image

"Informatielek in Windows Aero Theme"

donderdag 12 augustus 2010, 15:10 door Redactie, 3 reacties

Onleesbaar gemaakte screenshots in Windows zijn in sommige gevallen toch te lezen, waardoor gebruikers er verstandig aan doen het Windows Aero Theme uit te schakelen, aldus beveiligingsexpert Robert 'RSnake' Hansen. Het gaat dan met name om screenshots van presentaties, lezingen en andere documenten. Toen Windows Vista uitkwam, werd het met een standaard 'theme' genaamd Aero geleverd, dat van semi-transparante vensters is voorzien. Deze semi-transparantie gebruikt zowel een kleurschema als een 'blur'.

Aangezien Windows voor de meeste applicaties een standaard font gebruikt, is het mogelijk om deze blur op te heffen. "Het is daarom redelijk eenvoudig om tekst achter screenshots van een Aero theme te de-obfusceren", aldus Hansen. Hij wijst erop dat alle informatie, hoe klein en onbetekenend ook, gebruikt kan worden om een doelwit aan te vallen.

Uitschakelen
Natuurlijk moet de informatie op het screenshot interessant zijn, maar in veel gevallen zijn sprekers en analisten expert op hun gebied. "Er kan dus aardig wat gevoelige informatie in die screenshots te vinden zijn", laat Hansen weten. Hij erkent dat het waarschijnlijk niet zo'n groot probleem is. Toch adviseert hij mensen om Aero en transparantie indien mogelijk uit te schakelen, met name bij mensen die veel presentaties met screenshots van de desktop geven.

Reacties (3)
12-08-2010, 18:50 door soeperees
Ik adviseer mensen die zich hier zorgen om maken alle vensters te minimaliseren behalve die waar je screenshots van wilt maken. GAAAAAAAAAAAP!!!!!! beveiligingsexpert Robert 'RSnake' Hansen is een grote flapdrol!
12-08-2010, 22:41 door Anoniem
ik vind dit toch wel erg scherp opgemerkt van meneer Hansen.
13-08-2010, 08:56 door wimbo
Of het standaard lettertype vervangen voor sans-comic :) ofzo
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.