image

Anti-spyware pakket stopt met bespioneren gebruikers

maandag 20 april 2009, 13:34 door Redactie, 0 reacties

Het stiekem vastleggen van het surfgedrag van gebruikers was één van de redenen waarom het anti-spyware programma CyberDefender vorig jaar tot badware werd uitgeroepen, maar de ontwikkelaar heeft z'n leven gebeterd. Voor beveiligingssoftware hield CyberDefender er dubieuze praktijken op na, zo oordeelde StopBadware, een samenwerkingsverband tussen de universiteiten van Harvard en Oxford en verschillende IT-bedrijven.

Het programma installeerde een toolbar die het surfgedrag van de gebruiker monitorde en doorgaf aan CyberDefender. Tevens werden de zoekinstellingen van de gebruiker aangepast, zodat er een zoekmachine van CyberDefender werd getoond. Verder gebruikte de software een eigen peer-to-peer netwerk om updates uit te wisselen, waardoor dit de verbinding en prestaties van de machine zou kunnen belasten.

Als laatste overdreef de software ook de ernst van de dreigingen die het aantrof, om gebruikers zo een licentie aan te laten schaffen. Een tactiek die nep-virusscanners vaak toepassen. Ondanks de ernst van de activiteiten werden deze niet duidelijk aan de gebruiker gemeld. In de nieuwe versie is het "badware gedrag" aangepast, reden voor StopBadware om het negatieve advies op te heffen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.