image

Microsoft krijgt patent voor verlammen besturingssysteem

woensdag 20 mei 2009, 10:11 door Redactie, 30 reacties

Microsoft heeft gisteren een patent toegewezen gekregen voor het met opzet onbruikbaar maken van de functionaliteit van een besturingssysteem. Het gaat dan om bepaalde delen en functionaliteit van het besturingssysteem die niet meer voor de gebruiker toegankelijk zijn en het beperken van diens mogelijkheden om software applicaties of drivers aan de computer toe te voegen totdat een bepaald bedrag betaald is om de beperkte functionaliteit weer beschikbaar te maken.

Volgens Microsoft lost dit een probleem op dat "inherent aan open architectuur systemen is." Deze systemen zijn meestal voorzien van gebruikersrechten en functionaliteit die boven de behoefte of verlangen van de koper gaan, aldus Microsoft. Een bijkomend probleem met open architectuur systemen is dat vrijwel iedereen er een applicatie voor kan schrijven die op het systeem kan worden uitgevoerd, aldus de softwaregigant. De "oplossing" waar het nu een patent voor heeft gekregen, verhelpt deze nadelen door beperkt gebruik van software en hardware op de computer mogelijk te maken. (Slashdot)

Reacties (30)
20-05-2009, 10:24 door Anoniem
technisch gezien hebben ze dit jaren geleden al bewerkstelligd.
20-05-2009, 10:31 door Anoniem
Instant RansomWare, provided by Microsoft!
20-05-2009, 11:25 door Anoniem
Dergelijke patenten hebben in Europa gelukkig geen enkele betekenis aangezien we hier patenten op software niet kennen noch erkennen. Via de achterdeur van de VS zal MS evenwel trachten dit patent een grotere reikwijdte te geven dan het heeft. Juridische procedures zijn derhalve onvermijdelijk.
20-05-2009, 11:30 door SirDice
En vervolgens download een nietsvermoedende gebruiker een stuk malware wat hier dankbaar misbruik van maakt.
20-05-2009, 11:49 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-05-2009, 11:49 door spatieman
Randsomeware P0wn3d by microsoft.
Gelukkig hebben we daar slimmeriken voor die het weten te omzeilen.
en een extra reden om over te stappen op alternatieve systemen..
20-05-2009, 11:56 door Eerde
Gisteren toegewezen ? Huhh, kon niemand "prior art" aantonen dan ....
20-05-2009, 12:22 door SirDice
Een bijkomend probleem met open architectuur systemen is dat vrijwel iedereen er een applicatie voor kan schrijven die op het systeem kan worden uitgevoerd, aldus de softwaregigant.
Volgens mij is dit juist het voordeel van een open systeem.
20-05-2009, 13:12 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-05-2009, 13:18 door Anoniem
Door Eerde: gisteren toegewezen ? Huhh, kon niemand "prior art" aantonen dan ....

In Amerika werkt het als volgt bij het aanvragen van een patent. De aanvrager moet aangeven of deze bekend is met prior art op hun uitvinding. Als ze aangeven dat dat er niet is, dan wordt er nauwelijks naar de aanvraag gekeken en bijna elke aanvraag goedgekeurd.

Echter als iemand naderhand met prior art komt dan kan het patent ongeldig worden verklaard en in principe kan de aanvrager ook vervolgd worden voor valsheid in geschrifte. Amerika gelooft heilig in toetsing achteraf in een rechtzaak. Het probleem hiermee is alleen dat voor veel bedrijven het goedkoper is om te betalen dan om een patent aan te vechten in een rechtzaak.
20-05-2009, 13:19 door Anoniem
Zing mee: Windows, problemen. Computers vallen op je tenen.
En wie was nu die gene die dat veroorzaakt heeft, plug and pray. Plug and pray.
Dat is nu het leed dat Windows heet.

Dan wordt mijn bewering dus toch waar, M$ heeft een patent om rotzooi te mogen verkopen.
En als we nu is allemaal software gaan maken welke ook op Linux en BSD systemen werkt, kunnen we is ervaren wat werken is!

M$ graaft hiermee opnieuw zijn eigen graf, en ik dans er maar al te graag op.
M$ FTW!!!

'The BSOD is trademarked by Microsoft 2009 under US law. By patent number: 1337'

* Moet ik nu al weer inloggen? Hebben zie bij security.nl geen 'Blijf ingelogd optie'. En als ik dan inlogt is me password ongeldig! * - s.stok
20-05-2009, 13:28 door Anoniem
Dus ze hebben een patent om Opera, Firefox etc uit te kunnen schakelen.

Maar een patent hebben is nog niet hetzelfde als het recht om dat ook uit te voeren?
Betekend dit trouwens dat Apple nu licenties moet betalen aan MS voor hun kill apps voor de iPhone?
20-05-2009, 14:35 door Anoniem
Nou met dit patent kunnen ze eindelijk virusschrijver aanpakken. Als een virus je OS kaapt, is dit patentbreuk...
20-05-2009, 14:57 door Anoniem
??????? MS had toch al een patent op het vast lopen van Windows. Is dit nu eindelijk ook toegekend. ;)
20-05-2009, 16:23 door Anoniem
Ik denk dat ze nu bij Apple in paniek zijn dat zij dit niet voor Microsoft hebben bedacht! Dit is een typische feature waar klanten bij Apple al jaren op zitten te wachten. Maar helaas, Microsoft is ze voor en nu moet Apple het in licensie nemen :-/ Ik denk dat Microsoft hiermee wel wat klanten van Apple kan wegsnoepen. Wie wil dit immers niet op zijn productie systemen? Ik kan zelf haast niet wachten om deze nuttige uitvinding in bedrijf te zien op mijn eigen computers.
20-05-2009, 18:28 door spatieman
nog effe, en ze gaan het BSOD patenteren..
20-05-2009, 20:28 door Anoniem
Ik sta aan de kant van Microsoft. Ik heb nooit problemen met hun MS producten, dus go for it!
21-05-2009, 10:42 door Anoniem
Door Anoniem: Ik sta aan de kant van Microsoft. Ik heb nooit problemen met hun MS producten, dus go for it!

Ik ben er ook helemaal voor. Ik heb er ook geen problemen meer mee sinds ik overgestapt ben op FreeBSD.
21-05-2009, 13:11 door Anoniem
Door Duckman: Lees ik dit nu goed? MS kan een deel van je systeem onklaar maken omdat iedereen (bedrijf X) software kan schrijven die hier gebruik van maakt. Dus als MS wil dat je bepaalde dingen niet meer kan zetten ze het uit. Stel MS heeft een geschil met Orecal over het gebruik van OpenOffice (patent op het .doc bestand of zo). Dan kan zet MS iets uit op jou PC zodat op jou PC met jou OS (Windows) OpenOffice niet meer werkt. En aleen tegen betaling kan je het weer werkend krijgen. Dus je moet MS betalen voor werk wat ze eigenlijk niet doen. Zo lang je hun (betaalde) MS office gebruikt is er niks aan de hand natuurlijk, zo lang je de nieuwste versie hebt.
Valt dit niet onder mal-ware virussen en ander ongerief?
Nog even en ze vragen een patent om andere systemen dan Windows uit te kunnen zetten.


Ooit heeft Intel getracht op cijfers een patent aan te vragen, omdat men het zat was dat AMD in de race van nieuwe CPU's ook de cijfers gebruikte. intel 386/33 , Amd 386/40 enz . tot men in zag dat het onzin is , zei de rechter , want dan kan je ook patent vragen op het alfabet, nu dan is het hek van de Dam. toen kwam men met pentium en Amd koos toen ook voor namen.:)

en nu dit.:(
Ik wil best wel voor een goed produkt betalen, niet voor iets wat telkens brak is en daardoor wordt gedwongen weer nieuw aan te schaffen.
21-05-2009, 16:52 door Anoniem
Google eens: "Trusted Computing".
Dit betekent niet dat jij, als gebruiker, je computer kunt vertrouwen, maar dat Microsoft, en zijn compagnons jou kan vertrouwen.
Het is een soort DRM. Alleen nog veel en veel verder.
Je zou alleen de hardware, en software kunnen gebruiken die MS goedgekeurd heeft.
Alle andere hardware zou door de wet verboden moeten worden volgens MS.
Systemen zoals Linux ook, omdat deze onveilig zijn.

MS is hiermee al enige jaren bezig.
21-05-2009, 17:23 door Marti van Lin
Wacht eens even, Scarware als AntiVirus 2009 is strafbaar:

http://www.security.nl/artikel/23346/1/Antivirus_2009_verspreidt_zich_via_Microsoft_Works_exploit.html

Maar The Vole mag het wel verspreiden en kreeg er zelfs een patent op toe gewezen?

In wat voor corrupte wereld leven wij eigenlijk?
21-05-2009, 17:36 door Marti van Lin
Off-topic:

S. Stok schreef:
* Moet ik nu al weer inloggen? Hebben zie bij security.nl geen 'Blijf ingelogd optie'. En als ik dan inlogt is me password ongeldig! * - s.stok

In zo'n geval, kunt U het beste even contact met de redactie opnemen, door een e-mailtje te sturen. Ik heb ditzelfde euvel ook een poos gehad en na een e-mail uitwisseling met de redactie, bleek toch echt dat ik iedere keer het verkeerde e-mail adres als inlognaam gebruike.
21-05-2009, 23:15 door cyberpunk
Nog even en ik ben verlost van de twijfel over het al dan niet installeren van Ubuntu...
22-05-2009, 15:27 door Arno Nimus
Door Eerde: Gisteren toegewezen ? Huhh, kon niemand "prior art" aantonen dan ....
LOL

Dat was ook precies wat ik dacht toen ik het artikel las... ;)
22-05-2009, 17:49 door Anoniem
Tja gaat M$ toch aangeklaagd worden...


Founded in 2002, Bit9 was awarded a prestigious $2M federal research grant in 2003 from the National Institute of Standards and Technology-Advanced Technology Program (NIST ATP) to conduct the research that is now at the core of our application whitelisting solutions. The company is venture funded by the top venture capital firms in the United States, including Kleiner Perkins, Caufield & Byers, Atlas Venture, Highland Capital Partners and .406 Ventures.
22-05-2009, 17:57 door Anoniem
One problem inherent in open architecture systems is they are generally licensed with complete use rights and/or functionality that may be beyond the need or desire of the system purchaser. Consequentially, the purchase price of these systems being indifferent to usage scenarios means users with limited needs pay the same rate for these systems as those with universal needs.

In de jaren '70, voor de opkomst van de personal computer, kwamen er dedicated tekstverwerkingssystemen op de markt. Die zijn volledig van de markt gedrukt toen personal computers beschikbaar kwamen. De leveranciers van tekstverwerkers (of van wat voor systemen dan ook) hoefden de hardware en het besturingssysteem niet meer zelf te ontwerpen, wat de kosten van het produkt aanzienlijk drukte.

Een universeel systeem waar je alle kanten mee opkan, ook kanten die je als koper op het moment van aanschaf nog niet voorziet, is flexibeler en voordeliger dan de aanschaf van een gespecialiseerd systeem. Maar we hebben het hier ook niet over gespecialiseerde systemen, we hebben het over universele systemen waar kunstmatig functionaliteit van wordt afgeknepen. En de geschiedenis, waaronder die van Microsoft zelf, heeft al lang en breed aangetoond dat er zonder deze kunstmatige restricties geld aan besturingssystemen verdiend kan worden.

Kortom, voor een klant is er geen enkel argument om blij te zijn hiermee.

Waarom zouden ze dit patenteren? Om het de concurrentie lastiger te maken hetzelfde te doen? Dan stimuleren ze de concurrentie dus om dat te doen waar klanten het meest bij gebaat zijn, terwijl ze zelf de klanten minder bieden. Daar gooien ze uiteindelijk hun eigen ruiten mee in, lijkt me.
22-05-2009, 19:48 door Anoniem
Als er 1 partij is die dit patent inderdaad verdiende, dan is het MS wel. It's not a bug, it's a feature :P
23-05-2009, 18:41 door Anoniem
Door cyberpunk: Nog even en ik ben verlost van de twijfel over het al dan niet installeren van Ubuntu...

wat houd je tegen om het nu te doen?
24-05-2009, 12:28 door Van Hoorne
Echte Hollanders hier. We motte alles gratis hebbe, anders worde we boos. Waarom zouden al die Windowsgebruikers nou toch allemaal verdwenen zijn hier?
26-05-2009, 15:30 door mbb
Het enige mogelijke voordeel; mocht je ooit een chantage-virus krijgen dat je pc blokkeert totdfat je geld over maakt, hoef je alleen nog maar Microsoft te bellen en een patent-schending te melden. MS lawyers zijn een stuk gevaarlijker dan de politie.
(Lijkt me meteen ook een voorbeeld van prior art, maar dat is hun probleem)

Maar de echte reden hiervoor is waarschijnlijk al de handicaps zie ze in Vista en Windows 7 aan het inbouwen zijn; zoals die 3 -programma's tegelijk en HD-driver blokkeringen etc. Dat wanneer deze blokkades omzeild worden ze de krakers niet alleen op kraken maar ook op patent schending kunnen pakken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.