image

Boorplatformen kwetsbaar voor hackers

woensdag 10 juni 2009, 09:08 door Redactie, 0 reacties

De beveiliging van boorplatformen schiet ernstig tekort en productiesystemen zijn kwetsbaar voor hackers, virussen en wormen, zo ontdekten onderzoekers. Waren de platformen voorheen afgeschermd van de buitenwereld, vandaag de dag is er veel contact met het vaste land. Via “inte3grated operations” en netwerk PC's kan personeel op het land zelfs het platform op afstand bedienen. Dit heeft veel voordelen, behalve als het om de IT-beveiliging gaat. Zodra de netwerken op het land en het booreiland met elkaar verbonden zijn, neemt de kans op aanvallen toe.

Wetenschappers van SINTEF zijn van mening dat oliemaatschappijen op gebieden zoals gezondheid, veiligheid en het milieu de zaakjes goed voor elkaar hebben, maar als het gaat om informatiebeveiliging men nog niet zover is. Aan de hand van interviews brachten de onderzoekers de situatie op het platform in kaart. Daaruit kwam naar voren dat het aantal veiligheidsincidenten op productiesystemen de afgelopen jaren was toegenomen.

Virusaanval
"Het ergste scenario is natuurlijk dat een hacker weet in te breken en de controle over het hele platform krijgt", aldus SINTEF wetenschapper Martin Gilje Jaatun. "Gelukkig is dit nog niet gebeurd, maar we hebben van een aantal incidenten gehoord die vrij ernstig hadden kunnen uitpakken. Bijvoorbeeld virusaanvallen die ervoor zorgden dat elektronische apparatuur onstabiel werd." De onderzoekers roepen dan ook op tot maatregelen om de digitale veiligheid op boorplatformen te verbeteren.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.