image

Palin hacker: 'gestolen' emails waren publiek bezit

vrijdag 22 mei 2009, 14:02 door Redactie, 7 reacties

Het immer 'fair en balanced' Fox News meldt het nieuws dat de advocaat van de student die vorig jaar het email account van VS vice-presidentskandidate Sarah Palin kraakt en de email openbaar maakte, beweert dat deze student niks fout heeft gedaan. De emails waren immers publiek bezit, voert hij aan. Ook de familiefoto's die in de 'kraak' naar buiten kwamen, zijn volgens hem niet privacygevoelig omdat er al zoveel foto's van Palin en haar familie de ronde deden.

Reacties (7)
22-05-2009, 14:27 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-05-2009, 15:52 door Anoniem
Het gaat er niet om of de gegevens publiek bezit behoren te zijn, maar wat je fout doet. Inbreken mag niet, ook al weer je daarna gegevens te bemachtigen.
22-05-2009, 17:39 door Anoniem
Door Anoniem: Het gaat er niet om of de gegevens publiek bezit behoren te zijn, maar wat je fout doet. Inbreken mag niet, ook al weer je daarna gegevens te bemachtigen.
Je mag je eigen pc kraken als je je wachtwoord kwijt bent...
22-05-2009, 23:38 door Necrowizard
Door Anoniem: Het gaat er niet om of de gegevens publiek bezit behoren te zijn, maar wat je fout doet. Inbreken mag niet, ook al weer je daarna gegevens te bemachtigen.

Dat is wel een goed voorbeeld ja; Als je inbreek in een park dat gewoon publiekelijk toegankelijk is, is het dan nog wel illegaal om "in te breken"?

Dat is dus de verdediging...
23-05-2009, 20:25 door Anoniem
Er hangen 5 rode onderbroeken van mij buiten aan de waslijn.
Mag iemand nu in mijn huis inbreken om mijn zwarte onderbroek uit mijn kast te stelen?
Het is toch al "publiek bezit" dat ik onderbroeken heb?!

Een computer is geen park. Een email-account is geen publiek bezit.
Wat er ook in iemand zijn mailbox staat....het is prive...
En zelfs al staat er niets in...Het blijft wederrechtelijk binnendringen in een computer/email-account...
23-05-2009, 22:17 door Anoniem
Er moet bij de publieke personen uiteraard een onderscheid worden gemaakt ten aanzien van datgene dat moeten gerekend tot persoonlijke levenssfeer en datgene dat daar niet bij hoort. Bij Palin en anderen kunnen je je inderdaad afvragen in hoeverre de "gestolen " gegevens tot de persoonlijke levenssfeer behoren, althans niet voor het publiek zijn bestemd. De mails waarin Palin zich over politieke aangelegenheden uit liet, behoren zeker niet tot de persoonlijke levenssfeer terwijl familiefoto's daar zeker wel bij horen. Er blijkt hoe dan ook dat er altijd een heel grijs gebied aan gegevens overblijft waarbij het niet zo helder ligt en over waarover dan van geval tot geval zal moeten worden geoordeeld. Je zult daarbij het belang van de persoon bij een bescherming van de persoonlijke levenssfeer moeten afwegen tegen de gerechtvaardigde belangen van de samenleving bij kennisname van die gegevens. Dat is bepaald geen sinecure omdat veelal net zo veel argumenten voor een bescherming als tegen bescherming spreken.
In het onderhavige geval is het maar zeer de vraag of de publiek gemaakte gegevens enige invloed van betekenis hebben gehad op de beoordeling van Palin's integriteit. Wat daar ook van zij, een politicus is m.i. een persoon die op de koop toe zal moeten nemen dat hij weinig of geen bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer mag verwachten omdat de samenleveing nu eenmaal een overweldigende belang heeft bij kennisneming van alles dat op enige wijze voor beoordeling van de integriteit een politicus van belang kan zijn.
25-05-2009, 02:23 door vinylat45
Slimme zet.

Inderdaad zijn e-mails die door ambtenaren in de USA worden verstuurd publiek bezit, althans alle e-mails voor ambtelijke zaken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.