image

Google: Hoeveelheid spam terug op oude niveau

woensdag 1 april 2009, 11:49 door Redactie, 6 reacties

Volgens Google is de hoeveelheid spam terug op het oude niveau, gebruikers ontvangen weer net zo veel junkmail als voor de sluiting van spamprovider McColo. Google ontdekte na analyse dat in het eerste kwartaal van 2009 de hoeveelheid spam zich weer helemaal heeft hersteld. Halverwege maart was het gemiddelde aantal spamberichten over zeven dagen hetzelfde als in september, net voor het verdwijnen van McColo.

Volgens Google was 2008 een recordjaar voor spammers, maar vlakte de groei behoorlijk af. Alleen het eerste kwartaal kende een zeer sterke stijging, maar in de zomer stokte de groei en was er zelfs sprake van een daling, die door McColo's sluiting zelfs in een enorme dip veranderde. "Dit patroon roept een aantal interessante vragen op, voor wat we in 2009 kunnen verwachten", aldus Google. "Zal de groei van spam na een sterk eerste kwartaal weer afvlakken of hebben spammers hun botnets zo gebouwd dat ze de groeispurt volhouden?"

Nieuw soort spam
Het is lastig om te zeggen hoe spammers hun netwerk opnieuw hebben opgebouwd, maar uit data-analyse blijkt dat de spammers nieuwe strategieën toepassen om een McColo-achtige ondergang te vermijden. Wellicht wordt er zelfs gebruik gemaakt van botnets die robuuster zijn, maar minder volume versturen, of ze draaien nog niet op volle toeren, omdat ze een nieuwe ISP niet als doelwit willen blootstellen.

Google ziet naast de hoeveelheid spam ook ontwikkelingen op het gebied van het soort spam. De grootste ontwikkeling betrof gelokaliseerde spam, waarbij spammers IP geolocatie van het slachtoffer gebruiken om zogenaamd relevante en lokale nieuwsberichten te laten zien. Gebruikers voelen zich eerder aangesproken en zullen daarom eerder geneigd zijn om aanvullende malware te downloaden.

Reacties (6)
01-04-2009, 12:15 door spatieman
als men mij 1 euro per spam bericht geeft, mogen ze mijn machinen pownen.....
(NOT)...
01-04-2009, 13:05 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-04-2009, 13:42 door Eerde
Duck je zal bedoelen wat doordringt tot je "in box" ?
Als je nooit spam krijgt gebruik je dat emailadres niet. Zelf zie ik al tijden dat het nog maar 33% van ooit is. En ook deze dagen geen enkele verhoging, bij mij dan (zowel xs4all als Google mail).
01-04-2009, 16:02 door Anoniem
waarbij spammers IP geolocatie van het slachtoffer gebruiken om zogenaamd relevante en lokale nieuwsberichten te laten zien. Gebruikers voelen zich eerder aangesproken en zullen daarom eerder geneigd zijn om aanvullende malware te downloaden.

Dat geolocatie werkt toch niet helemaal goed dan, want ik krijg bergen spammail in het Duits en op sommige websites zie ik steeds advertenties van dames uit Amersfoort (waar ik meer dan 150km vandaan woon) die kennis met me willen maken.
01-04-2009, 18:46 door quikfit
Bij mij is het denk ik een jaar stil geweest,maar de laatste maand neemt de spam toe met ongeveer 1 bericht in de week.Ik krijg ze op de hotmail netjes in ongewenst.
Bij de eerste dacht ik nog:hé da's lang geleden.

Gewoon niet openen en verwijderen ;-)
01-04-2009, 21:01 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.