze mogen de stripe dan wel kopieren, maar zonder PIN is dat niet veel waard.
01-04-2009, 08:45 door carolined
Wordt het geen tijd dat we zowiezo van de magneetstrip afgaan en overgaan op de chip?
Dat is in veel europese landen al het geval, vandaar wellicht dat de skimmers nu naar nederland komen. En dat blijft natuurlijk doorgaan zolang de banken zeggen dat het allemaal zo'n vaart niet loopt.
Maar is dat wel zo? Banken hebben het niet altijd bij het rechte eind.

En monica8, is dat werkelijk zo, dat ook de toepassing van de chip in de UK niet helpt? Vanuit een land als Frankrijk, die ook al over zijn, hoor ik verder weinig. Misschien een leuk onderwerp voor Security.nl om daar even een onderwerp van te maken?
04-04-2009, 02:41 door Anoniem
UK In 2007, counterfeit card fraud increased by 46% to £144.3 million. However, despite this fraud decreasing domestically by 32%, the overall figure increased due to fraudsters copying UK cards and using these stolen cards in countries which do not yet have chip and PIN.
http://www.apacs.org.uk/resources_publications/card_fraud_facts_and_figures.html
08-04-2009, 14:47 door Anoniem
Door carolined: Wordt het geen tijd dat we zowiezo van de magneetstrip afgaan en overgaan op de chip?
Dat is in veel europese landen al het geval, vandaar wellicht dat de skimmers nu naar nederland komen. En dat blijft natuurlijk doorgaan zolang de banken zeggen dat het allemaal zo'n vaart niet loopt.
Maar is dat wel zo? Banken hebben het niet altijd bij het rechte eind.

En monica8, is dat werkelijk zo, dat ook de toepassing van de chip in de UK niet helpt? Vanuit een land als Frankrijk, die ook al over zijn, hoor ik verder weinig. Misschien een leuk onderwerp voor Security.nl om daar even een onderwerp van te maken?

in frankrijk is skimmen ook succesvol
http://www.dailymotion.com/video/x5do1p_skimming-cartes-bancaires-jt-france_news
05-07-2009, 14:01 door Anoniem
gewoon skimmen mensen gewoon knaken pakken de bank is toch verzekerd dus waar maken jullie je druk om?
je krijgt je geld toch terug of niet;)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.