image

Roemeense pinspasfraudeurs halen fortuin binnen

dinsdag 14 april 2009, 12:04 door Redactie, 5 reacties

Niet alleen in Nederland vormen Roemeense pinpasfraudeurs een groot probleem, ook in Australië bezorgen ze politie de nodige kopzorgen. Volgens politie zijn er alleen al in Melbourne tien geldautomaten gemanipuleerd, waardoor de gegevens van een onbekend aantal mensen zijn geskimd en bankrekeningen voor meer dan een miljoen dollar zijn geplunderd. In Sydney werden zeker 40 automaten door het Roemeense "high-tech misdaadsyndicaat" getroffen. De schade hier is nog onbekend.

De bende wordt door internationale leiders aangestuurd, die soortgelijke operaties in andere landen, zoals Nederland, organiseren. Inmiddels zijn al zeven Roemenen opgepakt en aangeklaagd. Ook in Amerika en Nieuw-Zeeland moesten Roemenen wegens skimming terechtstaan. "Het is een globaal fenomeen", aldus politiecommissaris Colin Dyson. "In 2005 hebben we wat Bulgaren gearresteerd die hier kwamen. Het aantal incidenten bleef sindsdien laag, maar sinds het einde van vorig jaar is het weer aan het toenemen."

Volgens Dyson is de skimming-technologie de afgelopen jaren enorm verbeterd. "De apparaten worden steeds kleiner en complexer en kunnen meer data opslaan." Aangezien ze voor specifieke geldautomaten worden ontwikkeld, maakt dit detectie een stuk lastiger. "Het is erg moeilijk, tenzij de klant een bepaalde geldautomaat kent, of als ze een foto van een machine met of zonder zien." Dyson adviseert mensen die pinnen om hun pincode goed af te schermen. "Zonder pincode kunnen ze niets doen."

Reacties (5)
14-04-2009, 12:41 door Anoniem
Ik vind het tijd worden dat de banken verplicht worden vaart te zetten achter de invoering van de nieuws pin-met-chip systeem. De overheid heeft al heel duidelijk laten zien dat banken een grote verantwoordelijkheid hebben in de maatschappij, die moeten ze maar eens verplicht gaan nemen. De kosten van de schade komen uiteindelijk voor rekening van de klanten van de bank. Door het uit te stellen neemt men voor lief dat die kosten vele malen hoger worden dan hoeft en dus dat we als klanten meer staan op te hoesten dan zou moeten. Waar blijft de politieke druk tegen dit gespuis?
14-04-2009, 18:08 door Anoniem
En dat kan allemaal zomaar zonder dat er iemand iets aan doet.
Als me zo voortgaat, zie ik heel dat bankengedoe en PC gedoe in elkaar storten,
door zo'n toestanden waar men niets aan doet. De mensen hebben geen vertrouwen
meer in de banken laat staan in die pinautomaten. Mensen zullen zich voor puur
thuisgebruik ook geen pc's meer aanschaffen binnenkort, wegens teveel rommel
virussen, wormen en allerhande misdaad|inbraak programmas, louter uit geldgewin.
Wat zich dan in de PC wereld weer zal laten voelen in jobverlies en andere.
Virusscanmakers kunnen niet meer volgen, gelukkig gebruik ik de FREE versies met
nog enkele handige andere proggie's.(betalen voor lucht???)
Ik kocht alvast een nieuwe Monopoly.
14-04-2009, 21:38 door quikfit
12:41 door Anoniem,Er zijn inmiddels "AL" 7 Roemenen opgepakt en aangeklaagd,justitie en de banken hebben het druk,begrijp dat dan toch.......... ;-)
15-04-2009, 08:12 door spatieman
druk zeker.
met de bermterroristische aanslagen, genaamd flitsen..

wat denk je als ze eens echt moeten uit rukken, dan moeten ze werken voor die paarcentjes die de burger voor hun namaak beveiliging betaald..
15-04-2009, 09:24 door Anoniem
Misschien is het dan toch eens een idee om foto's online te zetten van pinapparaten met skimming apparatuur en diezelfde apparaten zonder skim apparatuur zodat mensen bewust worden van het feit dat het een serieuze dreiging is en deze dreiging dan ook herkennen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.