image

Microsoft: Stiekem patchen Google is geen stijl

maandag 11 mei 2009, 10:54 door Redactie, 22 reacties

Volgens Google is het stiekem installeren van beveiligingsupdates het beste voor gebruikers, waardoor de eigen Google Chrome browser het beste is, maar Microsoft vindt deze manier van werken stijlloos. Uit het onderzoek waar de zoekgigant aan meewerkte, blijkt dat het percentage gebruikers met de meest recente browser versie het hoogst bij Google Chrome is. De optie kunnen gebruikers echter niet uitschakelen.

Alle aandacht voor de browser schoot Microsoft beveiligingschef Roger Halbheer in het verkeerde keelgat. De Chief Security Advisor is nog altijd verbolgen over het feit dat Chrome als bètaversie een aantal ernstige lekken bevatte die al geruime tijd bekend waren. Google gaf als excuus dat het nog om een bètaversie ging. "Laat me alsjeblieft weten hoe je zou reageren als we hetzelfde met Windows 7 zouden hebben gedaan?"

Administrator-rechten
Een ander punt van kritiek is dat Chrome de User Account Control van Windows omzeilde. Met name binnen bedrijven zorgde dit volgens Halbheer voor veel overlast, omdat systeembeheerders de browser op tal van werkstations aantroffen. "In mijn mening een heel verkeerde werkwijze." Verder wijst de beveiligingschef nog naar een "heel vreemde" paragraaf in de gebruikersovereenkomst, die later werd verwijderd.

Stilletjes patchen
Wat betreft het stiekem updaten heeft Halbheer ook geen goed woord voor Google over. "Een aantal jaren geleden toen we Windows XP SP2 ontwierpen, hadden we het over het standaard inschakelen van de Automatische Updates. Dit zorgde voor boze reactie van mensen die dit onacceptabel vonden." Ook het updaten van de Windows Update client zorgde voor heftige kritiek. "Nu hoor ik dat Chrome het goed doet omdat ze stilletjes beveiligingslekken patchen? En je kunt dit niet eens uitschakelen? Dus welk beleid zou de industrie moeten volgen?"

Halbheer is het erover eens dat voor consumenten het automatisch patchen van kwetsbaarheden het best is, zolang er maar een keuze is. "Het niet hebben van een keuze is onacceptabel, althans voor mij." Ook het hebben van een standaard virusscanner binnen het besturingssysteem zou ideaal zijn, maar is vanwege concurrentie redenen niet toegestaan, merkt de Zwitser op. "Wat ik niet begrijp is waarom mensen niet op een holistische wijze naar deze problemen kijken, maar meer vanuit een beleidsperspectief in plaats van een bedrijfsperspectief." Het stilletjes installeren van onderdelen, zonder een gebruiker deze keuze te geven, is gewoon niet acceptabel, besluit Halbheer. Daarnaast zou hij dit soort software nooit binnen een bedrijfsomgeving uitrollen.

Reacties (22)
11-05-2009, 11:00 door Anoniem
Zegt de brandstichter tegen de inbreker: "Dat kun je niet maken, je benadeelt mensen..."
11-05-2009, 11:10 door Anoniem
Google gaf als excuus dat het nog om een bètaversie ging. "Laat me alsjeblieft weten hoe je zou reageren als we hetzelfde met Windows 7 zouden hebben gedaan?"

Beetje flauw van google. Als je zichtbare produkten zo lange tijd publiekelijk in beta zijn, wat bedoel je dan met beta?
11-05-2009, 11:14 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-05-2009, 11:19 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-05-2009, 11:29 door Anoniem
Als MS nou hun browsers ook patchde zonder functionaliteit en uiterlijk te veranderen dan zou niemand er na kraaien, ik vind het automatische patchen van google een goed idee voor de gemiddelde gebruiker. Al hoewel Firefox altijd me favoriet blijft, maar dat vind ik gwn pretig werken.
11-05-2009, 12:24 door Night
En de pot en de ketel en...

dit is toch geen nieuws dit is modder gooien voor multinationals.
11-05-2009, 16:36 door Anoniem
Regel 1: als er iets mis is bij Microsoft, kankeren we op Microsoft.
Regel 2: als er iets mis is bij een ander, treedt automatisch regel 1 in werking.
Dit is de methode security.nl.
11-05-2009, 16:59 door MarkII
Vind het best wel erg wat Google bewerkstelligd met de installatie van Chrome.

Je kan hem installeren zonder admin rechten en tja het is echt een pokke applicatie en ze updaten hem zonder dat je het weet.

Lekker in de weer crappy google.
11-05-2009, 18:04 door Anoniem
Door Anoniem: Regel 1: als er iets mis is bij Microsoft, kankeren we op Microsoft.
Regel 2: als er iets mis is bij een ander, treedt automatisch regel 1 in werking.
Dit is de methode security.nl.
Eindelijk iemand die het doorheeft hoe het hier werkt!
11-05-2009, 18:22 door Anoniem
Gebruikers van werkstations gewoon niet toestaan vreemde executables uit te voeren. Scheelt je meteen illegale software en veel andere narigheid.
11-05-2009, 18:30 door Anoniem
Door Anoniem: Als MS nou hun browsers ook patchde zonder functionaliteit en uiterlijk te veranderen dan zou niemand er na kraaien, ik vind het automatische patchen van google een goed idee voor de gemiddelde gebruiker. Al hoewel Firefox altijd me favoriet blijft, maar dat vind ik gwn pretig werken.
Onder je eigen naam reageren EERDE .
11-05-2009, 18:32 door Anoniem
Door Duckman: Wat een huilers zijn dat bij MS. Ze zijn de grootste maar gedragen zich als een kleuter. Eerst het kul argument dat meer vijheid in de browser markt Google te veel macht geeft. Omdat ander fire=fox en chrome Google als standaard zoek machine gebruiken, Opera heeft trouwens Yahoo.
En nu dit weer. MS probeert met alle macht de autoupdate door je strot te drukken. Bij SP3 voor XP kreeg ik de keus of ongezien updaten of helemaal niet. Ik hed mijn windows altijd zo staan dat ik eerst wil zien wat er geupdate wordt en dat ik de tijd bepaal. Dit was achter af wel weer terug te geven maar MS probeerde het toch even. En zolang ze updates sturen die even op je systeem gaat rond kijken wat voor software je gebruikt (ook niet MS software) zal ik de MS update nooit op vol automatisch zetten.
Voor Chrome geld natuurlijk het zelfde niet zo maar updaten zonder de gebruiker dit te vertellen. Maar wees eerlijk een browser update of een OS update die je systeem even gaat bespieden. Zijn wel even wat anders.
Hypocriet ik heb jouw holmaatje Eerde nog niet zien reageren onder zijn eigen naam over de stiekeme updates.
11-05-2009, 18:37 door Anoniem
Ik ben het helemaal eens met de chief security advisor van Microsoft.
Het verbaast me echt hoeveel mensen hier achter google staan ivm het automatisch updaten van hun browser zonder de optie dit uit te kunnen zetten. Het is precies wat hij zegt, als Microsoft dat had gedaan met een software pakket van hun (of het OS) dan zou de wereld te klein zijn.. "MICROSOFT == BIG BROTHER EN UPDATE ACHTER ONZE RUG OM BLABLA" maar nu gaat het om Google en iedereen vind het prima.
Laat de naievelingen maar lekker Chrome blijven gebruiken dan gebruik ik wel een browser waar ik wel zelf de touwtjes in handen kan houden.
11-05-2009, 19:14 door Anoniem
Ook mijn eerste gedachte was het pot en ketel verhaal .... maar ik vind het absoluut niet netjes van Google.


Een ander punt van kritiek is dat Chrome de User Account Control van Windows omzeilde.
Maar is Google dan fout, of had het niet mogelijk moeten zijn UAC te omzeilen ?
12-05-2009, 00:56 door Anoniem
Een ander punt van kritiek is dat Chrome de User Account Control van Windows omzeilde.

LOL
12-05-2009, 08:55 door Anoniem
Halbheer heeft groot gelijk ik vind dat google hier grootte fouten begaat.

Je moet altijd de keuze hebben om een software pakket te updaten of niet en
je moet ook gewoon weten wat er precies word geinstalleerd met links naar documenten.

hier kan firefox ook een *punt* aan zuigen, aangezien firefox wel updates installeerd, maar laten je dan ook echt niet weten wat er precies is geupdate.
12-05-2009, 11:08 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-05-2009, 11:18 door Anoniem
Oh alsjeblieft zeg als of hun zo'n heilig boontje zijn...
Dit is inderdaad niet netjes van Google, en daarom heb ik die troep dan ook van PC af geflikkerd!

Nog een leuk detail over de Microsoft/Windows Update:
Hij blijft op die update pagina maar zeuren dat ik een tijd moet kiezen, en als ik dan kies automatisch downloaden en installeren gaat hij dat doen. en daarna... GAAT DAT $@%@$%~!~$%!%~! GEWOON AFTELLEN OM OPNIEUW OP TE STARTEN!!! JE HEBT NIETS OPGESLAGEN OF ZO! NEE! Hij re boot gewoon...

En nog een leuke, standaard staat auto-update ingeschakeld om te downloaden en installeren, OM DRIE UUR 'S NACHTS!
En als je computer dan niet aanstaat gaat hij later niet als nog controleren! Nee... je krijgt gewoon f****** updates niet.

En maar vragen waarom ik iets tegen dat stelletje idioten uit redmond heb.
Ik betaal toch voor die zooi? Mag ik dan alsjeblieft een beetje waar voor me geld!!
12-05-2009, 12:51 door Anoniem
Door Anoniem:
En maar vragen waarom ik iets tegen dat stelletje idioten uit redmond heb.
Ik betaal toch voor die zooi? Mag ik dan alsjeblieft een beetje waar voor me geld!!

Nedlinux.nl. Vergelijkbare zooi maar je betaald er niet voor. Lijkt mij winst
12-05-2009, 14:04 door Anoniem
Google maakt er met soms een potje van punt. Dat moge duidelijk wezen. Het komt mij vaak gefragmenteerd over (en dan bedoel ik applicaties die ze ontwikkelen). Zoiets van we hebben een leuk idee en we ontwikkelen het. En vervolgens sterft het een lagzame dood omdat niemand er waat mee doet. Alhoewel ik geloof ergens te menen hebben gelezen dat het een bedrijfsvisie van Google is om spontane ontwikkeling te bevorderen.

Als ik kijk naar zoiets als Google streetview. Dan komt Google op dit moment over als een jong bedrijf met meer geld dan het raad mee weet. Bijvoorbeeld hoe gaan ze streetview op de lange termijn onderhouden? Zijn over die kosten nagedacht. Google kokmt op mij over alsof ze enorm veel geld over de balk jagen.

Dat hebbende gezegd. Indien ik verschillende zoekmachines vergelijk zoals Yahoo en MSN dan vind ik Google nog steeds steevast het beste werken.

Voor Google zijn het wellicht gewoon business exploration en kunnen ze het veroorloven om dit geld te investeren in dit soort projecten, bijvoorbeeld om streetview, om later te kijken wat er verder mee te doen. Aan de andere kant hoeven er maar een paar zoek machines te zijn die net zo goed of beter worden als Google en ze hebben een enorme berg geld weggegooid.

Dat mensen massaal kozen voor G-mail terwijl er geruchten rond gingen dat de e-mails werden gelezen voor marketing doeleinden. Sommige mensen zijn wellicht verslaafd aan gratis producten. Aan de andere kant iets gratis aanbieden is soms de enige manier om een voet tussen de deur te krijgen in plaats van MS. De vraag is echter in hoeverre dit iets Nederlands is. Meen dat Nederland een tijdje geleden het land was met het hoogste aantal gebruikers illegale software. (gratis gedownload mp3's enzo) Kijk dat steeds meer mensen arm zijn in Nederland is duidelijk. Zou dat de reden zijn? Gevormd door een "de schijn ophouden" Dan zitten we elkaar massaal voor de gek te houden. met als gevaar de digitale infrastructuur van Nederland.

De onwetenheid (maar soms ook bewustte gekozen domheid/ struisvogelpolitiek) van de sommige gebruikers verbaasd mij telkens weer. Willekeurig voorbeeld al jaar en dag is bekend om geen attachments te openen. Iemand krijgt een mailtje van Facebook dat een kennis een kaart voor ze heeft achtergelaten en klik. Er moet in Nederland betere voorlichting komen over dit soort zaken, vind ik. Een hoop problemen zijn te voorkomen. Behalve dat mensen zonder dat ze het zich realiseren beslissingen maken, die vergaande consequenties kunnen hebben. Begin je daar op een feestje over zorgen over internet veiligheid (al jaren) dan kijken mensen je aan, van huh? Maar ik wil gewoon... Tsja. Als er geen snelheidsverbod op de snelweg is dan rijden er ook sommige mensen 200. Het is misschien wel het beste in die categorie te plaatsen.

Dat Chrome zo makkelijk de 'beveiliging' van Windows kan omzeilen om te installeren, is inderdaad een beetje de pot die de ketel verwijt. Wat zegt dat over de beveiliging van Windows? Of de training (die mensen hebben gekregen) om Windows te installeren?

Haal de oude Tandy maar weer eens uit de kast.

10 Print "Hello, to err is human"
20 Goto 10

Lekker en heerlijk simpel
13-05-2009, 07:33 door TD-er
Tsja, je kan MS niet verwijten dat ze stiekem aan het patchen zijn.... wel wat ze patchen.
Maar goed, je stelt in Windows in dat je zelf bepaalt wanneer er een update moet worden geinstalleerd, maar dat werkt natuurlijk niet als er een hele belangrijke patch is.
Dan kun je de volgende morgen je PC aantreffen met een trotse melding op het scherm dat er een update is geinstalleerd en niet je reken-proces wat al ruim een etmaal stond te rekenen.
10-06-2009, 18:37 door Anoniem
Door Anoniem: Oh alsjeblieft zeg als of hun zo'n heilig boontje zijn...
Dit is inderdaad niet netjes van Google, en daarom heb ik die troep dan ook van PC af geflikkerd!
Zucht...
Ik heb het ook geprobeerd, maar je kan gewoon niet zonder...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.