image

"Windows 7 misleidt gebruiker met bestandsextensies"

maandag 11 mei 2009, 14:01 door Redactie, 16 reacties

De ontdekking dat in de release candidate van Windows 7 de bestandsextensies nog steeds zijn uitgeschakeld, wat virusschrijvers enorm helpt, sloeg in als een bom. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat Microsoft dit gedrag in de uiteindelijke versie zal aanpassen, aldus Mikko Hypponen van het Finse F-Secure. De virusbestrijder heeft geen idee waarom de softwaregigant het vertikt om bestandsextensies standaard zichtbaar te maken.

Het verbergen ervan wordt al sinds Windows NT gedaan. De Fin merkt op dat zelfs als je extensies zichtbaar maakt, dit niet voor alle formaten geldt, zoals PIF. Dit bestandstype was bedoeld als snelkoppeling voor MS-DOS programma's, maar je kunt elk modern uitvoerbaar Windows bestand hernoemen naar .PIF en het zal nog steeds werken als je het opent. "We zien niet waarom Windows erop staat om de laatste extensie van een bestandsnaam te verbergen. Het is gewoon misleidend", zo besluit Hypponen, die opmerkt dat er genoeg malware in omloop is die van deze functie misbruik maakt.

Reacties (16)
11-05-2009, 14:19 door SirDice
Bestandsextensies stammen nog uit het DOS 8.3 tijdperk. Wanneer worden die extensies sowieso eens de nek omgedraaid?
11-05-2009, 14:35 door Anoniem
Dacht
Door SirDice: Bestandsextensies stammen nog uit het DOS 8.3 tijdperk. Wanneer worden die extensies sowieso eens de nek omgedraaid?

Ben het helemaal met je eens, alleen stamt dit nog uit de CPM tijdperk.
11-05-2009, 14:51 door Anoniem
Door SirDice: Bestandsextensies stammen nog uit het DOS 8.3 tijdperk. Wanneer worden die extensies sowieso eens de nek omgedraaid?

Nooit. Net zoals het feit dat Windows altijd een zooitje blijft (eigenlijk wordt het alleen maar erger). Bij MS zijn ze alleen maar bezig om de admin aan banden te leggen i.v.m. het verbeteren van de fundamenten (voor zover je van een fundament kunt spreken met als voorbeeld de bestandsextenties ;-).
11-05-2009, 16:16 door Eerde
Wat is het nut van een bestands extensie ? Ik zie ze zelden of nooit.
11-05-2009, 16:40 door Anoniem
Waarom denkt F-secure dat Jan Modaal enige kennis zou hebben van bestandsextensies? En als hij die kennis zou hebben zou het uitemate verdacht zijn - met de defaultinstellingen - dat er toch een bestand tussen zit met extensie. Non-issue als je rekening houdt met 1. de zone-popup (met de volledige bestandsnaam) en 2 . als het bestand wordt uitgevoerd een UAC melding.
11-05-2009, 16:47 door Anoniem
Door Eerde: Wat is het nut van een bestands extensie ? Ik zie ze zelden of nooit.

LB Eerde, Windows 7 gebruikers zien ze ook zelden of nooit.
11-05-2009, 18:47 door Anoniem
Wat het nut is van een bestands extensie?
Dat als ik zit te listen in een directory ik direct kan zien wat voor type bestand het is.. dat is voor mij al reden genoeg.
En dit is vast heel handig op te lossen door file headers te lezen en dat dan in een column erachter te plaatsen maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? ;)
11-05-2009, 19:57 door Anoniem
Een van de eerste dingen die ik doe bij een nieuwe Windows installatie is de bestands-extenties en de verborgen bestanden zichtbaar maken.
Ik hou er niet van dat ik niet kan zien met wat voor type bestand ik te maken heb (icoontjes vertrouw ik niet). En het is me ook 1 keer in een ver ver verleden gebeurt dat ik per ongeluk een aantal (onzichtbare) bestanden in de root van C vernietigde. (Ik had toen mijn OS op D staan.) Vervolgens wilde mijn PC niet meer starten. ;->

Sindsdien zet ik alles op zichtbaar. Dat is veiliger.

Men moet nu eindelijk maar eens leren dat een PC geen dom gebruiksartikel is (zoals bv een koffiezetapparaat).
11-05-2009, 20:34 door Anoniem
Ik zou niet weten wat het nut niet is van een bestandextensie.
Bestanden zonder extensie zijn gewoon gemakkelijk, vooral als je in een niet grafische omgeving werkt.

Dus leg maar eens uit wat er niet handig aan is?
11-05-2009, 21:50 door Ilja. _V V
Start, Control Panel, Appearance and Themes, Folder Options, View: Vink "Hide extensions for known file types" uit, Apply, Ok.

Of: My Computer, Tools, Folder Options, View: Vink "Hide extensions for known file types" uit, Apply, Apply to all folders, Ok.

Hoe moeilijk kan het zijn?.. Maar goed, gevolg van die actie is wel dat dan opeens gewone gebruikers hun bestandjes niet meer kunnen vinden omdat ze de extensies niet begrijpen...
11-05-2009, 22:53 door Anoniem
Door Ilja. _\\//: Start, Control Panel, Appearance and Themes, Folder Options, View: Vink "Hide extensions for known file types" uit, Apply, Ok.

Of: My Computer, Tools, Folder Options, View: Vink "Hide extensions for known file types" uit, Apply, Apply to all folders, Ok.

Hoe moeilijk kan het zijn?.. Maar goed, gevolg van die actie is wel dat dan opeens gewone gebruikers hun bestandjes niet meer kunnen vinden omdat ze de extensies niet begrijpen...

ja, en nog een klein geitje
al jaren en jaren, is het gevolg van zichbare extenties, dat de gebruiker het voor elkaar krijgt die te verweideren of te veranderen.
met alle gevolgen van dien

of extenties wel of niet van deze tijd zijn, is een diskussie op zich, maar ze zijn er nu eenmaal
en de ellende van veranderde of verdwenen extenties, is da andere kant van de medalje

Met vriendelijke groet

de Hooge
12-05-2009, 10:37 door Anoniem
Door Eerde: Wat is het nut van een bestands extensie ? Ik zie ze zelden of nooit.

Tja, wat is het nut van Windows?

Groeten,
Hopsa
12-05-2009, 11:20 door Anoniem
Door Eerde: Wat is het nut van een bestands extensie ? Ik zie ze zelden of nooit.

@Eeerde

Kijk dan eens hier: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestandsextensie

;-)
13-05-2009, 14:41 door Anoniem
Tuurlijk zijn bestandsextensie relevant. Je ziet in een opslag waar het bestand voor bedoeld is, en niet alleen jij maar ook jouw os.
en als ze toch al noodzakelijk zijn kan je ze beter expliciet maken. Zo verkom je dat je een .pif opent en het een .vir blijkt te zijn, met alle gevolgen van dien.
13-05-2009, 22:40 door Anoniem
Veel bestanden kun je hernoemen en ze worden evengoed geopend. tis net dat het OS weet met welke software een bestand geopend mag worden.
17-07-2009, 13:33 door Anoniem
ik heb wel een idee waarom ze er niet staan?

Een eindgebruiker vindt dat verwarrend en irritant.
Plus ga jij je opoe eens uitleggen dat patience.rar een ander bestand is dan patience.zip...

Oftewel je zou je eigen in de vingers gaan snijden.

Leuk voor de techies onder ons, minder leuk voor de thuisgebruiker.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.