image

Conficker dwingt Microsoft tot aanpassen AutoRun

woensdag 29 april 2009, 10:07 door Redactie, 3 reacties

Naar aanleiding van de Conficker uitbraak heeft Microsoft de AutoRun functie in Windows aangepast, in Windows 7 welteverstaan. AutoRun is een geliefd verspreidingsmechanisme voor malware, zo ontdekt de softwaregigant elk kwartaal 250.000 malware exemplaren die zich op deze manier verspreiden. Ook het aantal exemplaren van AutoRun wormen in de WildList steeg de afgelopen twee kwartalen explosief. Het gebruik van AutoRun als aanvalsvector werd nog eens bevestigd door de uitbraak van de Conficker worm, die naast een lek in Windows ook deze technologie gebruikte.

Daarom heeft Microsoft besloten om de werking van AutoRun in Windows 7 aan te passen. Alleen met CD's en DVD's verschijnt het keuzemenu en niet meer met USB-sticks en externe schijven. Verder worden de mogelijke opties van het keuzemenu beter uitgelegd. "We moedigen je aan om je systemen te updaten om deze nieuwe functionaliteit te gebruiken. We hopen ook dat AutoRun malware door deze basale aanpassing van de computer architectuur zal verdwijnen, net als virussen op diskettes door een verandering in het gedrag van gebruikers verdwenen", zegt Jimmy Kuo van het Microsoft Malware Protection Center.

Reacties (3)
29-04-2009, 11:29 door Bitwiper
Jammer dat tot nu toe steeds eerst bloat-functionaliteit is toegevoegd (waarvan securityspecialisten meteen al riepen dat het onverstandig is, denk maar aan ActiveX) met als gevolg dat gebruikers en softwaremakers die op de beschikbare functionaleit zijn gaan bouwen/vertrouwen, waarna die functionaliteit, door de praktijk gedwongen, vervolgens weer geschrapt moet worden.

Hopelijk betekent deze stap bij Windows 7 een kentering in dit beleid - Microsoft, ga zo door!
29-04-2009, 19:28 door spatieman
maar hebben ze nu een patch uitgebracht waar het OVERAL uitgeschakelt is?
de omschrijvingen zijn zo cryptisch..
02-07-2009, 16:32 door Anoniem
Hum. Goeie actie van Microsoft hoor, maar virussen op diskettes verdwenen niet door verandering in gedrag... virussen op diskettes verdwenen met de diskettes mee.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.