image

Britse gezondheidszorg verliest tienduizenden dossiers

woensdag 27 mei 2009, 11:50 door Redactie, 3 reacties

De Britse gezondheidszorg is in de eerste vier maanden van dit jaar bij 140 incidenten de medische dossiers van tienduizenden mensen verloren. Het aantal incidenten is hoger dan dat van alle andere overheidsinstanties en lokale overheden bij elkaar opgeteld. De Britse Information Commissioner wil nu dat de beveiliging van gegevens herzien wordt. Zo werden computers gestolen of verloren en waren bij versleutelde schijven de wachtwoorden op de zijkant geplakt. Volgens de privacywaakhond gaan zorgverleners nonchalant met de informatie van andere mensen om. In totaal moest de Information Commissioner de afgelopen zes maanden 14 keer tegen ziekenhuizen optreden omdat de databeschermingswetgeving werd overtreden.

De waakhond waarschuwt dat het medisch verleden van iemand uit zeer gevoelige persoonlijke informatie bestaat. "Het moet doordringen dat deze informatie mensen treft en echt schade kan veroorzaken als het verloren raakt. Net zoals personeel nooit informatie zal onthullen die een patiënt hen heeft verteld, zouden ze de informatie op precies dezelfde manier moeten behandelen."

Inmiddels is er zelfs een markt voor medische gegevens. "We weten dat verzekeringsmaatschappijen detectives inhuren om medische gegevens uit te zoeken. Deze informatie kan veel mensen schade berokkenen als het in de verkeerde handen komt." Het Ministerie van Volksgezondheid heeft inmiddels beterschap beloofd.

Reacties (3)
27-05-2009, 12:42 door Anoniem
En nu Nederland nog met de zogenaamde vertrouwde EPD!!!
28-05-2009, 10:30 door spatieman
Tony Blair gebruikt viagra! lees ik net in zijn dosier..
02-06-2009, 15:30 door Anoniem
Door Anoniem: En nu Nederland nog met de zogenaamde vertrouwde EPD!!!
Tuurlijk.... als je nou eens zou kijken waar het werkelijk over gaat... ooit wel eens gezien hoe je huidige arts met je dossier nu omgaat?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.