image

Google brengt gezondheidsklachten in kaart

donderdag 14 mei 2009, 11:21 door Redactie, 10 reacties

Google gaat vanaf vandaag beter in kaart brengen hoe mensen op het internet zoeken als ze zelf of iemand die ze kennen ziek is. Onlangs begon de zoekgigant al met het vastleggen van griep-gerelateerde zoektermen. Op die manier hoopt men meer inzicht te krijgen waar en hoe epidemieën zich verspreiden. De statistieken die het bij dit experiment verzamelde, wil het nu gebruiken om meer relevante zoekresultaten in de toekomst aan te kunnen bieden. Wie bijvoorbeeld op reuma zoekt om te begrijpen waarom een ouder iemand pijn in de gewrichten heeft, wil misschien weten welke gezondheidscentra en behandelingen in de buurt te vinden zijn. Terwijl iemand die een onderzoeksproject naar reuma doet, meer geïnteresseerd is in hoe vaak de ziekte voorkomt en wat de risicofactoren zijn.

Experiment
In plaats van te gokken hoeveel gebruikers naar een gezondheidsklacht zoeken omdat ze ziek zijn, gaat Google nu statistieken verzamelen. Het zou hier om een tijdelijk experiment gaan, waar er bij sommige zoekopdrachten een kleine enquête verschijnt. Wie bijvoorbeeld op hoofdpijn zoekt, krijgt vervolgens de vraag of er gezocht werd omdat de gebruiker of iemand die hij kent hoofdpijn heeft. Het deelnemen aan deze mini-poll is niet verplicht.


De zoekgigant merkt op dat de verzamelde gegevens niet aan e-mailadressen of andere persoonlijke identificeerbare informatie worden gekoppeld. Ook zal het de gegevens van het onderzoek niet voor advertentiedoeleinden gaan gebruiken. Naar eigen zeggen wil men alleen gezondheidsgerelateerde zoekopdrachten verbeteren en gezondheidstrends beter in kaart kunnen brengen, net als met Google Flu. Voorlopig worden de vragen alleen aan Amerikaanse internetgebruikers getoond.

Reacties (10)
14-05-2009, 11:57 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-05-2009, 14:03 door Anoniem
De taktiek van brother Google is duidelijk:

- Breng sytematisch in kaart naar welke informatie patiënten op zoek zijn,
- Categoriseer deze informatie naar soort zorgverlener zoals farmacie, ziekenhuizen en medische specialisme,

en biedt advertenties aan aan deze zorgverleners verdeelt naar de diverse zoekcategorieën.

Op deze manier boort Google diverse nieuwe advertentiebronnen aan en slaat ze drie vliegen in een klap:
de websites met info zijn gratis beschikbaar, de vrager naar info wordt snel geholpen en dezelfde websites betalen Google om potentiële klanten snel naar de eigen websites te leiden.
14-05-2009, 16:34 door MarkII
Ze moeten die varkensgriep epidemie eens in beeld brengen in Mexico...

Daar liegen ze gewoon over de aantallen. Opgegeven 2500 ongeveer, werkelijk aantal wordt geschat op 23000.....
14-05-2009, 17:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-05-2009, 20:24 door Anoniem
Is dit los te zien van Google Health? Je zoekt voor iemand iets op met Google, maar die persoon heeft geen Google Health account, dus komt Google daar alsnog achter via kennissen van die persoon?!

Vervolgens verkoopt Google deze gegevens aan je zorgverzekeraar voor geld?! Willen we dit?!
14-05-2009, 20:44 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-05-2009, 22:46 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-05-2009, 02:58 door spatieman
u ben impotent.
KOOP VIAGRA.
15-05-2009, 09:57 door MarkII
hoe the fuck komt Google aan die info. Wat hebben zij gehacked....

Van mij weten ze niks...

Dit wordt nog eens een rechtszaak, die mensen hun adres staat gewoon op Google. Er staat nog net geen naam bij van de getroffene...
15-05-2009, 23:42 door Anoniem
Door Peter V:
Google brengt gezondheidsklachten in kaart

Dit keer geen Big Brother, maar Big Google...
Geweldig he, dat Google. En ze verdienen natuurlijk helemaal niks aan die informatie. Dit zou Microsoft nou eens moeten proberen, dan waren de commentaren hier niet van de lucht.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.