image

Apple erkent bestaan van Mac-malware

vrijdag 12 juni 2009, 10:56 door Redactie, 9 reacties

Apple heeft eindelijk toegegeven dat spyware en virussen een bedreiging voor Mac OS X zijn, tot groot genoegen van anti-virusbedrijven die oplossingen voor de Mac bieden. Op de pagina waar Apple het nieuwe besturingssysteem Snow Leopard onthulde, laat het ook weten dat "De Mac van ingebouwde beveiliging is voorzien die standaard bescherming tegen kwaadaardige software en beveiligingsdreigingen biedt. Aangezien geen enkel systeem 100% voor elke dreiging immuun is, kan anti-virus aanvullende bescherming bieden."

SecureMac, een aanbieder van virusscanners voor de Mac, is vanzelfsprekend blij met de "bekentenis" van Apple. Die zou ook tegenstrijdig zijn met de TV-reclames die laten zien dat de Mac volledig veilig is. Wat betreft de nieuwe technologieën in Snow Leopard, denkt de beveiliger niet dat het een sluitende bescherming tegen malware is.

Samenwerking
"Ik denk dat dit een belangrijke en goede actie is!", zegt Microsoft Securitychef Roger Halbheer. "Ik wil Apple verwelkomen om zich bij initiatieven als SafeCode aan te sluiten, om zo samen veiligere producten te maken, of initiatieven zoals 2CENTRE om politiediensten te trainen. Ik ben een groot voorstander van industrie / overheids samenwerking, maar als het gaat om politiediensten, dan zitten er vaak niet zoveel bedrijven aan de tafel." Volgens Halbheer draait security niet om producten en processen, maar gaat het om samenwerking.

Reacties (9)
12-06-2009, 11:15 door SirDice
De Mac van ingebouwde beveiliging is voorzien die standaard bescherming tegen kwaadaardige software en beveiligingsdreigingen biedt.
En welke is dat dan? Dat je alleen standaard gebruikers rechten hebt? En dat je een wachtwoord moet intypen om root rechten te krijgen? Leuk, dat helpt iets inderdaad (wat dat betreft kan MS nog iets leren). Maar men vergeet dat malware (met name wormen en virussen) prima draait op een normaal gebruikers account.

Opzich vind ik het al heel wat dat ze het eindelijk eens onderkennen.
12-06-2009, 11:21 door SirDice
Errrr......

When a potential security threat arises, Apple responds quickly by providing software updates and security enhancements that can be downloaded automatically and installed with a click.
12-06-2009, 11:44 door Van Hoorne
Hoezo moet Microsoft daar iets van leren? Kennelijk weet jij nog te weinig van Windows af, want daar zit het al lang in. Alleen laat Microsoft de GEBRUIKER bepalen wat wel en niet mag. En zo hoort het. Het is mijn computer, niet van een computerbedrijf, of dat nou Apple of Microsoft is.
12-06-2009, 13:34 door SirDice
Door Van Hoorne: Hoezo moet Microsoft daar iets van leren? Kennelijk weet jij nog te weinig van Windows af, want daar zit het al lang in.
Yep, alleen jammer dat iedereen standaard administrator rechten krijgt (en UAC is een farce).
12-06-2009, 13:57 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-06-2009, 14:41 door Rene V
Door Van Hoorne: Hoezo moet Microsoft daar iets van leren? Kennelijk weet jij nog te weinig van Windows af, want daar zit het al lang in. Alleen laat Microsoft de GEBRUIKER bepalen wat wel en niet mag. En zo hoort het. Het is mijn computer, niet van een computerbedrijf, of dat nou Apple of Microsoft is.

Ik moest zo ontzettend hard lachen toen ik deze reactie las. Dank je Van Hoorne. De ironie van wat je zei ontging mij totaal niet. Grappig mannetje ben je af en toe wel. :-)
Maar dat je faalt in epische proporties met deze uitspraak, tja.. nou ja.. dat moge duidelijk zijn. Zelfs voor M$ fanboys. :)
12-06-2009, 22:39 door Anoniem
<quote>Bij deze berichten lees ik nooit of het ook werkt als je standaard als user ingelogt bent. Dit maakt namelijk nog al wat uit. Ik neem aan dat Mac out of de box een user en admin acount heeft en standaard als user opstart. Mac gebruikers?[/quote]Denk aan Ubuntu en het ontbreken van de root login. (welke handmatig weer aan te zetten is met: sudo passwd root)
13-06-2009, 00:10 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-06-2009, 12:42 door Anoniem
Door Anoniem:
Denk aan Ubuntu en het ontbreken van de root login. (welke handmatig weer aan te zetten is met: sudo passwd root)
Wat bij de weg niet handig is.

Als je met de standaard-instellingen (dus root account 'disabled') bij het opstarten een recovery sessie start, dan krijg je zonder enig wachtwoord oid een console met root rechten. En nu kun je wel zeggen dat bij fysieke toegang je toch al de sjaak bent, maar dit is echt te makkelijk. In de tijd dat iemand aan het schijten is, kun je ongemerkt malware/weet ik veel wat installeren.
Het instellen van een wachtwoord voor root zorgt ervoor dat je een wachtwoord moet opgeven voor toegang tot die console.

Door Anoniem:
Ik dank aan Ubuntu. Root en user hebben het zelfde password. Persoonlijk vind ik dit niet handig. Maar nu? wat wil je zeggen?
Dit is dus niet waar. In ubuntu heeft root standaard geen wachtwoord (en kun je er niet mee inloggen/su naar root doen).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.