image

Juridische vraag: Iemand gebruikt mijn naam op internet

woensdag 10 juni 2009, 10:19 door Arnoud Engelfriet, 43 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet
en maak kans op zijn boek "De wet op internet".

Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.

Vraag: Op fora en community's worden in toenemende mate "andermans" namen als gebruikersnamen geregistreerd. Een recent voorbeeld hiervan is het @radio1journaal account op Twitter, wat niet beheerd werd door de NOS of de NPO. Op last van Tim Overdiek is dit gesloten. Daarnaast zijn er nationaal en internationaal tal van fake accounts (veelal BN'ers). Als er voor een betrokken persoon of bedrijf imagoschade dreigt op te lopen wordt een dergelijk account geblokkeerd, verwijderd of overgedragen aan "blijkbaar" de wettige eigenaar. Maar bestaat dat eigenlijk wel, de 'wettige' eigenaar van een gebruikersnaam?

Antwoord: Dit probleem is al haast zo oud als internet zelf. Of in ieder geval zo oud als het commerciële internet.

Namen van bedrijven, instellingen en personen zijn tot op zekere hoogte wettelijk beschermd. Bedrijven en instellingen hebben handelsnamen, die hun concurrenten niet zomaar mogen gebruiken. Ook kunnen namen van bedrijven, instanties, producten en diensten als merk worden vastgelegd. Copyright op namen is niet mogelijk: copyright of auteursrecht beschermt alleen creatieve uitingen in de zin van teksten, foto's, films en dergelijke. Een naam is daarvoor te kort. Ok, tenzij je een haiku als bedrijfsnaam neemt, maar dat is over het algemeen te lang voor een gebruikersnaam op Twitter of een forum dus dat laat ik buiten beschouwing.

Een handelsnaam- of merkhouder kan anderen verbieden deze naam commercieel te gebruiken in een situatie die valse concurrentie oplevert (even kort geformuleerd). De concurrent van Bakker Jansen mag zich dus niet zomaar "Bakker Janssen" noemen - mits hij in de buurt zit, want handelsnaamrechten zijn geografisch beperkt. Als Janssen in Groningen zit, heeft de Limburgse Jansen het nakijken. Merkhouders staan sterker: Janssen mag zijn nieuwe baksel niet "Cakey from Space" noemen als Jansen die naam al als merkproduct heeft vastgelegd.

En als je als persoon een merk "bent", kun je ook je eigen naam als merk laten registreren. Zo is RUUD GULLIT een merk voor kleding, badartikelen en sport (hoewel gek genoeg niet voor rastapruikjes).

Op zeker moment kregen wat slimme jongens door dat merkhouders niet wisten hoe internet werkten, en registreerden allerlei merknamen als domeinnaam. Dat vonden die merkhouders niet leuk, en die begonnen stapels met rechtszaken. Daardoor zitten we nu met uitgebreide maar vrij eenzijdige jurisprudentie: als een merkhouder last heeft van een domeinnaam en er zit ook maar het geringste luchtje aan het gebruik door de wederpartij, dan wint de merkhouder die rechtszaak.

Hetzelfde lijkt mij van toepassing te zijn op Twitteraccounts, e-mailadressen en alle andere plekken waar je een naam in kwijt zou willen. Ik zou dus verwachten dat een Twitteraccount "radio1journaal" dat zakelijk gebruikt wordt, of dat schade toebrengt aan het imago of de reputatie van het echte Radio 1 Journaal op grond van de merkenwet afgesloten kan worden.

Geheel los daarvan heeft Twitter zelf besloten dat zij zulke accounts niet willen. Omdat het haar dienst is, kan ze in principe alles en iedereen weigeren op als ze daar zin in heeft. Twitter staat in haar recht als ze bv. de letter 'f' niet meer in accountnamen wil hebben. Dus als zij beslist dat ze geen accounts wil toelaten die lijken op andermans merk, dan mag dat.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".

Reacties (43)
10-06-2009, 10:46 door Anoniem
Arnoud,

Ik mis iets in jouw verder goede verklaring (iets waarvan ik wel iets proef in de vraag van de vraagsteller):

Stel, iemand gebruikt mijn naam, en ik ondervind hier hinder van (bijvoorbeeld: die ander begint een lastercampagne).

Peter
10-06-2009, 13:39 door Anoniem
Zoals ik maak een facebook / hyves ding aan onder jouw naam. Met een paar foto's van jou er op, zoals die bij deze column?
10-06-2009, 16:48 door Arnoud Engelfriet
Peter, inderdaad, ik besteedde vooral aandacht aan merken en handelsnamen. Een persoonsnaam is niet op die manier beschermd. Het is dus niet meteen onrechtmatig (verboden) om een Hyvesprofiel aan te maken onder andermans naam. Of, beter gezegd: onder een naam die dezelfde is als die van een ander. "Janjansen.hyves.nl" is dus geen probleem, ondanks het feit dat er tientallen Jan Jansens zijn die dat misschien niet leuk vinden.

Zou je "arnoudengelfriet.hyves.nl" aanmaken en daarop foto's van mij zetten, dan komt het iets anders te liggen. Dan probeer je je voor mij uit te geven. Op zich is dat ook nog niet strafbaar(!) maar afhankelijk van wat je ermee doet is dat het mogelijk wel. Stel je zet er allemaal nare teksten bij alsof ik die geschreven zou hebben, dan is dat een vorm van smaad of laster. Dat bezorgt mij reputatieschade en daar kan ik dus wat aan doen.

Zou je die Hyves gebruiken om klanten te werven voor je juridisch adviesbureau, of om zo allemaal dingen te kopen op mijn naam, dan is sprake van oplichting.
10-06-2009, 18:02 door Anoniem
Wat is 'jouw naam' ? Indien iemand zich als Jan Smit registreert, en vervolgens mensen uit gaat schelden, kunnen dan zowel de zanger als al zijn naamgenoten je aanpakken ? Of moet er uit het gedrag duidelijk worden op welke Jan Smit de persoon zich richt ? Immers hebben de meeste mensen wel redelijk wat naamgenoten. Om tegen 'misbruik van je naam' op te kunnen treden zal je neem ik aan toch aannemelijk moeten maken dat iemand te kwader trouw bezig is, en dat dit tegen jou als persoon gericht is.
10-06-2009, 21:21 door Arnoud Engelfriet
Het moet wel duidelijk zijn om welke Jan Smit het gaat. Maar als iemand zin heeft om gescheld op de Volendamse zanger uit te lokken, dan zal het wel duidelijk zijn van de pagina over welke Smit het gaat.

Wikipedia heeft vijf Jannen Smits (Jan Smitsen?) waarvan bij de natuurkundige staat dat diens naamgenoot hoogleraar paleontologie is. Daar moet ik dan even om glimlachen.
11-06-2009, 10:38 door Preddie
offtopic: Jan Smits de wel bekende nederland die onderzoek deed/doet naar het onstaan van de aarde en de meteoriet inslagen van 65 miljoen jaar geleden........ of dat hij ook kan zingen is mij niet bekend ;)

btw Arnoud leuk onderwerp dat je aangesneden hebt, ik merk wel dat "Name Faking" heel breed gezien kan worden.
11-06-2009, 11:20 door Anoniem
Door Anoniem: Wat is 'jouw naam' ? Indien iemand zich als Jan Smit registreert, en vervolgens mensen uit gaat schelden, kunnen dan zowel de zanger als al zijn naamgenoten je aanpakken ? Of moet er uit het gedrag duidelijk worden op welke Jan Smit de persoon zich richt ? Immers hebben de meeste mensen wel redelijk wat naamgenoten. Om tegen 'misbruik van je naam' op te kunnen treden zal je neem ik aan toch aannemelijk moeten maken dat iemand te kwader trouw bezig is, en dat dit tegen jou als persoon gericht is.

Mijn naam is Jan Jansen en ik heb een zeer grootschalige fraude ontdekt waarbij minstens 2,7 miljoen katvangers, zich mijn naam hebben aangemeten.... ! ;)
11-06-2009, 13:00 door Anoniem
Ben je niet de enige :)

Groetjes,
Jan JanSSen
11-06-2009, 13:01 door Anoniem
Een long-shot; maar als ik goed ben voorgelicht dan is het ivm hacken verboden je toegang te verschaffen tot een systeem middels het aannemen van een valse identiteit. Zou je daar (met enige creativiteit) geen gebruik van kunnen maken?

Er is sprake van toegang krijgen toegang verschaffen tot een systeem (ook al gebeurt dit via een registratie formulier) en er is sprake van het aan nemen van de identiteit die niet die van de "pleger" is.
11-06-2009, 13:41 door Anoniem
Dus als je Han Sanders heet mag je een Brillen zaak genaamd Han Sanders openen naast Hans Anders ;)
11-06-2009, 15:09 door Anoniem
Hoe zit het met domein namen waarvan de extensie anders is,
B.V:
Iemand heeft "domein naam X.nl en heeft hierop een marktplaats voor 2ehands goederen , nou registreer ik dezelfde domein naam met de extensie .nu en ik begin hier een vakantiehuizen site op. mag dat zomaar?
11-06-2009, 15:23 door Arnoud Engelfriet
@Anoniem 13:01: het klopt dat je computervredebreuk pleegt als je ergens inlogt of je aanmeldt onder een valse identiteit. Als jij mijn naam en wachtwoord van Security.nl raadt en jij logt daarmee in, dan handel je strafbaar.

Ik vraag me af of je dat in deze situatie op kunt laten gaan. De identiteit is wel vals maar niet tegenover de provider: jij hebt het account "Jan Smit" aangemaakt en jij logt daarmee in, dan is de usernaam niet vervalst toch?

@Anoniem 15:09: nee dat mag niet, dat is dus merkinbreuk. Tenminste, als de diensten bij elkaar in de buurt liggen. Gamma.nl en Gamma.com kunnen keurig naast elkaar bestaan, en de bouwmarkt kan de .nl niet opeisen van het uitzendbureau. Die diensten hebben niets met elkaar te maken.
11-06-2009, 15:29 door Anoniem
Wat ik bedoel Arnoud, is:

B.V : Merknaam A ( met de .NL extensie) is een vraag een aanbodsite voor 2ehands goederen en merknaam B ( met de .NU extensie) is een verkoop en verhuur site voor vakantiewoningen. beide site zijn niet regiogebonden wel zijn ze aan hetzelfde land gebonden. ze toen dus 2 verschillende dingen.
11-06-2009, 16:02 door Arnoud Engelfriet
Het lijkt me dat dat mag, net zoals dus Gamma.com en Gamma.nl mogen. Maar het kan anders uitpakken: als de ene site zich bijvoorbeeld qua aankleding heel sterk laat lijken op de andere, dan kan het toch onrechtmatig zijn.
11-06-2009, 16:44 door Anoniem
Arnoud ("Anoniem 13:01" hier :-)),

Ik geef toe; het is wat "creatief" interpreteren maar "vervalsen van een identiteit" is niet hetzelfde als "valse identiteit". De vraag is of het voor computervredebreuk een voorwaarde dat het account al bestaat? Ik zou zeggen van niet. (Anders heeft de wet een behoorlijk gat denk ik).

Het is dus heel erg de vraag wat de intentie was van de persoon die de "naam gestolen" heeft. Is het puur als "alias" dan kan je er niets mee. Maar is het bedoelt om mensen op het verkeerde been te zetten.... dan weet ik het nog niet. Ik kan zo geen andere regel/wet verzinnen die mijn idee tegen spreekt.

Ik weet zelf ook wel dat het een long-shot is maar als ik "Internet" mag geloven dan zijn de eerste hackers ook aangeklaagd op diefstal van elektra. Misschien dat een dergelijke insteek hier ook op van toe passing kan worden verklaard.
11-06-2009, 17:46 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-06-2009, 17:49 door Arnoud Engelfriet
Merkenrecht geldt per definitie alleen bij gedeponeerde merken. Het Radio 1 Journaal heeft geen merk op die naam. Dat kan ook niet, want die naam is volstrekt beschrijvend. Maar men gebruikte de voorwaarden van Twitter die zeggen dat je geen twitteraccounts mag aanmaken op "andermans" naam. Ongeacht of er nu een merk gedeponeerd is of niet voor die "andermans".
11-06-2009, 23:02 door Anoniem
Door Arnoud Engelfriet: Peter, inderdaad, ik besteedde vooral aandacht aan merken en handelsnamen. Een persoonsnaam is niet op die manier beschermd. Het is dus niet meteen onrechtmatig (verboden) om een Hyvesprofiel aan te maken onder andermans naam. Of, beter gezegd: onder een naam die dezelfde is als die van een ander. "Janjansen.hyves.nl" is dus geen probleem, ondanks het feit dat er tientallen Jan Jansens zijn die dat misschien niet leuk vinden.

Zou je "arnoudengelfriet.hyves.nl" aanmaken en daarop foto's van mij zetten, dan komt het iets anders te liggen. Dan probeer je je voor mij uit te geven. Op zich is dat ook nog niet strafbaar(!) maar afhankelijk van wat je ermee doet is dat het mogelijk wel. Stel je zet er allemaal nare teksten bij alsof ik die geschreven zou hebben, dan is dat een vorm van smaad of laster. Dat bezorgt mij reputatieschade en daar kan ik dus wat aan doen.

Zou je die Hyves gebruiken om klanten te werven voor je juridisch adviesbureau, of om zo allemaal dingen te kopen op mijn naam, dan is sprake van oplichting.

Je geeft aan dat jezelf uitgeven voor een ander, zonder daar verdere bedoelingen mee te hebben, niet strafbaar is. Valt dat dan niet onder identiteitsfraude? (nl, een profiel maken met een foto van jou erop en jou naam. Maar zonder de rest van de strafbare feiten zoals verkoop (fraude) en smaad/laster)

Robert
12-06-2009, 09:16 door Arnoud Engelfriet
"Identiteitsfraude" is op zichzelf geen strafbaar feit. Pas als je "iemand beweegt tot de afgifte van enig goed, tot het ter beschikking stellen van gegevens met geldswaarde in handelsverkeer, tot het aangaan van schuld of tot het teniet doen van een inschuld" kan sprake zijn van iets strafbaars (oplichting). Zie ook mijn analyse bij [url=http://www.security.nl/artikel/28019/1/Juridische_vraag%3A_Is_het_opzetten_van_een_vals_access_point_strafbaar%3F.html]Juridische vraag: Is het opzetten van een vals access point strafbaar?[/url]

Een tijdje geleden kreeg ik een Poken, en de schenker was zo "vriendelijk" om alvast een account voor mij aan te maken. Nu zou ik niet weten wat ik met het ding moet, dus dat account staat nog steeds ongebruikt online. Ik heb geen idee of daar een profielpagina of zo aan vast zit, maar dat zal ongetwijfeld gezien het SocialMediaWeb2.0YouTwitFace gehalte van die dingen. Ik denk toch niet dat deze schenker strafbaar heeft gehandeld?
13-06-2009, 20:13 door Anoniem
Een duidelijk verhaal. Wat nou als je op fora deelneemt aan discussies onder een pseudoniem en je zegt gewaagde dingen. Je hebt een vreemde naam gekozen maar dan kom je erachter via Google achter dat die vreemde naam echt bestaat. Ben je dan strafbaar?
14-06-2009, 10:15 door Arnoud Engelfriet
Dan heb je de schijn tegen je, maar als je echt te goeder trouw opereerde lost zich dat hopelijk wel op. Maar het is wel een vervelende situatie. Misschien voortaan dus je usernames eerst even googelen?
14-06-2009, 10:56 door Anoniem
Ja dat is een goed idee om het voortaan eerst te googelen ik heb de username ook meteen aangepast. Ik was echt in de veronderstellling een vreemde naam te hebben gekozen tja...Maar toch nog staan er veel reacties van mij in de Google zoek resultaten onder die naam. Pittige en normale reacties, maar sommige reacties op mijn berichten zijn banaal vandaar. Maar waar ik benieuwd naar ben, dat is wat die persoon kan doen zodra hij/zij die reacties ziet bij Google onder zijn/haar naam?
14-06-2009, 11:00 door Arnoud Engelfriet
Niet heel veel denk ik. Hij zal moeten aantonen dat jij die naam hebt gekozen om hem dwars te zitten, en dat zal niet meevallen.
18-06-2009, 19:10 door Anoniem
Hoi Arnoud, bedankt voor je antwoorden. Eén keer is het goed fout gegaan tijdens zo'n discussie er werd toen gedreigd aangifte tegen mij te doen terwijl die persoon die dat opereerde zelf ook geen 'heer' is om het zo maar even te noemen. Mijn berichten en die van andere werden verwijderd, maar er bleven veel gewraakte passages van anderen staan die nog steeds in Google voorkomen. Ik wil dat die berichten uit de discussie die over mij gaan verwijderd worden, maar de moderator wil dit niet. Wat nu?
01-10-2009, 17:02 door Anoniem
Hallo allemaal, hoi Arnoud,

Ik heb ook een issue.

Ik ben een behandeling ondergaan (stoppen met roken) en heb hiervoor een Twitter-account aangemaakt met de naam van de instelling.
Op dit account heb ik mijn hele 'stoppen-met-roken-proces' bijgehouden (enkel en alleen positieve dingen over die instantie).

Nu ben ik van het roken af en heb ik contact gezocht met de instelling om te vragen of ze dit account niet willen overnemen voor hetzelfde bedrag als ik bij hun heb uitgegeven (we praten over €140.00).

Nu krijg ik een vervelend mailtje van hun:
Voor wat betreft de Twitter account wil ik u er op wijzen dat de naam ***** een geregistreerde bedrijfsnaam is die niet zonder toestemming door derden gebruikt mag worden. Wij willen u dan ook vriendelijk doch dringend verzoeken dit account binnen 3 werkdagen van Twitter te verwijderen.

Wanneer u hieraan geen gehoor geeft zijn wij genoodzaakt dit bij Twitter te melden. Hoewel wij uw initiatief om op deze manier reclame voor ons te maken waarderen kunnen wij niet toestaan dat dit onder onze bedrijfsnaam gebeurd en stellen wij u dan ook bij voorbaat aansprakelijk voor eventueel te leiden schade.


Ik ben hiervan geschrokken en heb geen zin in 'toestanden', mijn concrete vragen zijn:
- Wat kan deze instelling doen en welke rechten hebben ze in deze zaak ?
- Wat wil een geregistreerde bedrijfsbaan zeggen in deze (Twitter is immers Amerikaans), waar kan ik meer info over geregistreerde namen e.d. vinden ?
- Kunnen zij mij dwingen mijn account op te zeggen of aan hun te geven ?
- In hun reactie staat dat ze waarderen dat ik reclame voor hun maak en tegelijkertijd dat ik hun naam niet mag gebruiken. (hoe kan ik dan wel of geen reclame maken ?)

Ik hoop dat je/jullie tijd hebben mijn vragen te beantwoorden, het zit me niet lekker :-(

PS: Ik heb ze nog gesproken en gevraagd waarom ze zulke (toch wel) agressieve mails schrijft terwijl ik ze overal mee geholpen heb (emailproblemen) en alleen positief over hun geschreven heb.

PS: Uit kwaadheid heb ik vanmiddag hun naam met de .be extensie geregistreerd, slim of niet slim ?


Alvast bedankt....
02-10-2009, 10:34 door Arnoud Engelfriet
De instelling heeft een handelsnaamrecht en misschien ook een merkenrecht. Op grond daarvan kunnen ze bij Twitter klagen, en mijn ervaring is dat die vrij snel gehoor geven aan zo'n klacht of dat nou juridisch terecht is of niet. Twitter zit niet te wachten op rechtszaken namelijk.

Ik vermoed dat de instelling vindt dat de naam die je nu gebruikt, exact die van hun is zodat het lijkt of jij namens hen spreekt. Misschien kun je overstappen op NaamGebruiker of zo zodat duidelijk is dat jij niet voor het bedrijf spreekt.
04-11-2009, 19:06 door Anoniem
Iemand heeft een profiel op facebook aangemaakt onder mijn naam. Die persoon doet alsof ik het ben en iedereen denkt dat ook. Ik heb al 3 mailtjes naar facebook gestuurd met dat ik dit niet wil en dat ze dat nep profiel moeten verwijderen maar ik heb nog nooit 1 reactie terug gehad. Wat kan ik doen?
Ik weet niet wie die persoon is maar ik heb een vermoeden.
27-12-2009, 20:39 door Anoniem
Ik maak momenteel iets dergelijks mee.
Ik kwam normaal op facebook - nu omwille van relatieproblemen stopgezet -
In de lijst met vrienden stond de ex-vrouw van mijn vriend (of dat dacht ik toch) en ook nog iemand wie ik aan mijn vrienden had toegevoegd die ik niet ken maar na wat aandringen heb ik ze toegevoegd onder het moto 'alle mensen mijn vrienden' . Dit moto was ook te vinden op de profielpagina van de ex-vrouw van mijn vriend.
Het enige contact wat ik met die ex-vrouw ooit heb gehad buiten haar toevoegen is een mail naar haar gestuurd, waarop zij mij heeft geantwoord. Het moet nogal confronterend geweest zijn voor mijn vriend want nu beschuldigen hij en zijn ganse familie mij van een valse identiteit te hebben aangenomen (die van haar) om alzo die mail te kunnen sturen. Die vrouw is begin december overleden en kan natuurlijk niets meer bevestigen of ontkennen. Het is ook pas nu dat zijn kinderen komen met het feit dat ze heel zeker zijn dat hun moeder geen 'facebook' had. Toch bestaan er 2 personen met die naam op 'facebook' . Zij heeft geen misdrijf of vals gebruik gemeld tijdens haar leven. Ook over die andere toegevoegde 'vriendin' zegt hij dat ik die identiteit heb aangenomen om alzo via gemeenschappelijke vrienden dingen aan de weet te komen. Zij gaf zich tegenover mij uit als ex-vriend van hem. Ikzelf heb die toevoeging toen onmiddellijk gemeld en we vonden het beiden een verdachte persoon omdat ze haar werkelijke identiteit niet wou prijsgeven. Mijn 'vriend' en zijn familie beweren nu dat ik samen met de twee bovenvernoemden één en dezelfde persoon zijn. Eén van de voorbeelden die hij aangeeft die daarop wijzen is het gebruik van mijn vermelden van 'alle mensen mijn vrienden' hetgeen een zin op haar profiel was en dat had ik ook wel gezien en vond dat mooi om te zeggen bij het toevoegen van iemand wie je niet kent.
Kan iemand me zeggen hoe ik kan achterhalen van wie die profielen werkelijk zijn want ik denk natuurlijk dat zijn familie daar voor iets tussenzit. Met hartelijk dank bij voorbaat voor wie mij kan helpen.
07-04-2010, 05:58 door Anoniem
hai
erg duidelijk allemaal,maar ik heb nog wat info die ik mis,
mijn volledige naam is gebruikt in een blog en ik heb daar geen toestemming voor gebruikt.
in die blog staat een feestelijke avond beschreven waar ik aan deel nam,bij het terug lezen van deze blog kan men
een heel negatief beeld krijgen van mij.

wat zijn mijn rechten en hoe krijg ik de blog schrijver zo ver om het te verwijderen??
18-06-2010, 18:43 door Anoniem
Door Anoniem: Iemand heeft een profiel op facebook aangemaakt onder mijn naam. Die persoon doet alsof ik het ben en iedereen denkt dat ook. Ik heb al 3 mailtjes naar facebook gestuurd met dat ik dit niet wil en dat ze dat nep profiel moeten verwijderen maar ik heb nog nooit 1 reactie terug gehad. Wat kan ik doen?
Ik weet niet wie die persoon is maar ik heb een vermoeden.

Goed nieuws..... eergister ontving ik een mailtje van facebook (nadat ik nog een paar keer een (boos) mailtje had gestuurd over dat stomme fake profiel op facebook) dat ze mijn profiel (eindelijk) verwijderd hebben!!!! Ben echt heel erg blij!!
Heeft iets van 9 maanden geduurd maar dan heb je ein-de-lijk je zin!!! De aanhouder wint.
19-09-2010, 23:59 door Anoniem
Ik heb 'n e-mail gekregen van facebook waarin personen die ik ken me uitnodigen als vriend. Ik heb echter geen facebookprofiel, en wil dat ook niet!! Hoe weet facebook mijn e-mailadres - ik heb het nooit geregistreerd!!
Deze mensen kennen mij, maar niet mijn gehele naam en toch krijg ik invitatiemails? Kan iemand mijn naam gebruiken en zo facebookinvitaties sturen naar andere mensen?Ik heb wel een vermoeden, maar die persoon zegt het niet te hebben gedaan? Welke stappen kan ik ondernemen?
04-10-2010, 12:02 door Anoniem
Onze firma noemt 'verlichting.be' en staat uiteraard bekend op internet als 'www.verlichting.be'. Nu gaat onze concurrent zichzelf op Google addwords gaan zetten met 'www verlichting be' . Mag dit? Met vriendelijke groet, Fernand Vandendriessche Zaakvoerder verlichting.be
15-12-2010, 15:11 door Anoniem
Veronderstel dat je niet zo knap bent, of oud, of gehandicapt of getrouwd met een jaloerse vrouw, en om wat voor reden dan ook zelf niet met je eigen naam en eigen foto op facebook of om het even welke andere contactsite dan ook wil. Maar je wil wel meedoen aan het gekwetter op die sites.
Is het dan strafbaar om foto's van een willekeurig fotomodel van het internet te plukken en die op een totaal fake profiel te plaatsen met een geheel verzonnen en niet bestaande naam?
16-01-2011, 05:31 door Anoniem
Hallo,

Vraagje, iemand heeft een email adres gemaakt met mijn voor en achternaam en gebruikt hierbij ook mijn foto.
Het zelfde heeft hij ook gedaan op Hyves puur om mij te kwetsen te treiteren en leugens te verspreiden, ik ben er nog niet gaan kijken, bang voor wat ik aantref. Ik weet wie deze man is en wordt al geruime tijd telefonisch en via mijn mail bedreigd. Deze presoon is mijn ex leid aan NPS dat wil zeggen narcistiche persoonlijkheids stoornis en ik ben bang dat hij mij en nooit met rust zal laten.
17-01-2011, 01:16 door Anoniem
Hallo even een vervolg op mijn schrijven van hierboven, ik zie dat ik mijn vraag totaal vergeten ben, sorry verkeer nog steeds een beetje in shock door dit gebeuren. Ik probeer dus in contact te komen met de hotmail beheerders wat maar niet wil lukken, maar ondertussen wordt de schade steeds groter. Mijn vraag is wat kan ik hier tegen doen? Deze man steeld mijn identiteit en zorgd ervoor dat mijn reputatie om zeep wordt geholpen. Hyves heb ik geinformeerd maar nog steeds bestaat mijn nep profiel. Wat kan ik doen?
13-03-2011, 21:19 door Anoniem
ik lees hier net dat iemand naar facebook heeft gemaild??
Ik krijg steets mailtjes van facebook omdat iemand mijn email heeft gebruikt om een account aan te maken.
Ik kan echt nergens een mailadres van facebook vinden. en antwoorden op die mails werkt ook niet.
26-05-2011, 22:30 door Anoniem
Ik ben een boek (thriller) aan het schrijven waarin bestaande bedrijfsnamen genoemd worden, bijvoorbeeld ' Van der Valk hotel.' Is dat toegestaan?

Vr groet

Herman
19-07-2011, 22:45 door Anoniem
Opgelichtopinternet.nl daar heb ik problemen mee en niet zo klein beetje ook. Iemand surft al geruime tijd op onze ipadres mee en maakt hier danig misbruik van. Verkoopt dingen onder mijn naam op internet en levert niks dus de schade is niet te overzien. Wij hier worden bestook met dreigmailtjes en post en het ergste wensen ze je toe. Onder tafel spelen ze je adres door en telfoonnummer wat ook al niet normaal is. Ik heb al duizenden keren onderhand die site aangemaild maar nee ik kan een grote mond krijgen en einde conversatie. Elke dag zie ik weer nieuwe dingen verschijnen onder mijn naam terwijl ik meestal bij mn man in het ziekenhuis zit. Maar goed ik blijf ook de dader te zijn zeggen ze. Ze wilden zelf het ziekenhuis nagaan of mn man daar wel echt lag! abnormaal. Wij hebben dit met het ziekenhuis weten te regelen dat er geen info wordt uitgegeven. Ik zelf ben ook naar de politie gegaan om dit te melden en dat te vertellen van die dreigmails enzo. Die moet ik even komen brengen en hun gaan dr wat mee doen. Van 1 schrijver(ster) weten we wie dat is, ik heb dat nog niet openbaar gemaakt dit omdat die andere nog onderzocht moeten worden. Zo maken ze je stuk. Ze halen me naam niet weg en dat door een ander. Ik was 5 jaar lang een trouwe koper en verkoper van marktplaats en nu niks meer. Dus vind het hooguit tijd dat 1 of andere instantie eens die site onder de loep gaat nemen en op gaat treden. Zie hem het liefst ook verdwijnen uit de lucht en hoop dat dit ook lukt. heb respect gevraagd voor de ernstige zieke hier maar nee hoor wat is het leuk om mijn naam keer na keer neer te zetten. Dus wie helpt mij?


groetjes pauline
19-07-2011, 22:50 door Anoniem
Opgelichtopinternet.nl gebruikt al de hele tijd mn naam en alles dr bij. Dit omdat al tijden iemand meesurft op onze ip en allerlei ellende uithaalt. Vind dat deze site aangepakt moet worden mvg. pauline
17-02-2012, 05:52 door znAKe SMP
hey
ze gebruiken mijn naam ik was gebooren met die naam in 1987 en nergens op internet kon je in de jaren het vinden het bestont gewoon niet en op eens in jaar 2004 ofzo kwaamen ze met mij naam en zijn schatrijk gewoorden er mee niet eerlijk dus dus hoe kan ik hier tegen op werken zodat ik de egt persoon ben en het moet krijgen inplaats van die bedrijven en programmas ik heet trouwens

Eldy

en als je dat nu invoert in google dan zie je alemaal programmas en bedrijven en ik besta niet heel vreemt wil niet zeggen dat ik al het geld zal willen voor alles wat met mijn naam is gebruikt maar het is niet leuk iniedergeval
hoe moet ik ten werk om eigenlijk dit tegen tegaan
of is dat niet mogenlijk
of geld eisen of iets in die richting
alvast bedankt voor jullie meden werking

groetjes
Eldy Van Rooijen

www.youtube.com/znake1st
30-10-2012, 09:28 door Anoniem
Geachte Heer,


Ik krijg al maanden boekingen van hotels, die niet geboekt heb.
Tevens blijkt er een emailadres zijn aan gemaakt op mijn naam.
En er wordt een telefoonnummer gebruikt wat niet van mij afkomt.
Tevens zij velen boekingen opgelost dat de Politie die contact zocht met de Hotels en dat ze naderhand begrepen dat een derde gebruik maakt van mijn naam en adres en geboortedatum. Alle gegevens zijn bij de stalker niet bekend zoals allen voornaam letters en het bankrekening nummer. Ik kreeg pakketen van Wehkamp, er werd een account aan gemaakt op marktplaats kreeg mensen aan de deur met bestellingen. Glaszetters dan escort service het betreft een man waar ik jaren mee om ging en die nog schuld van 1500 euro bij me had me op een manier probeert van het geld af te komen en via ruzie dat is gelukt en probeert me nu via het Internet van alles mij aan de broek te smeren. De man de stalker heeft wat gegevens van me maar niet alles.
Politie heeft veel al kunnen regelen dat het is gestopt maar nu blijf ik van een inCasso Intrum justitia brieven krijgen en dreigen van moet betalen, en dat ze op alles willen beslag leggen rekening blokkeren enz. van een bedrijf op Internet HOTELKAMERVEILING.NL waar ik dan op een dag 10 tot 11 boekingen zou hebben gedaan. Het bedrag is al op gelopen naar 4567.86 euro wat ik moet betalen er is onder mijn naam wederom iets geboekt en besteld. Politie gaf hun door belde en schreef hun aan dat een derde mijn naam misbruikt. Tevens hadden ze medegedeeld dat er een aangifte moest volgen wat ik deed en dan zou via de Politie de zaak zijn afgedaan, maar wat blijkt het was weer 3 weken rustig ik had al zoveel brieven van hun dat er Zaterdag 27 Okt 2012 weer dat schrijven kwam van Deurwaarder zou komen en gerechtelijk gang zou in gezet worden en er zou een in vordering komen.

Ik beschik niet over een advocaat heb geen rechts bijstand ooit nodig gehad en me daar ook nooit voor verzekerd. Ik word de dupe van iemand die me helemaal wil stuk maken, en naar de wanhoop wil drijven. Het kan toch makkelijk na gezocht worden dat het niet van mij afkomt en de gegevens kloppen niet ze schrijven mij steeds aan met mijn achternaam en dan weer met de eerste letter van mijn voornaam. Maar meestal met de achternaam en on aan getekend, ik heb al vaker retour terug laten gaan omdat de Politie zei stuur terug met een schrijven wat ik deed. Pas terug zei de politie wij lossen het op dan is de kous af. Maar nu ging ik met de laatste brief naar de Politie zeiden zij, ze hadden het werk gedaan moest het nu maar zelf op lossen dat kan toch niet zo zijn dat iemand wat besteld op mijn naam en dat gaat al maanden zo dat ik daar voor moet op draaien en moet betalen. Ik loop met zelfmoord gedachten en kan het niet meer aan tot vandaag de 30 ste Okt 2012

Mvg. Vluggen G.
27-02-2014, 20:53 door Anoniem
Door Anoniem: Ben je niet de enige :)

Groetjes,
Jan JanSSen
bijvoorbeeld: @ waterspa,08
En iemand heeft precies dezelfde naam ! Kan dat zomaar?
18-06-2014, 10:45 door Anoniem
Wellicht ook een interessante case; ik ben gehuwd geweest en mijn ex gebruikt, ondanks eerdere verzoeken om dit te wijzigen, nog steeds mijn achternaam in haar mailadres.

Welke bescherming is daar tegen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.