image

Ziekenhuis verliest laptop met gegevens 14.000 patiënten

vrijdag 17 april 2009, 14:14 door Redactie, 8 reacties

Een Amerikaans ziekenhuis is een laptop met de gegevens van ruim 14.000 patiënten verloren, de informatie was niet versleuteld. De computer werd uit een auto van een zorgverzekeraar gestolen en bevatte onder andere social security nummers van alle orthopedische patiënten die de afgelopen vijf jaar behandeld waren. Hoewel de laptop niet was versleuteld, was die wel met een wachtwoord beveiligd. Daarnaast zijn de gegevens alleen via een programma opvraagbaar waar volgens het ziekenhuis "behoorlijke expertise" voor is vereist. Uit voorzorg komen al getroffen patiënten voor "krediet monitoring" in aanmerking.

Reacties (8)
17-04-2009, 15:07 door Anoniem
hoe kan het uberhaupt mogelijk zijn dat zoiets lokaal op te slaan is. dat is toch geen security beleid!?
17-04-2009, 15:10 door Anoniem
Wat houdt "krediet monitoring" in? Als je digitale identiteit wordt misbruikt krijg je alle schade vergoed?
17-04-2009, 16:01 door palahala
Daarom moeten in Nederland de ICT-ers ook onder het medisch geheim gaan vallen. Dan heeft de medewerkers van de ICT afdeling ook verantwoordelijkheid om de uitgeleverde laptops optimaal te beveiligen en het personeel in te lichten over de gevaren.
18-04-2009, 12:06 door Anoniem
Door palahala: Daarom moeten in Nederland de ICT-ers ook onder het medisch geheim gaan vallen. Dan heeft de medewerkers van de ICT afdeling ook verantwoordelijkheid om de uitgeleverde laptops optimaal te beveiligen en het personeel in te lichten over de gevaren.

het is volgens mij meer een kwestie van beleid. de verantwoordelijkheid kan niet alleen bij ICT liggen aangezien goede beveiliging geld kost en de budgetten niet door ICT bepaald worden.
19-04-2009, 12:07 door Anoniem
Door Anoniem: Wat houdt "krediet monitoring" in? Als je digitale identiteit wordt misbruikt krijg je alle schade vergoed?

Dat als dank voor het te grabbel gooien van je persoonlijke identiteit ze als dank ook je hele financiële handel en wandel komen bekijken. Zoiets?
20-04-2009, 09:57 door Anoniem
zeker geen safeboot geinstalleerd :s
20-04-2009, 16:03 door Anoniem
Het loopt de spuigaten uit!
't Lijkt of iedere dag, iemand computers of harde schijven verliest, kwijt raakt, gestolen heeft. En niet alleen ziekenhuizen, de CIBC (grote bank) hier in Canada "verloor" de gegevens van ik weet niet hoeveel klanten, omdat iemand een schijf "kwijt raakte" op de weg van Montreal naar Toronto. Neem een krant op, waar dan ook, wanneer dan ook, en er is nieuws in van 't verlies van belangrijke data (social insurance nummers, adressen, bank kaart nummers) ergens. En dat heeft niks met hackers of spyware te maken, gewoon stommigheid. EN.... nu wil de Quebec regering ALLE medische gegevens,bezoeken aan de doctor, klachten, medicamenten, hoe 't behandeld is, verpleging in een ziekenhuis, in een woord, ALLES, van alle Quebers op computer zetten, met een centrale database. "Dat komt de mensen te goede, want dan kunnen alle doctors en apotekers de nodige gegevens vinden als dat nodig is" volgens het ministerium. Ik noem 't een uitnodiging om moeite te maken, om persoonlijke data te stelen, enz. Zelfs als dit allemaal veilig achter passwoorden en encryption zou zitten, hoe lang zou 't een goede kraker duren om daar doorheen te komen. 't Kan niet te moeilijk gemaakt worden, want een hoop mensen moeten er toegang hebben, die niet "computer litterate" zijn.

Ik weet niet zo veel van computers af, maar ik had de eerste grote process control computer op McGill in 1969, en gaf les op computer meten en regeling op die universiteit sinds toen. Volgens mij zijn computers heel erg belangrijk, OP DE JUISTE PLAATS. Tegenwoordig worden ze voor alles gebruikt waar ze eigenlijk niet goed geschikt zijn. Want: "je moet met de tijd mee, je moet modern zijn", en dat betekent: computers. Laten we maar niet praten over Windows en al die operating systems, die je leven zo beroerd maken, dat ik nu een hekel heb aan computers.

Ik lees jullie nieuwsbrief iedere maandag en zoals ze hier zeggen: "keep it coming"
Louis Vroomen (M.E. prof. ret. McGill University)
Chateauguay, QC, Canada
21-04-2009, 11:11 door Anoniem
laat alle patientgegevens alleen bij je huisarts of ziekenhuis achter en er verdwijnen persoonsgegevens van zeg maar bv. 10.000 mensen als daar eens wat mis gaat...

stop echter al die gegevens in een centrale database voor iedere arts en ziekenhuis bereikbaar en de gegevens van 17 miljoen nederlanders liggen op straat als er iets mis gaat...

welke van de 2 bovenstaande situaties zou een groter risico met zich meebrengen, en welke van de 2 zal een zeer geliefd doelwit voor allerlei soort criminelen worden? ik ben dus ook geen voorstander van centrale opslag...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.