image

"Slachtoffers pinpasfraude zijn asociaal"

woensdag 8 april 2009, 09:54 door Redactie, 28 reacties

Wie zijn pincode tijdens het pinnen niet afschermt, is asociaal bezig, dat stelt betalingsverwerker Currence. Skimming-slachtoffers duperen namelijk ook andere consumenten wiens geldpas preventief geblokkeerd wordt. "Skimmen is geen probleem als je je pincode afschermt bij het intoetsen", zegt woordvoerder Bob Goulooze tegenover de Gooi en Eemlander. Volgens hem valt slachtoffers niet te verwijten als ze een vals 'voorzetmondje' niet herkennen. "Dat is ook niet nodig. Zonder pincode staan skimmers met lege handen. Als je pint: houd je andere hand erboven."

De reden dat Roemeense bendes massaal de aanval op Nederlandse pinpasgebruikers hebben geopend, is omdat hier de magneetstrip nog in gebruik is. Daardoor is het eenvoudig om een kopie te maken. Andere landen gebruiken inmiddels een chip, die volgens Goulooze niet valt te kopiëren. Wat betreft de onlangs gepubliceerde schattingen dat 1 op de 450 Nederlanders slachtoffer is, merkt hij op dat in deze gevallen niet altijd de rekening wordt geplunderd. Het gaat dan ook mensen van wie de bank de pinpas blokkeert en een nieuwe krijgen.

Reacties (28)
08-04-2009, 09:58 door Anoniem
Wat een onzin! Omdat de magneet strip zo eenvoudig te kopieren is en dus het hele systeem valt of staat bij de pin code is skimmen dan meteen maar een probleem van de consument? Waarom gebruiken we dat leuke chipje niet dat ook al op die kaart zit?!?
08-04-2009, 10:02 door SavageTiger
"Skimmen is geen probleem als je je pincode afschermt bij het intoetsen"

Dat is niet waar, en als hij denkt dat dit niet waar is dan is deze man veels te naief voor zijn positie.
08-04-2009, 10:08 door Korund
Skimmen is geen probleem als je je pincode afschermt bij het intoetsen
Wat een onzin! Er zijn tegenwoordig ook al heel dunne toetsenbordjes die over het toetsenbord van de pinautomaat heen worden geplakt en die rechtstreeks de pincode kunnen aftappen. Daar helpt geen afschermende hand tegen.
08-04-2009, 10:19 door Anoniem
"Wie zijn pincode tijdens het pinnen niet afschermt, is asociaal bezig, dat stelt betalingsverwerker Currence. Skimming-slachtoffers duperen namelijk ook andere consumenten wiens geldpas preventief geblokkeerd wordt."

Je kan even gemakkelijk stellen dat de banken asociaal bezig zijn. Indien ze hun apparatuur beter ontwerpen, met bescherming tegen zaken als skimming, dan wordt het al een stuk lastiger. En wanneer ze een biometrische factor toevoegen aan de authenticatie, dan is skimming ook al snel verleden tijd. Currence ontkent gewoon de eigen verantwoordelijkheid van de banken om skimming te voorkomen.
08-04-2009, 11:05 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-04-2009, 11:08 door Arno Nimus
Ik zeg: Preventief ruimen, die gast!

Wat een kortzichtige idioot moet je zijn om zulke onzin te verkondigen?

Er zijn genoeg pinautomaten (bijvoorbeeld de wat oudere NS kaartautomaten) waarbij je amper je ene hand over de andere kunt krijgen zonder je arm te breken.

En natuurlijk zijn de minder validen in onze samenleving ook een stel asocialen. Schorriemorrie van de bovenste plank!

@Anoniem (10:19): Biometrie voor authenticatie!? Bah! Gauw vergeten, die combinatie!
08-04-2009, 11:15 door quikfit
Meneer Goulooze,moet maar eens met die a-sociale banken gaan praten over die magneetstrip uit het jaar "kruikje".
Als het aan deze meneer ligt word je geld niet meer vergoed als je je pincode niet voldoende hebt afgeschermd.
08-04-2009, 11:35 door Anoniem
Inmiddels zijn de bankpassen met die chip er al. Zelf heb ik er 1 in cobinatie met de magneetstrip maar of de chip ook gebruikt wordt is een raadsel.
08-04-2009, 11:38 door Anoniem
Ik wilde eigenlijk reageren op die peepel,
maar helaas, ik ben niet a sociaal genoeg om hier te zeggen wat ik van zijn opmerking vindt
Als het mij ooit zou gebeuren, hoop ik dat juist die peepel, hetzelfde in mijn gezicht durft te zeggen.
dan vrees ik toch dat ik tijdelijk on toerekeningsvatbaar wordt.

Met vriendelijke groet
de Hooge
08-04-2009, 11:43 door Anoniem
Plak de contacten van de chip af en je weet het!
Door AnoniemInmiddels zijn de bankpassen met die chip er al. Zelf heb ik er 1 in cobinatie met de magneetstrip maar of de chip ook gebruikt wordt is een raadsel.

Plak de contacten van de chip af en je weet het!
08-04-2009, 12:05 door Anoniem
Door SavageTiger:
"Skimmen is geen probleem als je je pincode afschermt bij het intoetsen"

Dat is niet waar, en als hij denkt dat dit niet waar is dan is deze man veels te naief voor zijn positie

Gou loze die man ;-)
08-04-2009, 12:07 door Anoniem
Meneer Goulooze van Currence zegt namens de banken dat de PINpas gebruiker Asociaal is en skimmen voor de politie geen prioriteit is. Ik roep die "asocialen" op zelf te reageren bij Currence of hun bank. En de politie hoeft voor mij ook geen Roemeense skimmers meer aan te houden, hetgeen ze sinds begin februari bijna elke dag doen. Elke dag arrestaties van leden van één etnische groep om "een niet bestaand probleem van de banken" op te lossen, dat vraagt om politiek ingrijpen. Banken zijn de laatste jaren wel erg goed in hun probleem op anderen te dumpen
08-04-2009, 13:45 door 44RT
Ongelooflijk dit. Laat meneer die we gauw moeten lozen dit maar in het gezicht van de slachtoffers van skimming zeggen! Wat een ongelooflijke EL U EL!!! De banken zijn toch verantwoordelijk voor dit achterhaalde systeem? In plaats van op tijd overstappen naar een veiliger systeem (de chip) gaan ze de klant de schuld geven?

Skimming-slachtoffers duperen namelijk ook andere consumenten wiens geldpas preventief geblokkeerd wordt.
Wat een onzin. Die andere consumenten zijn sowieso ook geskimmed. Dat heeft niets te maken met het feit of er iemand is geweest waarvan de pincode afgekeken kon worden. Ook indien er geen enkele pincode is afgekeken lijkt het mij dat de passen vervangen dienen te worden.
08-04-2009, 14:00 door Anoniem
Die kerel wil gewoon z'n straatje schoonvegen. Het intypen afschermen werkt soms misschien, maar niet altijd. Het werkelijke probleem is dat de pasjes nog zo'n antieke magneetstrip hebben. Klaar.
08-04-2009, 14:25 door Rene V
En wat nu als je door bijvoorbeeld een handicap (mist 1 arm, of een verlamde arm) het niet kan afschermen? Die zijn dan dus bij voorbaat aso's? Tssss.
08-04-2009, 14:52 door Anoniem
Door Peter V: Ik heb onlangs nog telefonisch contact gehad met Currence die mij vertelde dat het niet lang zou duren voordat alle bankpassen in Nederland worden ingewisseld. De magneetstrip gaat er dan uit en de Chip komt er voor in de plaats. Ik heb nog niets gehoord van mijn eigen bank, maar een chip in de bankpas voorkomt het uitlezen zoals bij de mageneetstrip, waardoor het skimmen tot het verleden moet gaan behoren.



Mijn pas is al gewisseld voor een met combinatie chip en strip. Helaas kan/mag je nog bijna nergens met chip betalen omdat... de banken hier een hoger tarief voor rekenen. "Bonus"punten voor de banken :-)
08-04-2009, 14:55 door Anoniem
Nederland loopt weer eens lekker achter, toen ik laatst in Belgie met PIN ging betalen werd dit ook op basis van de chip op mijn pas gedaan en dat werkt daar dus ook al zonder problemen. Waarom kan dan in Nederland dan niet ook al werken? Waarschijnlijk omdat die banken anders te veel geld kwijt is om iedereen (die nog geen chip heeft) van een nieuwe pas te voorzien.
08-04-2009, 15:04 door cyberpunk
De reden dat Roemeense bendes massaal de aanval op Nederlandse pinpasgebruikers hebben geopend, is omdat hier de magneetstrip nog in gebruik is.

Hier in België hebben we nochtans ook een combinatie chip/magneetstrip. De chip is er gekomen toen ze Proton invoerden, maar ik denk dat ie tegenwoordig ook meer en meer gebruikt wordt voor "gewone" betalingen". Waarom die magneetstrip er dan ook nog opstaat is me een raadsel...
08-04-2009, 15:18 door RichieB
Als ze dan toch alle pinpassen gaan vervangen, doe er dan meteen een RFID chip in. Nog veiliger! ;-)
08-04-2009, 16:24 door monica8
Ik begrijp dat iedereen zich graag vast houd aan "de onvijlbare chip" en "de geweldige toekomst zonder skimmen" maar dat gaat niet door, chip & pin word ook geskimt (het is nu alleen nog te duur in vergelijk met andere makkelijke methodes)en die toekomst komt er niet, zolang Currence geen 100% veiligheid nastreeft, maar liever de eindgebruiker en de politie de schuld geeft.
08-04-2009, 18:45 door Anoniem
Door monica8: Ik begrijp dat iedereen zich graag vast houd aan "de onvijlbare chip" en "de geweldige toekomst zonder skimmen" maar dat gaat niet door, chip & pin word ook geskimt (het is nu alleen nog te duur in vergelijk met andere makkelijke methodes)en die toekomst komt er niet, zolang Currence geen 100% veiligheid nastreeft, maar liever de eindgebruiker en de politie de schuld geeft.

Zolang er vijlen bestaan, zal een onvijlbare chip ondenktbaar zijn. Maar ook een onfeilbare chip is ondenkbaar. Die zou alleen door iemand per ongeluk gemaakt moeten worden, en die iemand zou achteraf niet meer moeten weten hoe-ie het voor elkaar gekregen heeft. Gevaarlijk ding, want niemand snapt hem.

Het beste is (a) goed opletten en (b) af en toe je verlies nemen. Want, stel dat er onfeilbare chip zou zijn, en list en bedrog niet meer zouden helpen - wat zou er dan gebeuren? Juist: direct mes op de keel of pistool op de borst. Kijk maar naar al die overvallertjes van tegenwoordig, ze weten dat geweld hun enige kans is.

En luister naar mensen die lang in Napels of in het vroegere New York gewoond hebben: altijd 50 euro bij je hebben om de overvaller tevreden te stellen. Liefst een paar biljetten, want je weet maar nooit. Zie het als de prijs voor je veiligheid. Voor niks gaat de zon op.

Politie? Ja, om het niet al te gek te laten worden. Meer kunnen ze niet, nergens ter wereld. Op het cruciale moment sta je er alleen voor.
08-04-2009, 19:34 door Anoniem
De pincode is binnen 10 sec te bruteforcen, gewoon een dump van de kaart maken een simulator draaien en hoppa .., chips kun je ook clonen op blanco chips, biometrische beveiliging is te duur en niet betrouwbaar, trouwens ook makkelijk te vervalsen zoals vingerafruk nog makkelijker te misbruiken beetje plakband en recherche kennis.. het beste is gewoon een kluis aanschaffen en handje contantje jullie zaken doen..
09-04-2009, 00:47 door monica8
Door Anoniem:
Door monica8: Ik begrijp dat iedereen zich graag vast houd aan "de onvijlbare chip" en "de geweldige toekomst zonder skimmen" maar dat gaat niet door, chip & pin word ook geskimt (het is nu alleen nog te duur in vergelijk met andere makkelijke methodes)en die toekomst komt er niet, zolang Currence geen 100% veiligheid nastreeft, maar liever de eindgebruiker en de politie de schuld geeft.

Zolang er vijlen bestaan, zal een onvijlbare chip ondenktbaar zijn. Maar ook een onfeilbare chip is ondenkbaar. Die zou alleen door iemand per ongeluk gemaakt moeten worden, en die iemand zou achteraf niet meer moeten weten hoe-ie het voor elkaar gekregen heeft. Gevaarlijk ding, want niemand snapt hem.

Het beste is (a) goed opletten en (b) af en toe je verlies nemen. Want, stel dat er onfeilbare chip zou zijn, en list en bedrog niet meer zouden helpen - wat zou er dan gebeuren? Juist: direct mes op de keel of pistool op de borst. Kijk maar naar al die overvallertjes van tegenwoordig, ze weten dat geweld hun enige kans is.

En luister naar mensen die lang in Napels of in het vroegere New York gewoond hebben: altijd 50 euro bij je hebben om de overvaller tevreden te stellen. Liefst een paar biljetten, want je weet maar nooit. Zie het als de prijs voor je veiligheid. Voor niks gaat de zon op.

Politie? Ja, om het niet al te gek te laten worden. Meer kunnen ze niet, nergens ter wereld. Op het cruciale moment sta je er alleen voor.

Als we producenten, verkopers of toezichthouders vragen naar veiligheids aspecten van hun product en de wijdere consequenties voor de burger (jij dus) dan begint het antwoord met 100% veilig kan niet en gaat verder met het ophemelen van de positieve kwaliteiten. De betrokkenen beantwoorden de vraag dus niet en willen geen verantwoording dragen voor de last die de burger moet dragen vanwege de gebreken (onveilig)

In dit geval stellen de producenten, verkopers en toezichthouders in eerste instantie,
- dat er geen probleem is want de financiële schade weegt niet op tegen het invoeren van verbeteringen en is marginaal vergeleken bij de (miljarden wereldwijd) omzet middels het onveilige product.
- Willen ze niet toegeven hoeveel ze de afgelopen 'jaren' verliezen, en georganiseerde criminaliteit met miljoenen financieren.

Als je (al jaren) op de hoogte bent van een misdaad dan moet je daarvan melding doen, als je zelf deelneemt aan het criminele proces en het ook nog financiert, dan hoef je jezelf niet te incrimineren, maar is dat dan ook meteen reden om de schuld bij de eindgebruiker of de politie te leggen?

De banken en Currence weten al vele jaren dat ze op deze manier georganiseerde criminaliteit financieren. Criminelen die ook hier naar toe komen om, dik betaald, van Nederland een Napels of New York te maken.

En dat allemaal omdat de financiële schade voor banken het enige business case criterium is, niet de groei van het aantal criminelen dat ook andere, zwaardere, delicten pleegt dan skimmen.

Toen autodiefstal een hype was, gaven de producenten de gebruikers en de politie de schuld. Uiteindelijk heeft de auto industrie toch zelf maatregelen genomen.

Banken neem Uw maatschappelijke verantwoordelijkheid of word verantwoordelijk gehouden voor deelneming aan georganiseerde criminaliteit.

100% veilig mag dan in de praktijk nu niet mogelijk zijn, maar 'niet mogelijk' als een begin criterium gebruiken, heeft geleid tot acceptatie van te grote veiligheids marges en een cultuur van ja-knikkers die aan elkaar vragen "voldoen we aan compliance?" "zijn we veilig?" jajaja tot op heden geen onoverkomelijke foutjes gevonden, wel wat meer criminelen maar wij voldoen aan de regelgeving:)
09-04-2009, 11:52 door Anoniem
Gewoon terug naar contant, van al dat gezeur af, en meer privacy
12-04-2009, 15:02 door Anoniem
Door Anoniem: Plak de contacten van de chip af en je weet het!
Door AnoniemInmiddels zijn de bankpassen met die chip er al. Zelf heb ik er 1 in cobinatie met de magneetstrip maar of de chip ook gebruikt wordt is een raadsel.

Plak de contacten van de chip af en je weet het!
ik denk dat je er veel simpeler achter kan komen, kijk maar eens naar de meeste pinapparaten in winkels, waarbij je alleen het deel met de magneetstrip erdoor haalt, dus de chip kan niet eens gelezen worden ;)

het klopt wel dat ze wel heel erg graag af willen van de oude passen, maar hetzelfde probleem, bijna iedereen heeft zo'n ding en eigenlijk alle winkels hebben ook nog een oude automaat...
22-04-2009, 10:43 door Anoniem
"Wie zijn pincode tijdens het pinnen niet afschermt, is asociaal bezig, dat stelt betalingsverwerker Currence. Skimming-slachtoffers duperen namelijk ook andere consumenten wiens geldpas preventief geblokkeerd wordt."

De "Betalingsverwerker Currence" mag mijn reet kussen!!!! Hier mag je niet eens op ingaan, stelletje randdebiellen!!
21-08-2009, 07:42 door Anoniem
het klopt wel dat ze wel heel erg graag af willen van de oude passen, maar hetzelfde probleem, bijna iedereen heeft zo'n ding en eigenlijk alle winkels hebben ook nog een oude automaat...
Het klopt totaal _niet_ dat ze 'heel erg graag' af willen van de oude passen. Zolang de financiële baten voor de banken/geldverwerkers niet opwegen tegen de kosten en zolang de overheid 't maar goed vind dat alleen 't financiële argument van die banken geldt (en niet alle ellende die de criminelen veroorzaken) zal er geen verbetering plaatsvinden.

Dat iedereen zo'n magneetstripapparaat heeft, heeft er helemaal niks mee te maken. Dan zou men ook in de andere landen nog steeds daarmee werken. Een slecht systeem moet je vervangen. Punt. Of natuurlijk voorkomen - da's nog 10x beter. Maar gezien Currence liever zijn eigen verantwoordelijkheid hier afschuift heb ik niet de illusie dat die partij capabel genoeg is om een redelijk fraudebestendig systeem te (mede)introduceren.

Wat Currence hier doet - de schuld bij de gebruiker leggen - is te asociaal voor woorden. Je zou haast denken dat ook Currence nu omgekocht is door diezelfde criminelen die zij brood verschaffen door 't skimsysteem nog steeds mogelijk te laten zijn. Oftewel - 't maffia-model waar monica8 over spreekt.
Verder is 't mij een raadsel waarom passen van andere consumenten worden geblokkeerd dan die passen waarvan bekend is dat ze geskimd zijn. 'T enige wat ik me kan voorstellen is dat er per pinapparaat wordt bijgehouden wie daar pint. En als er dan een skimapparaatje wordt gevonden, zal men alle kaarten blokkeren die daar de laatste tijd gebruikt zijn. Alleen op die manier kan Currence ongeveer bepalen welke passen geskimd zouden kunnen zijn. Maar dat heeft nog steeds niks te maken met 't niet afschermen van een pas van een ander - tenminste, er is geen _directe_ relatie. Als we ook de indirecte relaties gaan beschuldigen, dan kom je geen een stap verder..Pak in elk geval eerst de directe relatie aan: het totaal verouderde magneetstripsysteem.

"Het beste is (a) goed opletten en (b) af en toe je verlies nemen. Want, stel dat er onfeilbare chip zou zijn, en list en bedrog niet meer zouden helpen - wat zou er dan gebeuren? Juist: direct mes op de keel of pistool op de borst. Kijk maar naar al die overvallertjes van tegenwoordig, ze weten dat geweld hun enige kans is.

En luister naar mensen die lang in Napels of in het vroegere New York gewoond hebben: altijd 50 euro bij je hebben om de overvaller tevreden te stellen. Liefst een paar biljetten, want je weet maar nooit. Zie het als de prijs voor je veiligheid. Voor niks gaat de zon op.

Politie? Ja, om het niet al te gek te laten worden. Meer kunnen ze niet, nergens ter wereld. Op het cruciale moment sta je er alleen voor."
@Anoniem van 08-04-2009, 18:45:
Wat denk je dat er gebeurt als de criminelen op voorhand zouden weten dat elke straatganger 50 euro bij zich heeft? Ik wil 't niet weten. 'Direct mes op de keel': gelukkig heeft de gemiddelde crimineel daar wel meer moeite mee dan met een misdrijf waarbij hij geen mens hoeft aan te raken. En als je iedereen aanraadt 50 euro bij zich te nemen, dan zal inderdaad 't aantal overvallen met een mes gaan stijgen.
Als je 't criminelen op een bepaald gebied makkelijk maakt, dan zal die vorm van criminaliteit navenant stijgen. Zo ook met het fraude-overgevoelige magneetstripsysteem, en zo ook de gedachte dat 50 euro in je borstzak voldoende maatregel is. Het tegendeel is waar: 't trekt juist criminaliteit aan.
Nederland kamt momenteel met lege cellen en met hevige verontwaardiging bij de gemiddelde Nederlander over te lage straffen. Inderdaad, voor niks gaat de zon op - veiligheid mag wat kosten. Maar dan op een verstandige manier: criminelen harder straffen, en voorkomen dat ze na hun straf opnieuw in de fout (kunnen) gaan. Verder meer aan de oorzaak doen: de jeugd al bijsturen voordat ze later beroepscriminelen worden. Onder andere: meer discipline terug op de scholen.

Currence, verwijder eerst de balk uit uw eigen ogen voordat u uw klanten durft te vertellen dat ze de splinters uit hun ogen moeten verwijderen.
09-10-2009, 14:09 door Anoniem
schei toch uit!!! meneer Goulooze!!!!!!!!!! u weet wel beter.
ik ben er ziek van dat alle instanties je behandelen als een idioot en wat napraten wat anderen zeggen en hun eigen straatje schoonvegen! neem toch je verantwoordelijkheid en doe er wat aan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.