image

Maker Twitter-worm krijgt baan en wordt gehackt

maandag 20 april 2009, 09:19 door Redactie, 3 reacties

De 17-jarige "Mikeyy" Mooney die de eerste grootschallige wormuitbraak op Twitter veroorzaakte, heeft een baan bij een applicatieontwikkelaar gekregen. Nadat hij de aanval opeiste deden twee bedrijven hem een aanbieding, waarbij exqSoft het beste bod op tafel neerlegde. Het is niet de eerste keer dat een malware auteur op de interesse van werkgevers kan rekenen. Eerder werd botnetbeheerder Owen Walker door een internetprovider benaderd en wilde ook de politie hem hebben, en ook de maker van een groot virus in China kreeg een goede baan, wat ook de auteur van de Sasser worm overkwam.

Beveiligingsexperts vinden het verwerpelijk dat dit soort figuren door legitieme bedrijven worden ingehuurd, alleen in de hoop op publiciteit. "Wat heeft hij nu met deze wormen bereikt, behalve het aantonen van een probleem met Twitter. Het andere dat hij liet zien, was dat hij onverantwoord is", aldus Graham Cluley van Sophos. Door het aannemen van Mikkeyy, zorgt exqSoft ervoor dat ook anderen zich als "onverantwoorde idioten" gaan gedragen, gaat de consultant verder.

Nieuwe varianten
Dat "Mikkeyy nu een baan heeft, betekent nog niet het einde van de Twitter-wormen. Dit weekend ging er weer een worm rond, die Mikkeyy op de hak nam, ook werd zijn profiel gehackt. Volgens Kaspersky is het al de achtste variant. De worm verscheen zodra bekend werd dat de tiener een baan had gekregen. Op de Full-Disclosure mailinglist werd de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. "Dit is wat er met mediahoeren gebeurt."

Criminelen maken inmiddels ook gebruik van de hype rondom de Twitter-wormen om gebruikers via Google naar kwaadaardige sites met nep-virusscanners te lokken.

Reacties (3)
20-04-2009, 11:22 door Anoniem
Ik vind dit ook verwerpelijk, je mag "terroristen" nooit belonen. Dit lokt alleen maar meer van dit soort incidenten uit. Er zijn genoeg andere (betere) oplossing om een beetje media geil aandacht te krijgen.
21-04-2009, 08:17 door spatieman
Hij hebt het ding gemaakt.
Dan zorgt hij er ook maar voor dat het probleem de wereld uit geholpen wordt..
23-04-2009, 11:09 door Skizmo
Door spatieman: Hij hebt het ding gemaakt.
Dan zorgt hij er ook maar voor dat het probleem de wereld uit geholpen wordt..
Iemand die goed in vernietigen is hoeft niet goed in repareren te zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.