image

Juridische vraag: Mocht RTL camerabeelden Yolanthe laten zien?

donderdag 4 juni 2009, 09:33 door Arnoud Engelfriet, 10 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet
en maak kans op zijn boek "De wet op internet".

Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.

Vraag: Enige tijd geleden was in het nieuws dat twee bekende Nederlanders in een parkeergarage hadden staan zoenen. De beelden waren afkomstig van een bewakingscamera, en één van de bewakers zou deze hebben doorverkocht aan RTL Nieuws dat ze als eerste openbaarde. Maar dat kan toch niet zomaar?

Antwoord: Het filmen met bewakingscamera's valt onder de Wet Bescherming Persoonsgegevens, omdat je persoonlijke informatie over mensen vastlegt. Wil je dus cameratoezicht houden, dan dien je je te houden aan de Vrijstelling Cameratoezicht van het CBP. (Tenzij je alleen 'live' beelden maakt, dus zonder opnamefunctie. Dat is geen vastlegging en valt dus buiten de WBP.) Hierbij gelden diverse eisen, zoals het moeten wissen na 24 uur van de beelden tenzij er iets voor de veiligheid relevants op staat. Verder geldt dat je duidelijk moet aankondigen dat je de opnames maakt, want filmen met een aangebrachte camera zonder bordje is een misdrijf (art. 441b Wetboek van Strafrecht).

Bij camerabeelden geldt net als bij alle persoonsgegevens dat je ze alleen mag afgeven aan personen die een noodzaak hebben deze in te zien. RTL Nieuws valt daar niet onder. Het is dus verboden om camerabeelden zomaar aan een nieuwsmedium te verschaffen. Als dit toch gebeurt, kun je als betrokkene een schadeclaim indienen en eisen dat de beelden vernietigd worden. Ook de werkgever van deze bewaker heeft een claim, want dit lijkt me plichtsverzuim van de werknemer in kwestie die schadelijk is voor de reputatie van het bedrijf. Als hij op staande voet ontslagen zou blijken te zijn, zou me dat niets verbazen.

Daarnaast is er nog het algemene grondrecht op privacy, op grond waarvan een gefilmd persoon ook weer kan eisen dat zulke beelden niet openbaar gemaakt worden. Daarbij speelt de omgeving wel mee: in je eigen huis met de gordijnen dicht heb je meer privacy dan in het Vondelpark op zondagmiddag. In een parkeergarage moet je rekening houden met passanten, en je kunt dan ook moeilijk claimen dat je privacy geschonden werd omdat iemand je zag zoenen en dat doorbriefte aan de krant of televisie.

Mag dat in de media gemeld? Ja, op zich wel. Het is tenslotte (roddel)nieuws dat twee bekende Nederlanders een amoureus contact blijken te hebben, terwijl één van de twee een relatie heeft met een derde. En roddelnieuws is ook beschermd onder het recht op vrije nieuwsgaring. Wel moet de vergarer van dat nieuws rekening houden met de privacy van de personen over wie hij rapporteert. Met een telelens iemand fotograferen die naakt zont in de achtertuin is bijvoorbeeld al snel een inbreuk op de privacy, terwijl een knokpartij op de catwalk dat niet is.

Kortom, RTL had op basis van de bevindingen van de bewaker het nieuws mogen melden maar de beelden niet zomaar mogen laten zien.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".

Reacties (10)
04-06-2009, 10:05 door Anoniem
Laten we nu eerst eens vast stellen of het wel een beveiliger was zonder een stempel op te hangen aan een doelgroep.
04-06-2009, 10:30 door Anoniem
Door Anoniem: Laten we nu eerst eens vast stellen of het wel een beveiliger was zonder een stempel op te hangen aan een doelgroep.


Hij is er zelf mee in het nieuws geweest.
04-06-2009, 12:03 door Anoniem
En dan ben ik heel makkelijk!

Er uit gooien die handel, want hij brengt ons "MOOIE " vak in discrediet en is zeker niet INTEGER wat een belangrijk punt is van ons!
04-06-2009, 12:32 door Anoniem
Geachte heer Engelfriet,

De afgelopen maand kwam ik op internet een site tegen. Peter R. de Vries is onderzoeksjournalist en doet onderzoek naar strafbare feiten. Daartoe bevraagt, verzamelt, en verwerkt hij persoonsgegevens uit openbare en gesloten bronnen.Peter R. de Vries werkt m.i. niet conform de regels van de code voor journalistiek en zijn opsporingsmethoden zijn m.i. ook omstreden en illegaal. Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens is de Wet Bescherming Persoonsgegevens ook op de journalistiek van toepassing, maar hun toezicht niet. Is dit Juist en wat is u persoonlijke mening mening over dit alles?
De informatie plukte ik van http://www.michelkraay.nl/peter-r-de-vries.php?Section=1
04-06-2009, 13:27 door Anoniem
Arnoud Engelfriet is de man!
05-06-2009, 07:35 door Anoniem
Door Anoniem: Er uit gooien die handel, want hij brengt ons "MOOIE " vak in discrediet en is zeker niet INTEGER wat een belangrijk punt is van ons!

Ik ga er maar vanuit dat de quotes gemeend zijn...

...vind jammer dat in de IT zo weinig kritische vragen worden gesteld bij bepaalde IT oplossingen (indien er zelfs wel een probleem is). In de trend van werk is werk (bevel is bevel) implementeert men maar alles wat los en vas staat zonder over de gevolgen te denken op deze of volgende generaties.

Zo komen er steeds meer camera's bij die ook nog een steeds kleiner worden en straks onzichtbaar zullen zijn. Moet ik geloven dat die beelden alleen maar voor het vastgelegde ding (veiligheid maar ook handig voor parkeer boetes) worden gebruikt. Moet ik geloven dat na 24 uur de beelden worden verwijdert. (hoe kan ik dat controleren). De burger moet dit maar aannemen in goed vertrouwen.
08-06-2009, 07:48 door Anoniem
De pizzeria bij ons in het dorp gebruikt draadloze camera's om zijn pand te beveiligen en zo zijn er meer voorbeelden ...

Daar wel eens aan gedacht ?

Of een lekke ip, firewall ?
08-06-2009, 09:31 door Anoniem
Ik wil nog veel meer (beelden) zien van Yolanthe... !
08-06-2009, 11:19 door palahala
Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft mij en anderen laten weten dat alleen de belanghebbenden (en dat zijn wij blijkbaar niet) een klacht kunnen indienen. Ze gaat dus ook niet zelf achter deze dingen aan. Ze doen trouwens ook niks aan mensen die op Koninginnedag in het kentekenregister het kenteken van die zwarte Suziki Swift opgevraagd hebben -- en de gegevens van Karst T. al openbaar gemaakt hebben voordat ook maar duidelijk werd dat hij zelf de bestuurder was.
08-06-2009, 16:56 door Anoniem
Wat ik hier zo jammer van vind is dat geen van beiden hier verdere stappen onderneemt na deze misselijke vertoning van inbreuk op hun privacy. Een gemiste kans! Ik ben bang dat als er niet hard genoeg wordt geageerd tegen dit soort praktijken dit als een 'etterend gezwel' gaat doorwoekeren . Sommige wezens zijn in staat hun eigen moeder te verkopen als ze maar verkoop/kijk/lees-cijfers scoren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.